WEB Designblok Cosmos Prague Castle photo Vaclav Jirasek 2Na najprestížnejšej svetovej prehliadke dizajnu v talianskom Milána sa predstaví aj to najlepšie zo súčasného českého skla. V spektakulárnej metalickej kapsuli na šiestich kolesách priváža Designblok Cosmos desať originálnych sklenených diel z dielne desiatich popredných českých dizajnérov na pozadí imerzívnej audiovizuálnej show vesmírneho nekonečna.

Vystavené objekty odrážajú svojrázny autorský prístup a experimenty s tradičnou českou matériou, remeselný um a know-how českých sklárov i rozdielne technológie a najnovšie výrobné postupy českých tovární a manufaktúr.

 

WEB Designblok Cosmos Tadeas Podracky Abiogenesis photo Vaclav Jirasek

Foto: Dielo Tadeáša Podrackého, Abiogenesis

Česká tvorba na Milano Design Week

Rozsiahly putovný výstavný projekt pražského medzinárodného festivalu Designblok sa prvýkrát predstaví v zahraničí na najväčšej svetovej prehliadke designu Milano Design Week. Designblok Cosmos bude možné vzhliadnuť na prestížnej lokácii Superstudio Più v rámci prehliadky Superdesign Show v zóne Tortona uprostred Milána, v termíne od 15. do 21. apríla 2024.

Kozmická kapsula v podobe pojazdnej galérie

Designblok sa už dvadsaťpäť rokov venuje rozvoju českej dizajnovej scény, spolupracuje s renomovanými dizajnérmi, podporuje mladých autorov, prepája tvorcov a priemysel, šíri osvetu medzi širokou verejnosťou a reprezentuje český dizajn v zahraničí. To všetko sa premieta do jedinečnej exteriérovej výstavy, kozmickej kapsule, ktorá vo forme pojazdnej galérie skrýva desať originálnych sklenených diel od desiatich špičkových českých dizajnérov.

Kurátorský výber riaditeľky Designbloku Jany Zielinski a kreatívneho riaditeľa Designbloku Jiřího Macka uvádza autorov, ktorí sú s festivalom pevne spätí - Jakuba Berdycha Karpelisa, štúdio DECHEM, Luciu Koldovú, Václava Mlynára, Lukáša Nováka, Jiřího Pelcla, Ronyho Plesla, Ronyho Plesla Jána Plecháča, ktorý je zároveň autorom inovatívneho architektonického riešenia. Pre výstavu bol na mieru upravený náves nákladného automobilu, ktorý sa po zaparkovaní v požadovanej lokácii rozloží na výstavnú plochu s veľkosťou 65 metrov štvorcových. Interiér pokrýva 170 bezolovnatých zrkadiel Mirox 4Green+ vyrobených ekologickým spôsobom na vodnej báze v sklárni AGC Glass Europe, exteriér je zahalený do strieborného reflexného plášťa.

 

WEB Designblok Cosmos Maxim Velcovsky Perfect Day photo Vaclav Jirasek WEB Designblok Cosmos LukasNovak HotGirlsColdBeer photo Vaclav Jirasek

Foto: Dielo Maxima Velčovského Perfect Day a Dielo Václava Jiráska HotGirlsColdBeer 

25. výročie festivalu oslavuje tradíiu a remeslo

Spojovacím článkom vystavených diel je použitý materiál, ktorým je pre Česko také tradičné sklo, a spektakulárna tematika nekonečnej kozmickej púte, pre ktorú navrhnuté diela vznikli. Výstava je oslavou 25 rokov pražského festivalu Designblok a cesty, ktorú český dizajn a spoločnosť za posledné štvrťstoročie spoločne ušli. Originálne objekty umne pracujú s luminiscenciou a reprezentujú nielen slobodný prístup autorov k tvorbe a materiálu, ale aj úplne rozdielne technológie výroby, tradície, know-how českých tovární a manufaktúr, remeslo aj najnovšie výrobné prístupy a experimenty.

Prehliadku v rámci Superdesign Show doplní informačný leták s informáciami o dielach, komentované prehliadky a stretnutia dizajnérov s českými i zahraničnými novinármi, kurátormi a predstaviteľmi firiem.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Václav Jirásek
Zdroj informácií: Profil Media, Patrik Florián