otužovanie 0 uvod

Milujete teplo, hrejivé deky, vykúrené domácnosti a kúpeľ v horúcej vode? Ja tiež, a pri písaní tohto článku mi občas bolo poriadne zima. Napriek pocitu chladu, prvoplánového nepohodlia a "studena" ma však všetky informácie presvedčili o tom, že otužovanie je zdraviu prospešné, posilňuje imunitu a má mnoho ďalších pozitívnych účinkov. Len sa odhodlať a skúsiť to.

Poďme sa teda pozrieť na prospešnosť otužovania z hľadiska medicínskeho. Čo sa deje s naším telom pri pravidelnom strete so studeným vzduchom alebo vodou? V organizme začína rýchlejšie cirkulovať krv, zlepšuje sa činnosť lymfatického systému, zvyšuje sa odolnosť imunitného systému, ľahšie sa spaľujú tuky, rýchlejšie regenerujú svaly, narastá hladina hormónu testosterónu, zlepšuje sa stav pokožky a vlasov a zdokonaľuje sa spánkový rytmus i spánok ako taký. Pravidelné otužovanie dokáže zmierniť alergie, posilniť kardiovaskulárny systém, navodiť psychickú pohodu a vyrovnanosť, znížiť celkovú únavu. Hovorí sa, že ak otužilec ochorie, čo nebýva často, priebeh jeho ochorenia je kratší a jednoduchší ako u "bežných" ľudí.

 

otužovanie 1

 

V každom prípade ale treba byť zodpovedný, a pred začatím otužovania sa poradiť so svojim lekárom. Ten pozná váš zdravotný stav i prekonané alebo chronické ochorenia a na základe celkového stavu dokáže posúdiť, či je otužovanie vo vašom prípade vhodné a bezpečné.

DO TOHO!

Ako začať? V každom prípade, s rozumom a postupne. Rýchly začiatok otužovania v štýle skočiť v chladnom októbri do studenej rieky alebo jazera by bol aj rýchlym koncom. Pri príprave článku som sa rozprávala s ľuďmi, ktorí sa už niekoľko rokov otužujú. Každý z nich začínal inak, ale všetci sa zhodli v tom, že najjednoduchšou cestou je začať striedavou studenou a vlažnou (teplou) sprchou, postupne interval prúdenia studenej vody predlžovať a skracovať teplý interval. Nakoniec sa dá dopracovať len ku studenej sprche. Zo začiatku takáto sprcha môže trvať 30 sekúnd, po niekoľkých týždňoch sa prepracujete na minútu, po mesiacoch na dve minúty, vždy však postupujte podľa vlastných možností a intuície.

Po pol roku intenzívnej prípravy v domácich podmienkach môžete vyraziť do exteriéru. Rieky, jazerá, bagroviská alebo iné prírodné vodné plochy sú na pokračovanie otužovania ideálne. Vojsť do chladnej vody je vraj úplne niečo iné, ako sa sprchovať studenou vodou. Tí, čo absolvovali prvý kúpeľ v studenej vode po sprche hovoria o intenzívnejšom, nárazovitom a vše objímajúcom pocite chladu, ktorý sa postupne pretaví do veľmi príjemnej emócie. Pobyt v takejto vode sa tiež musí predlžovať postupne a prirodzene.

 

otužovanie 3

 

Prvé výsledky otužovania sa prejavia už v relatívne krátkej dobe - 3 až 4 týždňoch. Podľa vyjadrenia členov klubu Ľadové medvede sa po dvoch rokoch pravidelného otužovania výrazne zníži výskyt bežných respiračných ochorení a viróz, ale dochádza aj k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu a fyzickej kondície.

O tom, prečo sa rozhodla začať s otužovaním pani Andrea, čo bolo pre ňu ťažké, a v čom jej pravidelné otužovanie, ktorému sa venuje už viac ako rok a pol prospelo, sa dočítate v našom rozhovore.

 otuzovanie ada

 

Zaujímala by ma prvotná myšlienka, keď ste si povedali idem do toho. Čo bolo "spúšťačom" tejto aktivity?

S myšlienkou vyskúšať otužovanie som sa pohrávala už dlhší čas. Fascinovalo ma sledovať otužilcov, ktorí sa dobrovoľne vrhajú v zimných mesiacoch do studenej vody. Taktiež ma veľmi zaujímali dostupné informácie o blahodarných účinkoch otužovania na ľudské telo. K definitívnemu rozhodnutiu vyskúšať si to na vlastnej koži ma však nakoniec priviedli až zdravotné ťažkosti.

Čo bolo v začiatkoch pre vás najťažšie?

V začiatkoch pre mňa bolo najnáročnejšie vyzliecť sa do plaviek v chladnom počasí a vykročiť smerom do vody. Prekonať sa. A taktiež bolo veľmi ťažké zotrvať v pravidelnom otužovaní. Preto je veľmi dôležité mať svojho „parťáka“, s ktorým sa vzájomne podržíte vo chvíli, keď ten druhý chce zutekať. 😊

Ako dlho sa otužovaniu venujete a v čom konkrétne vaše otužovanie spočíva?

Otužujem sa od marca 2019. Prvý pol rok som začínala rannými studenými sprchami, po ktorých som sa začala cítiť fantasticky. V septembri 2019 som sa odvážila prvý raz na skupinový ponor do rieky Váh. Moje otužovanie spočíva v každodennej studenej rannej sprche a minimálne raz do týždňa ponor do vody v prírode.

Viete dnes povedať, v čom vám doteraz otužovanie prospelo alebo pomohlo?

Otužovanie doslova zmenilo môj život. Vrátilo mi fyzické zdravie, upevnilo imunitu a nielen to! Otužovanie zlepšilo moju psychiku, navrátilo mi vnútornú silu, vnútorný pokoj, upevnilo vytrvalosť, pevnú vôľu a mnohé iné skvelé vlastnosti. Otužovanie ma napojilo späť na prírodu, na podstatu vecí, kreativitu, na prirodzený zdroj energie. Otužovanie mi prinieslo nový životný štýl a nových priateľov.

Komu by ste otužovanie odporučili?

Otužovanie by som jednoznačne odporučila vyskúšať každému. Stačí začať studenými rannými sprchami, telo a intuícia človeku už sami napovedia.

Pripravila: Petra Adamcová