uvodna

Inšpirujte sa receptami dievčat a pripravte hostinu s netradičným menu. Ďalšie zaujímavé tipy nájdete v knižke S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku. 

Inšpirujte sa receptami dievčat a pripravte hostinu s netradičným menu. Ďalšie zaujímavé tipy nájdete v knižke S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku.

 

Predjedlo
Jogurtový ovocný kurací šalát

LETO jogurtovy ovocny salat

1 šálka uvareného farmárskeho kuracieho mäsa z polievky (alebo údeného tofu)
1 jablko
1 hruška
1 šálka bieleho alebo sójového jogurtu
1/2 šálky kyslej smotany (alebo jogurtu)
1 mladá cibuľka
šťava z 1/2 limety
morská soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
štipka kurkumy
sezam


Uvarené kuracie mäso natrháme na menšie kúsky, pridáme jablko a hrušku nakrájané na malé kocky a cibuľku nakrájanú na kolieska. Zalejeme jogurtom a smotanou, dochutíme soľou, čiernym korením, kurkumou a šťavou z limety. Premiešame, posypeme trochou sezamu a ihneď podávame.

 

Polievka
Krémová paštrnáková polievka s gaštanmi

ZIMA kremova pastrnakova polievka sgastanmi


4 paštrnáky
25 g zmesi sušených húb
1 PL masla
1 biela cibuľa
šťava z 1 citróna
2 hrste predvarených gaštanov
1 ČL sušeného cesnaku
morská soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
štipka mletého muškátového orieška
1/2 ČL rímskej rasce
štipka kurkumy
1,5 litra zeleninového vývaru

 

V hrnci zohrejeme maslo, paštrnáky nakrájame na malé kúsky a restujeme s nadrobno posekanou bielou cibuľou. Podlejeme troškou vývaru, pridáme gaštany, zmes sušených húb s vodou, v ktorej sme ich vopred namočili, a varíme približne 20 minút, kým paštrnák nezmäkne. Priebežne podlievame. Dochutíme soľou, všetkými koreninami a cesnakom. Na záver pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme ponorným mixérom.

 

Hlavné jedlo
Voňavý losos v ryžovom papieri s Jem iné vianočným šalátom

ZIMA vonavy losos jemine salat2

4 filety z lososa
1 PL sójovej omáčky Tamari
1 – 2 strúčiky cesnaku
1 cm ďumbieru, nastrúhaného
3 PL olivového oleja
morská soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
1 PL agávového sirupu
šťava z 1/2 citróna
za hrsť čerstvého koriandra
štipka čili
štipka kurkumy
ryžový papier

 

Šalát:
1 kg zemiakov
300 g cvikly
400 g mrkvy s hráškom
1 najemno nakrájaná červená cibuľa
5 kyslých bio uhoriek
2 – 3 uvarené vajcia
umeocot podľa chuti
morská soľ
mleté čierne korenie
1 ČL hnedého cukru

Losos: Cesnak ošúpeme a pretlačíme alebo nadrobno nakrájame, koriander nasekáme, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Do pripravenej marinády vložíme lososa a dáme do chladničky aspoň na pol hodiny, aby nasiakol všetkými chuťami. Rúru predhrejeme na 180 °C. Ryžový papier opatrne namočíme do teplej vody, vďaka čomu zmäkne. Filety zabalíme do ryžového papiera a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút alebo kým balíčky nemajú zlatistú farbu.

Šalát: V malom hrnci si uvaríme cibuľu, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme cukor a umeocot. Samostatne si uvaríme zemiaky, cviklu, mrkvu a hrášok (*alebo použijeme mrazený). Zemiaky a cviklu ošúpeme, so zvyšnými surovinami nakrájame na malé kúsky a dobre premiešame. Pridáme uvarenú cibuľu a vodou z cibule podlievame, kým nedosiahneme želanú konzistenciu. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Odporúčame vyskúšať aj verziu s cviklou, z ktorej polovicu po uvarení rozmixujeme a vmiešame do šalátu. Šalát bude mať krásnu fialovú farbu a sladkastú príchuť.

 

Dezert
Nepečená kakaovo-kávová torta z čerstvého kokosu

ZIMA cokoladovo kokosova nepecena torta2Korpus:

150 g fíg
250 g vlašských orechov

Krém:

dužina z 3 thajských kokosových orechov
2 dl kokosovej vody* zvyšok vypijeme
150 ml agávového sirupu
300 ml kokosového oleja
šťava z 1/2 limety
1 konzerva kokosového mlieka* cez noc necháme v chladničke a do zmesi použijeme len stuhnutú vrchnú časť
1 šálka kávy ristretto
1 PL kakaa

Korpus: Figy namočíme do vody aspoň na hodinu, aby zmäkli. Orechy najemno pomelieme a s figami rozmixujeme na jemnú lepkavú hmotu, ktorou vystelieme tortovú formu s priemerom 22 cm. Hmotu uhladíme lyžicou namočenou vo vode z fíg.

Krém: Všetko okrem ristretta a kakaa rozmixujeme vo vysokootáčkovom mixéri na hladkú hmotu. Časť tekutého krému vylejeme na korpus. Asi 1 dl necháme na dne mixéra, prilejeme ristretto a nasypeme kakaový prášok. Rozmixujeme a potom tortu ľubovoľne ozdobíme. My sme kakaovú časť nanášali pomocou lyžičky a navrchu sme vytvorili mriežku. Tortu dáme stuhnúť do chladničky, ideálne na noc.

 

Rozhovor nájdete v aktuálnom vydaní magazínu Top trendy v bývaní 2016, prečítať si ho môžete aj TU

 

Z knihy S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku (pripravili Aneta Orosiová, Janka Lacová)