drift architektura svetlo 4Viete si predstaviť aké pompézne bolo rímske koloseum v čase svojej najväčšej slávy? Alebo ako by vyzerala slávna bazilika Sagrada Familia po dokončení? Prípadne, ako bude pôsobiť nový mrakodrap v súčasnej zástavbe ľubovoľného mesta? Vďaka vizualizáciám z dronov ožívajú historické stavby.

Holandské umelecké duo Drift vďaka dômyselnému softvéru môže prezentovať skutočné vizualizácie slávnych architektonických diel a stavieb, ak by boli obnovené, dokončené, prípadne novo postavené.

 

drift architektura svetlo 3

 

S vizualizáciami žívajú pamiatky i stavby, ktoré ešte len budú stáť

Prostredníctvom dronov a svetelných inštalácií dokážu vytvoriť akúkoľvek podobu a vizualizáciu stavby. Cieľom tejto aktivity je pomôcť architektom zrealizovať ich budúce projekty zaujímavým a udržateľným spôsobom a vizualizovať, ako by výsledný efekt zapadol do súčasného prostredia.

 

drift architektura svetlo 2

drift architektura svetlo 5

 

Vizualizácia v reálnom priestore

Ako sa vyjadrili Lonneke Gordijn a Ralph Nauta, predstavitelia umeleckého dua Drift, „všetky jednotlivé umelecké diela majú schopnosť transformovať priestory. Obmedzené parametre múzea alebo galérie nie vždy zodpovedajú dielu, ale často naberajú na sile vo verejnom priestore alebo priamo v mieste riešenia konkrétneho projektu."

 

drift architektura svetlo 1

 

Svoju prvú performatívnu umeleckú inštaláciu Drift vytvorilo v roku 2017 na výstave Art Basel Miami, a po nej nasledovali úspešné realizácie na celom svete.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Studio Drift