šport aplikacie 1Šport a aktívny životný štýl sú kľúčom nielen k fyzickému, ale aj mentálnemu zdraviu. Vďaka pohybu sa po náročnom dni dokáže človek odreagovať a aj keď to možno na prvé počutie znie ako nezmysel, športové aktivity človeku naozaj dobíjajú energiu.

Vďaka vyváženému pohybu je telo odolnejšie, pevnejšie a organizmus menej náchylný na zdravotné ťažkosti. Športová aktivita zároveň odbúrava nahromadený stres, čo pomáha telu, ale aj našej mysli. Aké spoľahlivé aplikácie na monitorovanie pohybu dnes poznáme?

Šport alebo veda?

Podmienky pre šport neboli nikdy v histórii ľudstva také úžasné ako v súčasnosti. Dnes máme špeciálne vyvinuté pomôcky, športové oblečenie a osobných trénerov v podobe mobilných aplikácii vždy po ruke. V minulosti sa informácie o cvičebných metódach a postupoch posúvali ťažšie a často ani nebolo možné overiť, či naozaj fungujú. Dnes má každý druh športu odborníkov, či dokonca vedcov, ktorí sa snažia posunúť limity športovcov na novú, vyššiu úroveň.


šport aplikacie 2

 

To platí aj pre vývoj mobilných aplikácií, ktoré napomáhajú k meraniu, a tiež k zlepšeniu, športových výkonov. Popularitu využívania mobilných aplikácií pochopili aj výrobcovia, a tak do svojho portfólia pridali plno multifunkčných zariadení. Či už sú to športové slúchadlá, inteligentné hodinky a náramky, alebo šikovné športové kryty na mobil Huawei, Samsung, Apple či iné značky, ktoré spoľahlivo ochránia smartfóny pri všetkých druhoch pohybu.

Kalorické tabuľky

Už z názvu aplikácie vyplýva spôsob jej využitia. V prípade, že ste fanúšikom podrobného sledovania vášho príjmu a výdaju kalórii, snažíte sa schudnúť tuk alebo nabrať svalovú hmotu, tak je táto aplikácia tou správnou voľbou. Za stroho znejúcim názvom je celé spektrum funkcií a doplnkov, ktoré z tejto aplikácie vytvárajú komplexného pomocníka pri mapovaní vašich stravovacích návykov. Nenechajte sa však zmiasť. Do Kalorických tabuliek si môžete zaznamenávať aj svoj pohyb, a tak sa energetický výdaj vášho tréningu automaticky premietne k údajom o strave. Do aplikácie si tiež viete pridávať recepty a zostaviť si tak perfektný jedálniček šitý na mieru.

 

šport aplikacie 3

 

Povinná jazda každého cyklistu

Jedna z najpopulárnejších aplikácií, predovšetkým u cyklistov, nesie názov Strava. Ide o aplikáciu, ktorá zaznamenáva polohu prostredníctvom GPS. Okrem cyklistov ju hojne využívajú aj bežci, bežkári či skialpinisti. Dobre využiteľná aj pri turistike a výletoch s rodinou. Jednoduchá aplikácia počas vašej aktivity zaznamenáva dôležité parametre, ako napríklad dĺžku trasy, čas, rýchlosť a vo výstupe ponúka prehľadné štatistiky a porovnania. Strava získala na popularite aj vďaka tomu, že je možné porovnávať jednotlivé výkony nielen v rámci vašich historicky dosiahnutých výsledkov, ale aj medzi priateľmi a inými záujmovými skupinami.

Overená klasika

O aplikácii Mapy CZ ste už snáď počas svojho života počuli aspoň raz. Projekt vznikol v roku 1998 pre zjednodušenie cestovania vodičom na trasách v Českej republike. Dnes aplikáciu využívajú státisíce ľudí. Rokmi nabrala na takej popularite, že dnes pokrýva široké spektrum mapových podkladov a je tak výborne využiteľná pri športových aktivitách v prírode. Jej výhodou je možnosť využitia aj bez prístupu na internet, čo z nej vytvára dokonalého partnera na turistiku v hlbokých horách a opustených priestranstvách so slabým signálom. Mapy si stačí stiahnuť do telefónu a stratiť sa bude pre vás omnoho náročnejšie.

 

šport aplikacie 4

 

Experimentujte

Športových aplikácií je dnes na trhu nespočetné množstvo. Niektoré z nich sú zdarma, za iné si budete musieť priplatiť. Aj tie platené však často ponúkajú skúšobné obdobie, počas ktorého máte možnosť osvojiť si používateľské prostredie a zistiť, či je pre vás tá daná aplikácia ideálna. Preto sa nebojte experimentovať a skúšajte nové aplikácie, kým neobjavíte jednu šitú na mieru presne pre vás. Zakrátko uvidíte, že v dosahovaní svojich vysnívaných športových cieľov budete porovnateľne efektívnejší.