japandi interier style dizajn skandinavia japonsko 7 uvod

Japandi design je kombináciou škandinávskej funkčnosti a japonského rustikálneho minimalizmu. Jeho výsledkom je vytvorenie pocitu umenia, prírody a jednoduchosti. Štýl Japandi sa zameriava na minimalistické vzory, ktoré sú esteticky príjemné, ale vysoko funkčné.

20201012 JennaPeffley ALLPRACE 0115 trt.jpg 2

 

 Foto: Lifestyleasia.com

Znaky Japandi štýlu

Využíva nepreberné množstvo prírodných materiálov, tlmené farby, čisté línie, so zameraním na kvalitu a ručnú výrobu. Jedným z hlavných znakov je jeho orientácia na udržateľnosť a ekológiu.

Krása tohto štýlu spočíva v tom, že je ľahké ho doma implementovať pomocou niekoľkých krokov.

Prvým krokom je ponechať si v domácnosti len tie predmety, ktoré slúžia svojmu účelu. Minimalizmus je kľúčový. Odstránením "lapačov prachu" či nepoužívaných predmetov môže v miestnosti prúdiť energia a jednotlivé zostávajúce nábytky vyniknú a budú plniť svoju funkciu.

 

 Foto: Lifestyleasia.com

Využitie Japandi 

Najlepšie japandi vynikne vo veľkých a vzdušných priestoroch. Priestory v našich domácnostiach sú však dané, takže šancou na optické zväčšenie priestoru je výber nízkeho nábytku. Nízky nábytok pomáha urobiť priestor vizuálne otvoreným, vzdušným a autentickým.

 

japandi interier style dizajn skandinavia japonsko 3

 Foto: Crescenzi.ch

Japandi a doplnky

Jednotlivé kusy nábytku vyniknú, ak zvolíte rôzne textúry, štruktúry a materiály. Menej je aj v tomto prípade viac. Pri výbere doplnkov a nábytku sa výber obmedzuje na premyslené a funkčné kúsky, často s multifunkčným využitím. Nábytok by mal byť najmä praktický. Aj pri výbere nábytku a doplnkov sa kladie dôraz na čisté línie a jednoduchosť.

 

japandi interier style dizajn skandinavia japonsko 5

 Foto: Cozydesignideas.com

Japandi v kombinácií

Kľúčovými farbami japandi štýlu sú teplé neutrálne tóny. Béžová, krémová, sivá, biela i smotanová - všetky tóny neutrálnej palety sú vhodné. Ak sa prepojí farebne neutrálny základ s malými plochami v tmavých farbách, napríklad drevenými doplnkami, obkladom alebo priznanými trámami, farebná paleta vytvorí žiaduci kontrast. Predstavte si veľkú svetlú plochu s malými doplnkami v indigovo modrej, tmavo sivej alebo inej zemitej farbe. Musia byť však použité striedmo a rovnako v celej domácnosti.

 

japandi interier style dizajn skandinavia japonsko 4

japandi interier style dizajn skandinavia japonsko 3

 Foto: Cozydesignideas.com

Udržateľné Japandi  

Prírodné materiály sú ďalším prvkom v japonskom štýle, najmä udržateľné materiály. Železo, mramor, koža, drevo, bambus, ratan, mušle, perie, drevené stoličky, sisalové koberce, papier, terakotové kvetináče, vlna, surové drevo, ľan a konope - to sú všetko prvky, ktoré vhodne dopĺňajú túto hybridnú estetiku.

Obidve kultúry, z ktorých japandi vzišlo - Škandinávia i Japonsko si veľmi ctia svoju krajinu, chránia ju a radi dávajú najavo jej estetické kvality i v interiéri. A taký je aj japandi štýl.

Pripravila: Petra Adamcová