zvlhcovac vzduchu

Zvlhčovač vzduchu sa v súčasnosti radí medzi veľmi obľúbené zariadenia. Dôvod je celkom jednoduchý - tento prístroj vytvorí optimálnu vlhkosť v miestnosti, ktorá je dôležité pre zdravie človeka. Mnohí si myslia, že zvlhčovač vzduchu je sezónny pomocník, ale opak je pravdou. Používa sa počas celého roka, bez ohľadu na to, či je leto alebo zima.

 

zvlhcovac vzduchu 2

 

Základné druhy zvlhčovačov vzduchu

Zvlhčovače vzduchu sa rozdeľujú podľa spôsobu, akým produkujú paru. Rozlišujeme štyri základné druhy a to:

Diskové – najzákladnejšie a nenáročné zvlhčovače vzduchu. Princíp fungovania spočíva v tom, že rotačný disk sa otáča vo vode a vďaka tomu sa voda odparuje, čím sa zvlhčuje vzduch. Tieto druhy zvlhčovačov sú závislé na okolitej vlhkosti v miestnosti.

S prirodzeným odparom – z miestnosti sa nasáva suchý vzduch, ktorý prechádza cez zvlhčovací filter a následne vytvára potrebnú vlhkosť.

Tvoriaci horúcu paru – tento druh zvlhčovača vytvára sterilnú teplú paru, ktorá zničí aj neželané baktérie.

Ultrazvukové – jedná sa o zvlhčovače s malou spotrebou. Tento druh funguje pomocou ultrazvuku, vďaka ktorému sa mení voda na paru. V tomto prípade sa musia meniť i filtre (demineralizačné).

 

zvlhcovac vzduchu 2

 

Tipy, ako si vybrať správny model zvlhčovača vzduchu

Pri výbere zvlhčovača vzduchu je nutné sa zamerať na určité parametre, ktoré vplývajú na jeho používanie. Podľa webu Mediteka sa jedná hlavne o tieto parametre:

Výkon – tento parametre je jedným z najdôležitejších. Vyberajte si model zvlhčovača vzduchu podľa veľkosti miestnosti, ktorú plánujete zvlhčovať. Ak si kúpite výkonný zvlhčovač, zvlhčíte malú miestnosť, no v prípade slabšieho výkonu sa vám nepodarí dostatočne zvlhčiť vzduch vo veľkým miestnostiach.

Hlučnosť – čím menšia hlučnosť, tým je zabezpečený väčší komfort pri používaní.

Veľkosť nádržky na vodu – vyberte si správnu veľkosť nádržky na vodu, aby ste nemuseli veľmi často dopĺňať vodu do zvlhčovača vzduchu. Nie je však dobré, ak bude príliš veľká, pretože ak po odparení v nej ostane voda, v takom prípade budete musieť vodu vylievať (inak sa môžu začať tvoriť baktérie).

Údržba a čistenie – niektoré druhy zvlhčovačov využívajú na čistenie rôzne demineralizačné filtre, iné musíte oplachovať a čistiť sami. Vyberte si taký druh, ktorý vám bude pohodlnejší.

Zabudovaný hygrostat – zvlhčovač vzduchu by mal mať integrovaný hygrostat, čiže vlhkomer so spínačom, ktorý dokáže vyhodnotiť vlhkosť vzduchu v miestnosti. Podľa toho sa dokáže zvlhčovač sám zapnúť / vypnúť.