shutterstock 1568190193

Pre väčšinu ľudí je ťažké predstaviť si deň bez šálky kávy. Vôňa čerstvo pomletých zŕn a sila kofeínu nás nabudí na nadchádzajúci deň. Je však pitie kávy dobré pre organizmus? Aké sú hlavné zdravotné výhody pitia kávy?

 

shutterstock 1568190193

 

„Čo sa najlepšie hodí ku šálke kávy? Ďalšia šálka“

Známy citát, ktorý vyslovil Henry Rollins má určite niečo do seba. Dobrou správou je, že na základne rôznych štúdií, vedci naozaj potvrdili pozitívne účinky kávy. Káva je plná látok, ktoré pomáhajú pri prevencii pred ochoreniami, ako je napríklad Alzheimerova choroba, či srdcové problémy.

Kofeín je pravdepodobne prvá vec, ktorá sa vám vybaví pri slove káva. Tento nápoj obsahuje aj antioxidanty a ďalšie účinné látky, znižujúce riziko vzniku zápalov. Nesmieme zabudnúť na hlavný benefit a tým je energia. Je zrejmé, že s pitím kávy (rovnako aj s inými činnosťami) sa to nesmie preháňať. Pri optimálnych denných dávkach ale znížite pravdepodobnosť výskytu:

  • Mozgovej príhody
  • Ochorenia obličiek
  • Ischemickej choroby srdca (nedostatočné prekrvenie)
  • Cukrovky

 

Káva z kávovaru: sto ľudí, sto chutí

Každý človek preferuje inú verziu kávy, ktorú príslušný kávovar dokáže pripraviť na rôzne spôsoby. Tradičný model v domácnostiach je práve kávovar na kapsule, no do popredia sa dostávajú aj automatické kávovary.

Kávičkári so zmyslom pre detail, si však radi pripravia svoju šálku energie bez pomoci automatického procesu. V takom prípade odporúčame kávovar s manuálne ovládateľnou tryskou na kávu – majiteľ si mlieko naparí sám, podľa vlastných predstáv. Následne môže využiť svoje kreatívne schopnosti a učiť sa tvoriť obrázky, napríklad pri príprave cappuccina. Prekvapkávajúci kávovar si vyžaduje chvíľu trpezlivosti, no výsledná chuť kávy stojí za to.

 

Aké je optimálne množstvo kávy?

Dobrých vecí si vždy chceme dopriať veľa. Nadmerný príjem kofeínu ale zvyšuje krvný tlak, pocit úzkosti logicky aj problém so zaspávaním. Aké množstvo kávy je teda optimálne, aby ste pocítili len výhody kávy a vyhli sa nepriaznivým vedľajším účinkom?

Podľa odporúčaní výživových odborníkov je pre väčšinu ľudí vhodné vypiť tri až päť šálok kávy dennena gramáž je to približne 400 miligramov kofeínu. Pri tehotenstve by ste mali kávu dať do úzadia, poprípade zvoliť bezkofeínový variant. Telo každého človeka je iné a na prísun kofeínu reaguje individuálne. Uvedené odporúčania sú len približné, pretože môžu mať rôzny vplyv na organizmus.