kava toptrendy 2023 baristaKáva a jej účinky sú už od nepamäti predmetom horlivých diskusií. Zatiaľ čo jedni na svoj ranný rituál nedajú dopustiť a jej benefity vám vymenujú spamäti, iní sú jej zarytí odporcovia. Veľké množstvo vykonaných výskumov však hrá do karát práve prvej skupine ľudí. Aj keď blahodarné účinky kávy na ľudské telo dokazujú početné štúdie, netreba to s jej množstvom príliš preháňať. Obzvlášť pozor by si mali dať deti či budúce mamičky, keďže bezpečnosť kofeínu počas tehotenstva ešte nie je úplne jasná. Aké účinky má teda pitie kávy na ľudské telo?

Zvyšuje hladinu energie

K najznámejším zložkám kávy patrí jednoznačne kofeín. Ten, ako stimulant centrálneho nervového systému, je známy svojou schopnosťou bojovať proti únave a zvyšovať tak hladinu energie. Podľa FDA (Food and Drug Administration) obsahuje priemerná šálka kávy s objemom 8 uncí, teda takmer 240 mililitrov, približne 80 – 100 miligramov kofeínu. Po vypití kávy absorbuje telo kofeín do krvi, odkiaľ následne putuje do mozgu. Tam blokuje receptory neurotransmiteru nazývaného adenozín, čo zase zvyšuje hladiny iných neurotransmiterov regulujúcich našu energiu. Kvalitná výberová káva sa tak vďaka svojim účinkom postará o zvýšenie bdelosti a lepší výkon.

Prispieva k lepšej nálade

Zvýšenie hladiny energie nie je jediný proces, o ktorý sa kofeín v ľudskom mozgu stará. Okrem toho má tiež schopnosť zvýšiť aj množstvo serotonínu a dopamínu, čím pôsobí proti symptómom depresie, napríklad proti samotnému smútku či osamelosti. Na naše duševné zdravie okrem kofeínu vplývajú aj kyseliny obsiahnuté v káve, konkrétne kyselina chlorogenová, ferulová a kávová. Tie pomáhajú znižovať zápal nervových buniek, ktorý sa odohráva v mozgu ľudí trpiacich depresiou, vďaka čomu upokojujú s ňou spojené nepohodlie a úzkosť.

kava toptrendy 2023 srdce

Zdroj: pexels.com / Anna Alexes

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. Pri nadmernej konzumácii kofeínu obsiahnuteho v káve (viac ako 400 miligramov kofeínu denne) môže mať na naše duševné zdravie presne opačný účinok. Preto, ak u seba spozorujete napríklad nervozitu, skúste denný príjem kávy znížiť.

Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Výsledky štúdie profesora Kistlera z roku 2022 naznačujú, že mierny príjem kávy by sa mal považovať za súčasť zdravého životného štýlu. Môže za to práve zistenie, že takáto konzumácia kávy je spojená s významným znížením rizika koronárnej choroby srdca, kongestívneho zlyhania srdca a mŕtvice. Tento záver platí pre konzumáciu mletej, instantnej aj bezkofeínovej kávy. Zaujímavosťou je, že na zníženie rizika nepravidelného srdcového rytmu, teda arytmie, vplýva z uvedených len mletá a instantná káva s kofeínom. Okrem neho však káva ako taká obsahuje viac ako 100 biologicky aktívnych zložiek, ktorých zlúčeniny aj bez kofeínu majú na telo pozitívne vplyvy.

kava toptrendy 2023 srdce

Zdroj: pexels.com / Vidya Ram

Znižuje riziko rakoviny

Konzumácia kávy sa najčastejšie spája so znížením rizika rakoviny pečene, ktoré bolo potvrdené viacerými výskumami. Niektoré štúdie sa však pozreli aj na vzťah tohto horúceho nápoja s ďalšími druhmi rakoviny, pričom vedci došli k zisteniam, že tiež dokáže znižovať výskyt rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka. Váš ranný rituál tak v sebe môže ukrývať viac benefitov, ako ste si doposiaľ mysleli.

Zabraňuje tvorbe žlčových kameňov

Žlčové kamene sú nepríjemnosťou, ktorej je dobré sa v živote vyhnúť. So zabránením ich vzniku vám môže pomôcť práve príjem kávy. Štúdia vykonaná v Taliansku naznačuje, že ľudia, ktorí sú pravidelnými konzumentmi kávy, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku žlčových kameňov. Aj keď sú dôkazy o tomto vzťahu zatiaľ nie úplne jasné, prvé výsledky ponúkajú priestor na ďalšie štúdie, ktoré by mohli tento benefit pitia kávy nespochybniteľne dokázať.

 

kava toptrendy 2023

Zdroj: pexels.com / Aleksandar Pasaric

 

Okrem uvedeného sa konzumácia kávy na základe štúdií z celého sveta spája tiež so znižovaním rizika Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby, cukrovky 2. typu, ochorenia pečene a rakoviny prostaty. Teraz, keď už viete, aké blahodarné účinky má káva na ľudské telo, uvidíte, že vám váš ranný horúci rituál bude chutiť ešte o čosi viac.

 

 

 

 

 

Zdroje

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318399

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326443#effects-of-coffee

https://www.healthline.com/nutrition/top-evidence-based-health-benefits-of-coffee#1.-Boosts-energy-levels

https://www.nytimes.com/2020/02/13/style/self-care/coffee-benefits.html

https://www.healthifyme.com/blog/black-coffee/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/

https://edition.cnn.com/2022/09/29/health/coffee-live-longer-wellness/index.html