lagom styl svedsko rovnovaha interier zivotny styl na vysku 6

 

Počuli ste už o švédskom životnom štýle lagom? Prezentuje sa ako umenie rovnováhy a umierneného života, ktoré prispievajú k celkovej spokojnosti. V prenesenom význame znamená slovo lagom - nie príliš málo, nie príliš veľa, ale akurát.

 

logom svedsko rovnovaha zivotny styl filozofia 4

 

Ide o filozofiu, ktorá je súčasťou každodenného švédskeho fungovania. Pracovať tvrdo, ale nie na úkor svojho súkromného života. S mierou sa zabávať, s rovnováhou nakupovať, obliekať sa, stravovať sa, konzumovať alkohol, jednoducho všetko robiť naplno ale bez stresu a s mierou. Švédske príslovie „Lagom är bäst“ v doslovnom preklade znamená „správne množstvo je najlepšie“, ale prekladá sa tiež ako „dosť stačí ako hostina“ alebo „s mierou existuje cnosť“.

Niki Brantmark, autor knihy Lagom, švédske umenie života a rovnováhy hovorí: „Vo všetkom, čo v Škandinávii robíme, je rovnováha a umiernenosť - od našej pracovnej doby po to, koľko plátkov koláča zjeme, koľko mlieka si dáme do kávy, až po veľkosť porcie našej večere. Lagom je nový minimalizmus pre kohokoľvek, kto túži žiť s menším počtom hmotných vecí, ale chce si užívať plnohodnotnejší život. Lagom však ide oveľa ďalej, ako je objatie minimalizmu. V skutočnosti nám dáva cenné lekcie o tom, ako žiť šťastnejší život."

 

lagom styl svedsko rovnovaha interier zivotny styl 5

 

Reálny život Švédov, ktorí si filozofiu lagom vzali za svoju, sa spomalil a ľudia začali viac myslieť na relax. Vychutnávajú si tradičný fikas (popoludňajší koláč) s kolegami, priateľmi a rodinou, chodia počas víkendov na výlety do prírody, na pláže alebo sa venujú obľúbeným domácim aktivitám a záujmom. Vďaka tomu prichádzajú do práce plní pozitívnej energie, elánu, venujú sa povinnostiam s oveľa väčším úspechom, zanietením a entuziazmom.

Interiér v lagom štýle

Filozofia lagom sa prirodzene dostáva aj do riešenia bývania a zariaďovania interiéru domov a bytov. Dizajnéri, ktorí sa s lagom stotožnili hovoria o tom, že lagom je o odstránení zbytočných nábytkov a zameraní sa na funkčné kúsky v elegantnom, minimalistickom a upravenom štýle. Farebnú paletu interiéru je dobré upraviť tak, aby obsahovala iba niekoľko kľúčových farieb. Ideálne sú neutrálne farby a odtiene, ktoré vytvárajú eleganciu a jednoduchosť.

 

lagom styl svedsko rovnovaha interier zivotny styl 2

 

Lagom štýl nie je zástancom množstva drobných doplnkov a dekorácií. Odporúča však akýkoľvek prírodný prvok, napríklad živú izbovú rastlinu, stromček, vďaka ktorým si prinesiete do domovov kúsok prírody. Nábytky by mali mať precízne riešené úložné priestory, aby veci neboli rozložené na poličkách či stolíkoch.

 

lagom styl svedsko rovnovaha interier zivotny styl 1

 

Samozrejmosťou je eliminovať veci, ktoré v domácnosti neboli používané viac ako rok, či už ide o oblečenie, spotrebiče alebo hračky. Hlavná myšlienka štýlu sa stále pripomína, a to menej je viac. Ak by sa vám takéto vzdušné priestory zdali málo útulné a domácke, "povolené" sú hrejivé deky alebo nástenné dekorácie z prírodných materiálov.

 

Modern bedroom interior, with bed, night tables, lamps, and many details around. Many books and decoration, wall is rich in texture. Copy space background template render

 

Vo všeobecnosti si Švédi chvália rovnováhu lagom v tom, že im umožňuje robiť veci, ktoré majú radi. Môžu sa viac venovať rodine, vzťahom, riešiť ekológiu, trvalú udržateľnosť, šetriť svojim prístupom životné prostredie a najmä byť spokojný.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Uplife Design