svihadlo cvicenie kardio hmotnost trening zaciatocnici 1 uvod

 

Neviem do ktorej generácie žien patríte, ale určite si každá z nás pamätá na svoje detstvo, ku ktorému neodmysliteľne patrila lopta, guma na skákanie a švihadlo. Práve švihadlo je dnes znovuobjavený pomocník na posilnenie fyzickej kondície, účinné spaľovanie kalórií, je taktiež ideálnym kardio tréningom a zábavou, a určený je rovnako ženám aj mužom.

 

svihadlo cvicenie kardio hmotnost trening zaciatocnici 1

 

Momentálne sú fitness centrá v obmedzenom režime, tak ak ste sa ku svojim trénerom nedostali, so švihadlom si môžete kedykoľvek doma v byte, ale aj v záhradke alebo v lese na čerstvom vzduchu. Len malé upozornenie na úvod. Ako dvanásťročným k nám to švihadlo nejako patrilo, či už sme skákali znožmo s medziskokom alebo preskakovali poklusom, teraz však nečakajte, že vám to pôjde rovnako hladko ako kedysi. Ale tak ako všetko, aj skákanie cez švihadlo sa nezabúda a po pár tréningoch sa znovu dostanete do formy, aj čo sa týka koordinácie pohybu aj výdrže i kondície ako takej.

Vyberáme správne švihadlozacvičiť 

Na začiatok zodpovedanie dôležitej otázky, aké švihadlo si vybrať. Odborníci na túto tému odporúčajú svojim klientom - začiatočníkom zvoliť švihadlo s mierne zaťaženým lanom. Ľahké plastové laná majú síce výhodu v menšej záťaži rúk, avšak nepociťujete obtáčanie lana okolo tela, a tak sa ťažko koordinuje načasovanie preskokov, a taktiež sa ťažšie lano obkrúti okolo tela za o niečo dlhší čas, čo umožní konzistentné tempo pri skokoch. Dĺžka švihadla sa určuje podľa výšky vášej postavy, pomôcť si môžete našou orientačnou tabuľkou:

 

  • Výška postavy 1,45 - 1,63 m = malé švihadlo v dĺžke 2,44 metra
  • Výška postavy 1,64 - 1,75 m = stredné švihadlo v dĺžke 2,59 metra
  • Výška postavy 1,76 - 1,87 m = dlhé švihadlo v dĺžke 2,74 metra
  • Výška postavy 1,88 - 2,06 m = extra dlhé švihadlo v dĺžke 2,90 metra

 

svihadlo cvicenie kardio hmotnost trening zaciatocnici 4

 

Začíname skákať

Aj pri skákaní cez švihadlo platí, pomaly ďalej zájdete. Stanovte si na prvý krát reálnu hranicu preskokov, ktoré zrealizujete v kuse za sebou. Ani číslo sedem či desať skokov nie je zlé, pretože kým sa vám tá desiatka bez chyby podarí, môže to trvať naozaj dlho. A samozrejme, tak ako pred každým cvičením či športovaním nezabudnite na krátky strečing a pretiahnutie tela. Postupne každý deň pridávajte počet preskokov, kombinujte rôzne druhy skákania alebo si stanovte počet minút, počas ktorých sa budete aktivite naplno venovať.

 

svihadlo cvicenie kardio hmotnost trening zaciatocnici 2

 

Pravidelnosť a trpezlivosť prinesie ovocie

Hovorí sa, že začiatočníci by sa mali dostať do formy už po mesiaci pravidelného skákania. Odporúčajú sa minimálne dve série skokov počas dňa. Z hľadiska zdravotného je ranné skákanie ideálne na rozprúdenie krvi a zrýchlenie metabolizmu, ktorý tak bude pracovať účinnejšie počas celého dňa. A ak si nájdete pár minút podvečer, bude to pre telo ďalší pozitívny impulz.

Iné pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať sú rovnaké ako ostatné pravidlá pri akomkoľvek cvičení. Neskákať s plným ani úplne prázdnym žalúdkom. Vyberte si dobrú obuv, ktorá stlmí nárazy kĺbov, odporúčajú sa bežecké tenisky alebo sálové topánky na aerobik. Podlaha by rovnako nemala byť príliš tvrdá, napríklad betón alebo asfalt, lepšie je voliť drevo alebo koberec. Nesmie sa však kĺzať. A aby som nezabudla na inšpiráciu na záver, počas pár minút skákania cez švihadlo si precvičíte všetky základné svaly tela. Začnete sa zbavovať tuku v oblasti pásu, brucha, stehien aj bokov. Táto aktivita navyše prospieva aj mozgu, pretože zahŕňa koordináciu, sústredenie, rytmus i myslenie.

Pripravila: Petra Adamcová