marketa bromova 2Rekonštrukcia bytu situovaného neďaleko Strossmayerovho námestia v Prahe bola realizovaná vo funkcionalistickom dome architekta Eugena Rosenberga. Ide o vymurovaný železobetónový skelet, ktorého úprava musela byť už od začiatku presne definovaná nielen použitými materiálmi ale aj presným priestorovým členením.

Podľa návrhu rekonštrukcie bytu architektky Markéty Bromovej bola aj v tomto prípade snaha o zachovanie pôvodného charakteru priestoru, ale taktiež bolo nutné jeho prispôsobenie súčasným nárokom na bývanie a nárokom konkrétneho majiteľa. Veľkou výhodou slobodnejšieho uvažovania o jednotlivých zónach bytu s rozlohou 125 m² bol práve spomínaný železobetónový skelet, ktorý umožnil jednoduchšie prepájanie miestností.

 

marketa bromova 1

marketa bromova 1

  Foto: Veronika Raffajová

Kuchyňa a obývacia izba tvoria jeden priestor

Asi najpodstatnejším zásahom bolo prepojenie dvoch hlavných miestností, kuchyne a obývacej izby, ktoré sú situované do ulice. Po vstupe do bytu sa nachádza vstavaná šatníková skriňa s obkladom z dubovej dyhy. Táto farebne ladí s celkovým tónom a prevedením rámov pôvodných skladacích dverí, ktoré boli repasované. Dubová dyha ďalej prechádza za roh ako obklad steny, ktorý v sebe ukrýva puzdro na posuvné dvere. Do hlavného obytného priestoru rovnaká dyha vstupuje v podobe vysokých častí nábytku kuchyne.

 

marketa bromova 3 marketa bromova 4

  Foto: Veronika Raffajová

Vstup do kúpeľne cez skriňu

Kúpeľňa a jej rozvrhnutie zostáva na rovnakom mieste ako v pôvodnej dispozícii bytu. Pribudla ale možnosť vstupu do nej cez šatníkovú skriňu pri zádverí. Prianím klientov bola bezškárová podlaha v kúpeľniach, aj na samostatnom wc. Kvôli uskutočniteľnosti sa zvolila betónová stierka, ktorá dobre doplnila typ a spôsob obloženia kúpeľne.

 

marketa bromova 8

  Foto: Veronika Raffajová

Centrálnym priestorom bytu je hala s knižnicou z čiernej dubovej dyhy. Hala je prepojená s hlavnou obývacou izbou a spálňou pôvodnými skladacími presklenými dverami. Spálňa má vlastnú malú kúpeľňovú niku, ktorá je vyložená modrými obkladmi. Od haly je spálňa opticky oddelená šatníkovou skriňou z koreňovej dyhy. Do ďalšej izby a pracovne sa vchádza z priechodnej šatne, ktorá je v béžoveružovej farbe.

 

marketa bromova 6

 Foto: Veronika Raffajová

Čerešnička na torte

Šperkom a asi položkovo najdrahším kusom celého bytu je kuchynský ostrovček z „vesmírneho“ kvarcitu. Ostrovček sa obracia do obytnej časti bytu, ktorá je situovaná v uličnom trakte. Zadná časť pracovnej linky je farebne neutrálna. Osvetlenie linky je skryté v jemnom záreze nad soklom pracovnej betónovej dosky. Osvetlenie ostrovčeka je netypicky vyosené voči jeho hmote a celkovo vhodne doplnilo esprit celého bytu.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Markéta Bromová architekti
Foto: Veronika Raffajová