biotech 1Športovanie a prevencia – dve slová, ktoré vám možno na prvý pohľad nejdú dokopy. V skutočnosti sú si však veľmi blízke a pokiaľ sa jedno z nich zanedbá, môže to mať negatívne dôsledky na fyzickú kondíciu i zdravie. Je totiž fajn, ak ste sa dali na pravidelné cvičenie vo fitness centre či vonku, avšak je potrebné, aby s tým ruka v ruke šli ďalšie veci. Spolu so zdravým jedálničkom je to bezpochyby aj snaha o prevenciu prípadných zranení, ktoré žiaľ patria medzi prirodzené riziká, spájajúce sa so životom aj intenzívnou fyzickou aktivitou. Ako teda spojiť šport a prevenciu?

Myslite komplexne

Azda najväčšou chybou, ktorá sa vyskytuje, je náhla zmena životného štýlu. Je samozrejme dobré, ak sa vydáte na cestu športu a cvičenia, no je nesprávne to hneď „prepáliť” a prejsť z nečinnosti do piatich vysoko intenzívnych tréningov týždenne. Lepšie je nabiehať postupne a myslieť komplexne.

Prevencii môže pomôcť v prvom rade rozumné nastavenie tréningového plánu i jeho intenzity, no aj vhodné výživové doplnky. Pre prevenciu môže byť prospešná napríklad kĺbová výživa, majúca pozitívny vplyv na zdravie a ohybnosť kĺbov. Nadnesené porekadlo športom k trvalej invalidite” teda naozaj nemusí platiť. Kĺbová výživa, ktorá sa dá prijímať či už vo forme tabliet, prášku či v tekutej podobe, môže zohrať rolu pri zlepšení kondície kĺbov pri fyzickej záťaži.

biotech 2

Aj kolagén môže pomôcť

O kolagéne sa veľa popísalo a veľa sa o ňom hovorí, preto je potrebné odlišovať fakty od mýtov. Realita je taká, že kolagénové produkty naozaj môžu mať pozitívny účinok na kĺby a šľachy. Dokázaný je aj jeho priaznivý vplyv na chrupavky. A v neposlednom rade, ak by vás kolagén zaujímal nielen z pohľadu športu, tak sa často spomína aj v oblasti kozmetiky a vzhľadu pokožky. Kolagén totiž môže prispieť k spomaleniu starnutia pokožky a k jej lepšej kondícii. Aj v prípade kolagénu si môžete zvoliť užívanie vo forme tabliet, prášku či v podobe nápoja. Jednotlivé produkty sa samozrejme od seba líšia a je dobré si všímať zloženie i prípadné kontraindikácie, ako napríklad to, že kolagén by ste nemali užívať počas tehotenstva a dojčenia.

S rozumom môžete dosiahnuť viac

Ak sa k športovaniu postavíte s rozumom, môžete v ňom naozaj dosiahnuť viac a s trvalejším účinkom. V praxi to znamená, že prípadné choroby z preťaženia či zranenia z pretrénovania logicky spomaľujú progres. Preto je na to lepšie ísť postupne a myslieť aj na prevenciu, a to i cez spomínané výživové doplnky ako kĺbová výživa či kolagénové produkty. Možno pri ich kúpe nájdete aj zľavové kupóny, vďaka ktorým by ste ich mohli získať za výhodnejšiu cenu.