Hygiena v kúpeľni ľahko a efektívne 1Pre mnohých z nás je kúpeľňa symbolom relaxácie a pokoja. Môžeme si v nej dopriať chvíle iba pre seba a svoju regeneráciu, venovať sa osobnej hygiene, starať sa o svoje telo a psychickú pohodu. Aby sme v kúpeľni mohli čo najviac relaxovať, je nutné udržiavať ju v čistote a poriadku. Prinášame Vám pár tipov, ako nato.

  Nepusťme si do kúpeľne plesne

Vlhko je živnou pôdou pre tvorbu plesní a baktérií. Ich výskyt môže spôsobovať nemalé zdravotné problémy a vytvárať nepríjemný zápach. Udržujte preto kúpeľňu v suchu:

Dôkladne poutierajte vaňu, sprchový kút aj obklady po každom kúpeli či sprche.

Stierkou odstráňte kvapky vody zo sprchovej zásteny. Znečistený záves vyperte s octom alebo bieliacim práškom.

Otvorením okna a dverí či zapnutím odvetrávania dostatočne  vyvetrajte kúpeľňu po každom použití sprchy a po kúpeli.

Mokré uteráky sušte na radiátore alebo mimo priestor kúpeľne.

Použite na steny vhodné protiplesňové nátery zabraňujúce ich tvorbe.

Hygiena v kúpeľni ľahko a efektívne 1

Čistota a poriadok nadovšetko

Pomocou roztoku octu a vody alebo s použitím vhodných čistiacich prostriedkov pravidelne dezinfikujte sanitu vo Vašej kúpeľni. Umývadlo a WC dosku čistite denne.

Škáry medzi kachličkami vyčistite pastou vytvorenou zmiešaním sódy bikarbóny s octom v pomere 1:1. Na záver opláchnite vodou.

Do odtokov vložte sitká na zachytávanie vlasov a iných nečistôt.

Denne zľahka pretrite podlahu, týždenne ju vyčistite dôkladne.

Nezabudnite ani na pravidelné čistenie zrkadiel.

Pravidelne vymieňajte uteráky.

Prekontrolujte a usporiadajte obsah skriniek, poličiek. Nepotrebné či expirované produkty zahoďte. Používajte organizéry a košíky na kozmetické potreby.

 kozmetické potreby

Starostlivosť o batérie

Vodovodné batérie sú vplyvom tvrdej vody náchylné na usadzovanie vodného kameňa, čo môže spôsobovať ich poškodenie. Umývadlová, vaňová alebo sprchová batéria: každá z nich potrebuje dôkladnú starostlivosť

Denne preto zľahka pretrite povrch batérie jemnou handričkou či hubkou s neagresívnym čistiacim prostriedkom. Dosiahnete tak povrch bez nevzhľadných šmúh od kvapiek.

Pravidelne batériám doprajte intenzívnu očistu: do pevného plastového vrecka nalejte v rovnakom pomere vodu a ocot. Vrecko priviažte na batériu a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, na záver ju opláchnite.

Vyčistiť batériu možno tiež pastou pripravenou zo sódy bikarbóny a vody v pomere 1:1. Pomocou jemnej zubnej kefky sa dostanete do záhybov a špár. Po 20 min ju riadne opláchnite.

Aj sprchové príslušenstvo ako  je sprchová hadica, ručná sprcha a sprchová hlavica potrebujú pravidelnú údržbu: predídete tak problémom s prietokom vody. Ako na to? Hlavicu, spršku a hadicu odmontujte, vložte ich do nádoby s teplou vodou a niekoľkými kvapkami tekutého mydla. Po niekoľkých hodinách pôsobenia odstráňte jemnou kefkou zvyšky vodného kameňa a dôkladne opláchnite. Skvelou možnosťou je tiež roztok octu a  vody v pomere 1:1 – nechajte pôsobiť hodinu a umyte. 

Čo dodať záverom? Každá kúpeľňa sa môže stať oázou pokoja a relaxu. Stačí len správna starostlivosť.