Sagrada familia 2Jedna z najnavštevovanejších pamiatok sveta, rímskokatolícka bazilika Sagrada Familia každoročne láka do španielskej metropoly milióny turistov.

Práce na bazilike sa začali pre 142 rokmi. Dnes už je známy termín finálnej dostavby pamiatky, ktorý sa odhaduje na rok 2026. V tomto roku uplynie aj sto rokov od smrti architekta Antoni Gaudího, ktorý je autorom svetoznámeho architektonického diela. Veľkú časť svojho profesionálneho života umelec venoval práve návrhom a výstavbe tejto pamiatky. Miesto večného odpočinku Gaudího je aj z tohto dôvodu práve v tunajšej krypte kostola.

 

Sagrada familia 1

Foto: Unsplash, Alex Ovs

Gaudí projekt výstavby prevzal od iného architekta

Sagrada Familia má však dlhú a zložitú stavebnú históriu. Gaudí prevzal stavebný projekt a dramaticky zmenil dizajn v roku 1883 po rezignácii pôvodného architekta. Cirkev pod jeho vedením napredovala vo výstavbe ďalších 40 rokov až do jeho smrti, keď sa odhadovalo, že dokončená je menej ako štvrtina stavby. Po jeho smrti sa výstavba spomalila kvôli financovaniu a potom ju zastavila španielska občianska vojna, keď väčšina pôvodných plánov architekta bola stratená.

Pôvodné náčrty boli zachránené

V novembri minulého roku v meste oslávili dokončenie štyroch hlavných veží kostola. Každá predstavuje jedného zo štyroch evanjelistov, Matúša, Jána, Marka a Lukáša - údajných pisateľov evanjelií, ktorí rozprávali príbeh Ježišovho života. Prebiehajúce stavebné práce sú založené na architektových sadrových modeloch, fotografiách a publikáciách jeho pôvodných kresieb. Tieto boli zničené pri požiari v roku 1930, ale našťastie boli podľa informácií nadácie La Sagrada Familia zachránené formou prepisov a rekonštrukcií pôvodných návrhov.

 

Sagrada Familia 3csaba veres

Foto: Unsplash, Csaba Veres

Bude najvyšším kostolom na svete

Podľa Gaudího návrhov by mala byť balizika zakončená 18 vežami, z ktorých je dnes hotových 12. Posledných šesť veží je v súčasnosti vo výstavbe vrátane 170 metrov vysokej centrálnej veže, ktorá po dokončení urobí zo Sagrada Familia najvyšší kostol na svete s výškou takmer 10 metrov vyššou ako Ulm Minster v Nemecku.

V týchto dňoch prebiehajú práce na dokončení kaplnky Nanebovzatia Panny Márie a veže Ježiša Krista. Rýchlosť výstavby pamiatky sa v posledných rokoch zvýšila vďaka tímu z inžinierskej firmy Arup, ktorý bol na základe jeho skúseností pozvaný, aby pomohol urýchliť výstavbu a znížiť hmotnosť jedného z mnohých kolosálnych prvkov stavby.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Unsplash