stolovanie uvod

 

Dnešná doba plná rýchlosti, stresu, mobilných technológii príliš nepraje rozvíjaniu a udržiavaniu rodinných vzťahov. A pritom, možno stačí málo. Aspoň na chvíľu sa zastaviť, sadnúť si večer spoločne k jednému stolu, dopriať si zdravé a dobré jedlo a vypočuť sa navzájom.

 

stolovanie 3

 

V minulosti bolo aj po náročnom dni zvykom večer sa zísť pri stole prestretom s láskou a starostlivosťou pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o to, aký deň mali ich blízki, a čo ich čaká zajtra. Okrem budovania vzájomných vzťahov v rodine medzi dospelými a deťmi, deťmi navzájom, prípadne medzi členmi viacgeneračnej rodiny, je spoločné stolovanie ideálne na zmiernenie stresu, podporu vzájomnej komunikácie, schopnosti učiť sa načúvať iným a nabáda k rozvoju alternatív riešenia problémov.

Priestorové riešenie stolovania

Jedálenský stôl a jeho veľkosť treba riešiť vždy s ohľadom na priestor, ktorý máme k dispozícii a reálnu potrebu jeho kapacitného využitia. Pokiaľ ste rodinou s jedným dieťaťom alebo bezdetný pár, budete voliť iný stôl ako rodina s viacerými deťmi a starými rodičmi v jednej domácnosti. V druhom rade je dobré si určiť, na aký účel bude stôl využívaný. V domácnostiach a bytoch s malým priestorom je prirodzené využívať stôl okrem jedenia ako pracovný kútik, miesto na písanie úloh pre deti, ale aj miesto pre hry a spoločné trávenie voľného času.

 

stolovanie 2

 

Pre rodiny s deťmi

Ak máte deti, iste je na programe dňa čistenie rozliateho mliečka, ovocných štiav či iných súčastí denného menu. Preto je kľúčové pri výbere stola zamerať sa na odolné materiály, ako sú drevené stoly a stoličky, ktoré je možné dobre udržiavať v čistote. Čalúnené stoličky vytvoria pocit pohodlia, prípadne môžete voliť podsedáky alebo vankúše. Vždy však vyberajte látku a poťahy, ktoré sú svojim špeciálnym povrchom chránené pred škvrnami a sú ľahko čistiteľné.

Pre veľké rodiny, ktoré potrebujú flexibilné sedenie, zvážte výmenu jedálenských stoličiek za priestrannú lavicu. Pohodlne tu usadíte príležitostné návštevy vašich detí, i starých rodičov prichádzajúcich na nedeľný obed.

Možno si pamätáte na rozťahovacie stoly z minulosti, kde sa v strednej časti stola vyklopila doska a zo štvormiestneho stolovania vznikol zrazu stôl pre osem ľudí. Dnes sú rozťahovacie jedálenské stoly ešte sofistikovanejšie, a čo sa dizajnu týka, sú pohladením pre každého nadšenca interiérových vychytávok.

 

stolovanie 1

 

Doplnky stolovania

V neposlednom rade by mal byť priestor jedálne alebo kuchyne s jedálenským stolom jedinečným priestorom, ktorý odráža atmosféru vašej rodiny a jej členov. Doprajte si štýlové doplnky, ktoré dokážu z obyčajného a sterilného priestoru vytvoriť príjemné miesto, kde cítiť čaro domova.

 

stolovanie 5

 

Servis, v ktorom budete podávať jedlo môže byť pokojne aj tradičný, ku ktorému máte vzťah z obdobia svojho detstva a podarilo sa vám ho uchovať až do dnes. Ak ste milovníci moderny, nie je nič jednoduchšie, ako si vybrať zo stoviek rôznych dekorov a materiálov na našom trhu. Z hľadiska praktickosti i ekologického zmýšľania však vždy myslite aj na kvalitu. Riady by vám mali vydržať dlho, byť kvalitné, odolné, zdravotne nezávadné a umývateľné v umývačke riadu.

Ak vaše deti túžia po svojom detskom servise, dovoľte im, aby si vybrali, čo sa im páči. Predsa si pamätáte na svoj obľúbený pohárik, či tanierik, v ktorom ste s obľubou konzumovali svoje jedlo ako dieťa. Ďalšie dekorácie na stôl, napríklad obrusy, prestierania, vázy a iné doplnky sú ďalšou obsiahlu témou, ktorej sa budeme venovať osobitne v niektorom z ďalších článkov.

 

stolovanie 6

 

Tak poďme to skúsiť, stanovte si čas, v ktorom budete očakávať všetkých členov rodiny pri spoločnom stole. Pripravte si dobré jedlo, a pokojne zapojte do prípravy aj vaše deti či partnera. Menšie deti môžu pomôcť s prestieraním, väčšie s dekorovaním tanierov alebo nákupom surovín na ďalší deň a tvorením menu. Stanovte si pravidlo, že pri stole nebude zapnutá televízia, počítač, ani mobily. Rozprávajte sa o tom, čo ste zažili, tabu by mali byť kontrolné otázky typu, hotové úlohy, vynesené odpadky a podobne. Ide o hodinu času bez povinností, o chvíle, ktoré by mali byť príjemné a spoločné.

Pripravila: Petra Adamcová