malfinio e19 apartment boysplaynice 01Koncept projektu rekonštrukcie bytu v jednom z prvých nájomných domov v Prahe postavenom vo funkcionalistickom štýle bol založený na troch hlavných nosných prvkoch. Prázdnom priestore, svetle a na solitéroch v ňom situovaných.

Byt bol v prvej fáze rekonštrukcie očistený od všetkých nevydarených a havarijných nánosov času. Priestor vďaka tomuto kroku začal sám o sebe žiariť. V nadväznosti na tento pocit vznikla idea veľkorysosť prázdna ponechať, a ešte ju umocniť.

 

malfinio e19 apartment boysplaynice 01

Foto: BoysPlayNice

Nábytkový blok ako hlavné úložisko

Realizácia sa stala akýmsi malým laboratóriom hľadajúcim hranice možností a vzájomnej kombinácie materiálov, nábytkových konštrukcií a vytrvalosti. Architektka navrhla veľký atypický nábytkový blok prestupujúci celým bytom, ktorý zastreší všetko potrebné. Pri vstupe sú v ňom zasadené dve technické miestnosti, šatníková skriňa, hmota pokračuje ďalej priestorom, poskytuje úložné priestory a krídlami krytú kuchyňu. Do bloku sa vošli aj dve menšie kúpeľne. Zvyšok bytu ponechala autorka jednoduchý a doplnený len niekoľkými výtvarnými solitérmi.

 

malfinio e19 apartment boysplaynice 09

Foto: BoysPlayNice

Nábytková stena ako umelecký priestor

Z plášťa atypicky riešeného bloku sa stalo veľkoformátové plátno, ktoré umelecky stvárnila výtvarníčka Klára Spišková. Jej maľba kontrastuje s podkladom zo surových MDF dosiek a dáva celku jedinečnú energiu. Škrupina bytu reflektuje prapôvodného ducha – vo svojom základe zostala triezva biela, až galerijná. Priestorom dominuje jemný ružovkastý nádych, ktorý sa postupne premieňa a graduje na oboch koncoch bytu. V obývačke je ústredným bodom malinová sedačka a v spálni navzájom prestupujú farebné odtiene marhuľovej a výraznej červenkastej, ktoré sa objavujú na závesoch.

 

malfinio e19 apartment boysplaynice 06

malfinio e19 apartment boysplaynice 14

Foto: BoysPlayNice

Jemnosť i surovosť v symbióze

Ľanové textílie dvoch hrubostí obtekajú mäkkým oblúkom posteľ, oddeľujú tak spaciu zónu a jemne zafarbujú prenikajúce svetlo. Spálňu je možné od zvyšku priestoru oddeliť a uzavrieť mobilnou priečkou. Krehké ružovkasté tóny sú postavené do kontrastu s kovmi, ktoré sú použité v priestore vo väčšine. Toto poňatie „jemnosti a surovosti“ sa prepísalo ako v celku, tak aj v detaile interiéru.

 

malfinio e19 apartment boysplaynice 21

Foto: BoysPlayNice

Tón červenkastej farby sa v kúpeľniach mení na tmavo tehlovú až terakotovú, ktorých dojem hrejivosti umocnilo použitie ambientného osvetlenia. Návrh akcentuje priestorovú, materiálovú a farebnú prepojenosť. Pracuje s dlhými priehľadmi priestorom a ich prehlbovaním pomocou zrkadlenia. Priehľady a veľký prepojený priestor sú potom najveľkorysejšími momentmi bytu.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Architektka Martina Homolková, Malfinio.cz
Foto: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com