detox novy rok zdravie ocista priroda 4 uvod

Je bežné, že počas sviatkov či osláv si doprajeme viac pochúťok a netradičných jedál. Sladké, mastné a ťažšie stráviteľné jedlá vo väčšom množstve v kombinácii s pohárikom alkoholu nie sú pre naše trávenie i celkovú vitalitu to najvhodnejšie. Preto vám po Novom roku prinášame zopár tipov, ako svoje telo zdravo detoxikovať a navrátiť mu pôvodnú formu.

 

detox novy rok zdravie ocista priroda 4

 

Príjem tekutín

Pohárom vlažnej vody s kvapkou citrónu by sme mali začať každé svoje ráno. Príjem tekutín pomáha hydratovať vaše telo, naštartovať regeneráciu svalov a vyplavovať z tela toxíny. Na tekutiny a ich príjem ale nezabúdajte aj počas celého dňa. Ideálne na pitie sú nesladené bylinkové a zelené čaje, čistá voda, slabo mineralizované vody, ale aj napríklad prevarená voda s kurkumou či škoricou. Skvelou pomôckou na pravidelný pitný režim je nádoba s obľúbeným nápojom, ktorú si vezmete so sebou do práce alebo položíte na viditeľné miesto v domácnosti. Štatisticky je potvrdené, že ak máte svoj "pitný režim" pred očami, dodržíte jeho splnenie oveľa jednoduchšie, ako keď si servírujete nápoje postupne a v čase, až keď pocítite smäd.

 

detox novy rok zdravie ocista priroda 1

 

Ľahké jedlá

Teraz je čas na zdravšie a ľahšie stráviteľné jedlá. Šaláty so surovej zeleniny, ktoré sú u mnohých obľúbené najmä v teplých mesiacoch môžete nahradiť tepelne upravenou zeleninou. Dbajte na krátke jemné úpravy, dusenie, grilovanie alebo opečenie na panvici bez tuku alebo s minimom tuku. Chutnou kombináciou tepelne upravenej zeleniny je ryža, celozrnné cestoviny, ale aj kuskus, quinoa a strukoviny. Tieto spoločne so semienkami a orieškami sú skvelou voľbou na teplé zeleninové pochúťky. Nemusíte sa obávať ani chudého mäsa a rýb. Polievky sú taktiež vhodnou voľbou. Samozrejme nekrémové a bez zápražky. Čisté vývary s množstvom zeleniny vás nielen zahrejú ale aj zasýtia.

 

detox novy rok zdravie ocista priroda 2

 

Doplnkové chrumkanie

Ak pociťujete medzi hlavnými jedlami hlad, doprajte si ovocie, kyslomliečny výrobok alebo nakrájanú surovú zeleninu s kúskom syra, vajíčka alebo šunky. Niektorí z nás si nedokážu predstaviť ráno bez sladkých raňajok. Aj to nie je problém. Voňavý koláčik si môžete pripraviť v zdravšej alternatíve doma s menším množstvom cukru a náhradou bielej múky za celozrnnú, pohánkovú alebo inú vám chuťovo blízku múku. Tak isto doma pripravené ovsené kaše bez cukru s lyžičkou medu a jogurtom telu ulahodia sladkou chuťou a sú oveľa zdravšie ako už pripravené instantné kaše, ktoré si len zalejete horúcou vodou.

 

detox novy rok zdravie ocista priroda 3

 

Pri túžbe na niečo sladké počas dňa sa zamerajte na mrazom sušené ovocie, ktoré má úžasnú chuť a nie je sírené ako klasické sušené ovocie. Raz za čas organizmu neuškodí ani kúsok kvalitnej čokolády s vysokým podielom kakaa. Stravujte sa s rozumom a premyslene, ale netýrajte sa hladom. Aj malé krôčiky sú lepšie ako vôbec žiadne a už po niekoľkých dňoch budete cítiť pozitívne účinky na vaše trávenie, krajšiu pleť i celkovú vitalitu. Ak máte chuť okrem detoxu aj zhodiť pár kíl, prečítajte si o keto diéte.

 

Pripravila: Petra Adamcová