uvodna2

Ak chcete v gastronómii patriť medzi elitu, musíte zaujať nielen dobrým jedlom, ale aj vizuálnym konceptom, ktorý ku kulinárskym pôžitkom neodmysliteľne patrí. Tri nasledujúce reštaurácie však zaujmú ešte jedným aspektom – vdýchli nový život historickým pokladom miest.

 

21. 6. 2016

Ak chcete v gastronómii patriť medzi elitu, musíte zaujať nielen dobrým jedlom, ale aj vizuálnym konceptom, ktorý ku kulinárskym pôžitkom neodmysliteľne patrí. Tri nasledujúce reštaurácie však zaujmú ešte jedným aspektom – vdýchli nový život historickým pokladom miest.

Zberatelia kostí

hueso 05

Kosti s jedlom síce súvisia, ako nestráviteľné súčasti gastronomických lahôdok však obyčajne končia na smetisku. Nie však v mexickej reštaurácii Hueso (v preklade kosť), v ktorej sa to len tak hmýri lebkami a rozličnými zbytkami zvieracieho skeletu. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že takéto „dekorácie“ budú pôsobiť morbídne, nie však pod kulinárskym vedením Alfonsa Cadenu a architektonicko-umeleckou supervíziou Ignacia Cadenu, ktorý v spolupráci s architektom Javierom Monteónom vytvoril priam archeologickú muzeálnu zbierku s kulinársky veľmi atypickým ústredným motívom. Impozantná reštaurácia sa nachádza v dizajnérsky atraktívnom dištrikte mesta Guadalajara, v modernej budove z obdobia 40. rokov. Tá získala nový dvojitý plášť – vonkajší tvorí biely, ručne vyrobený keramický obklad s grafickým motívom, ktorý je minimalistickým poňatím interiérového stvárnenia, a vnútorný plášť, ktorý vďaka výraznej textúre pôsobí oproti zovňajšku oveľa organickejšie. Interiér reštaurácie s plochou 240 metrov štvorcových je inšpirovaný Darwinovou evolučnou teóriou a deklaruje to najmä na stenách. Vertikálne plochy sú v maximálnej možnej miere pokryté zbierkou z viac ako 10 tisíc kostí, doplnených zeleňou, kuchynským náčiním a rozličnými dekoráciami umiestnenými na drevených poličkách, ale aj prvkami mestského umenia Tomása Guereñu a Miguela Ángela Fuentesa. Všetky predmety a nástenné prvky vystupujú z sivo-bieleho pozadia, ktoré reštaurácii dáva nádych chirurgicky čistého prostredia. Väčšie kúsky skeletu však môžete nájsť aj na stoloch ako „kvetinové dekorácie“, či dokonca na zemi, akoby tu „zložili svoje kosti“ domáci maznáčikovia. Celkový dojem je dotiahnutý do dokonalosti aj vďaka kuchárskym a čašníckym uniformám, ktoré pripomínajú mäsiarske zástery s prvkami pravekého odevu.

Znovuzrodené historické poklady - Gastronómia "pod parou"

Foto: Jaime Navarro
Text: Anna Salvová