byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita uvod mala

 

Šálka dobrého voňavého bylinkového čaju je pre mnohých z nás príjemným rituálom, ale aj pomocou pri rôznych zdravotných ťažkostiach či ochoreniach. Bylinky z našich lúk a lesov poznáme, vieme aké majú účinky aj ako chutia. Existuje však aj mnoho menej známych, ale účinných bylín, ktorých domovom sú nám vzdialené exotické krajiny.

 

byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita uvod

 

V našom článku sa dočítate o bylinách, stromoch a rastlinách, ktorých účinky sú známe už dávno a odvary z nich sa dajú piť aj preventívne a na podporu imunitného systému. V prípade, že však trpíte dlhodobými chronickými ochoreniami a závažnými diagnózami, je lepšie sa pri konzumácii bylinkových čajov poradiť s lekárom či lekárnikom.

Mačací pazúr alebo Vilcacora

Táto drevnatá lianovitá rastlina pochádza z tropickej amazonskej džungle. O vilcacore sa hovorí ako o svätej rastline Inkov. Má imunostimulačné, antioxidačné a detoxikačné účinky. Odvar uľavuje od bolestí kĺbov, zlepšuje kvalitu pokožky, odstraňuje zápalové procesy v tele, posilňuje priedušky. Je vhodný pre oslabený organizmus, stavy po operáciách a celkovú vzpruhu a regeneráciu organizmu. Odvar sa pripravuje z kôry rastliny, má červenkastú farbu a pomerne jemnú, nevýraznú chuť. Pije sa vlažný alebo horúci, bezprostredne po uvarení.

 

byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita vilcacora

 

Lapacho

Tento krásny strom rastie v južnej Amerike a hovorí sa mu strom večného života. Dorastá do výšky približne dvadsať metrov a jeho liečivé účinky sú známe už stáročia. Odvar sa pripravuje tiež z kôry stromu, ktorú je nutné päť minúť povariť a následne 20 minút lúhovať. Chuť nápoja pripomína dubovú kôru s vôňou vanilky, je sladkastá i horko zvieravá zároveň. Účinky lapacha sú silne antibiotické, pomáhajú pri bežnom prechladnutí, zápaloch horných a dolných dýchacích ciest a prínosových dutín. Z iných účinkov je treba zmieniť podporu imunity, antioxidačné účinky a schopnosť tlmiť bolesť. Z lapacha sa dá okrem nálevu na vnútorné použitie využiť aj jeho sila ako súčasť kúpeľa alebo náplň obkladov na rôzne časti tela.

 

byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita lapacho

 

Koreň ženšenu

Ženšen sa považuje za poklad čínskej medicíny a jeho pozitívne účinky na zdravie potvrdzujú aj niektorí lekári. Ženšen je významným antioxidantom, čistí krv, zlepšuje funkciu pečene a obličiek, priaznivo pôsobí na trávenie i metabolizmus. Vyhľadávaným je aj pre jeho stimuláciu nervovej sústavy a pohlavných orgánov. Opatrní pri jeho konzumácii by mali byť ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, diabetici i tehotné a dojčiace ženy.

 

byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita zensen

 

Strom života - Moringa

Strom moringa rastie v Himalájach, ale aj v určitých oblastiach Indie, Arabského polostrova i na Madagaskare. Výnimočnosť stromu je v tom, že rastie veľmi rýchlo, nezriedka za rok vyrastie o tri metre. Zo stromu sa zbierajú listy, ktoré sa sušia alebo spracovávajú do formy prášku. Moringa býva označovaná aj ako superpotravina, pretože v jej listoch sa nachádza 90 všestranne prospešných látok a vitamínov, minerálov a omega tri mastných kyselín. Jej užívanie podporuje celkové zdravie, vitalitu, dodáva energiu, posilňuje obranyschopnosť, má protirakovinové účinky a pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Piť sa môže aj preventívne na celkové povzbudenie a vitalitu organizmu.

 

byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita moringa

 

Šišak bajkalský

Je liečivou rastlinou pochádzajúcou z ďalekého východu a v liečebnej medicíne sa využíva viac ako dve tisíc rokov. Dorastá do výšky 50 centimetrov a kvitne výraznými fialovými kvetmi. Dopestovať sa dá bez problémov aj v našich klimatických podmienkach. Odvar sa pripravuje z trojročného koreňa byliny. Rastlina sa z Ruska, Číny i Tibetu postupne rozšírila na všetky kontinenty.

 

byliny exotika zdravie fytoterapia vitalita imunita sisak bajkalsky

 

Šišak je rastlinným adaptogénom, čo znamená, že ide o rastlinu dlhého života, ktorá pomáha organizmu vyrovnať sa s určitou záťažou a sľubuje mnohostranné pôsobenie. Šišak sa odporúča pri nervozite, ťažkostiach so spánkom, potrebe upokojenia sa, ďalej znižuje krvný tlak, upravuje krvácanie z nosa, podporuje funkciu pečene i obličiek. Rovnako ako vilcacora má protinádorové pôsobenie, takže sa využíva aj pri liečení niektorých typov rakoviny.

trendy zdravie

 

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Natur Apotheke