alternativna medicina bachova uvod

 

 

Pevné zdravie si navzájom želáme pri každom sviatku, a myslíme to naozaj úprimne, pretože ak máme problém so zdravím, všetko ostatné sa stáva nepodstatným a nedôležitým. Okrem klasickej medicíny, ktorá je pre väčšinu z nás prvým krokom k riešeniu zdravotných problémov sa môžeme pokúsiť hľadať a skúsiť aj ďalšie možnosti na ceste k lepšiemu zdraviu, alebo prevencii a budovaniu imunity.

 

alternativna medicina bachova

 

Alternatívna medicína môže byť pomocnou rukou pri klasickej liečbe a jej základná myšlienka spočíva v stimulácii energií v organizme, ktoré v tele dokážu pomôcť samoliečebným schopnostiam.

Aromaterapia

Liečba aplikáciou vôní je veľmi príjemná a u nás obľúbená ako relaxačná technika. Pozitívne účinky éterických olejov vdychujeme prostredníctvom ich aplikácie do aróma lámp, využívajú sa pri masážach, vonných kúpeľoch ale dávajú sa aj do aróma šperkov, ktoré má nositeľ pri sebe, a neobťažuje tak vôňou okolie. Na každý problém alebo neduh sa odporúča iný druh oleja, alebo ich vzájomná kombinácia. Dbať by sme mali na výber kvalitných a 100% prírodných éterických olejov.

 

alternativna medicina aroma

 

Fytoterapia

Liečba bylinkami je známa a využívaná už odpradávna. Každý z nás už vyskúšal mätový čaj na lepšie trávenie, lipový čaj na zníženie teploty alebo cibuľový odvar pri problémoch s kašľom a dýchacími cestami. Bylinky sú zázrakom z prírody, avšak treba vedieť v akom pomere a v akej kombinácii, a ktorú časť z nich je možné ich pri konkrétnych zdravotných problémoch užívať. Byliny majú okrem liečivých účinkov aj zdraviu škodlivé účinky, napríklad pri ich dlhodobom užívaní. Ak potrebujete okrem občasného pitia bylinkových čajov pomoc pri konkrétnom zdravotnom probléme, kontaktujte certifikovaných fytoterapeutov, ktorí vám odporučia tie vhodné kombinácie bylín pre vás.

 

alternativna medicina bylinky

 

Homeopatia

Metódu pred dvesto rokmi založil nemecký lekár Samuel Hahnemann. Princíp homeopatie je založený na podobnosti, inak povedané, podobné sa lieči podobným. Látka, ktorá vyvoláva v zdravom ľudskom tele určité príznaky, je vhodná pre chorého, ktorý trpí príznakmi podobnými. Homeopatia je v niektorých krajinách uznávaná ako certifikovaná metóda liečby, inde ju odmietajú a hovoria o tom, že pomôže len tým, ktorým nič nie je. Ak však máte pocit, že práve homeopatia by vám mohla pomôcť, skúste ju. Pri výbere vhodného homeopatického lieku vám poradia vo vybraných lekárňach.

 

alternativna medicina homeopatie

 

Reiki

Ide o liečebnú metódu pochádzajúcu z Japonska. Spočíva v uvoľňovaní zablokovanej energie, a to tak, že na choré alebo oslabené miesto liečiteľ priloží svoje ruky. Niektorí ľudia cítia pri zákroku teplo, chlad, mravčenie alebo brnenie. Iní ľudia nepociťujú nič. Reiki hovorí o tom, že pokiaľ sa energie v tele dokáže prúdiť bez prekážok, je človek zdravý. Výhodou tejto metódy je, že nemá vedľajšie účinky, nemožno sa ňou predávkovať a pre mnohých ľudí je samotný dotyk istou formou terapie.

 

alternativna medicina reiki

 

Bowenova terapia

Spočíva v jemnej stimulácii mäkkých telových tkanív prechytávaním cez sval. Stimuluje lymfatický systém, cirkuláciu krvi, aj nervové zakončenia. Je metódou, ktorá môže nahradiť akupunktúru alebo akupresúru, ktorá tiež spočíva v stimulácii dráh alebo oblastí, kde sa predpokladá prúdenie energie. Na rozdiel od aplikácie ihiel pri akupunktúre a tlaku pri akupresúre je bowenova terapia jemná, a vhodná aj pre tehotné ženy, deti a citlivých ľudí.

 

alternativna medicina bowen

 

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Slováci z Európy predstavujú zaujímavosti gastronómie krajín, v ktorých žijú

gastronomia europa norsko