bezpecnost deti domacnosti urazy predchadzanie elektrika 1 uvod

Domácnosť je prostredím, v ktorom sa podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií Slovenska, deťom do 5 rokov stávajú najčastejšie úrazy. Je to jednak spôsobené tým, že malé dieťa je veľmi ťažké ustrážiť 24 hodín denne, ale aj tým, že dieťa v tomto veku trávi v domácom prostredí najviac času.

 

bezpecnost deti domacnosti urazy predchadzanie elektrika 1

 

Čo môžeme urobiť preto, aby domácnosť bola pre naše deti bezpečným miestom? Malé dieťa nepozná nebezpečenstvo a svet objavuje intuitívne a všetkými zmyslami. To, čo by dospelému ani nenapadlo, dieťa považuje za skvelú vec, navyše je rýchle a pohyblivé. Predmetov a plôch sa rado dotýka, do špár a dier strká okrem prstov rôzne predmety, ochutnáva a olizuje, čo sa mu páči, v rannom veku samozrejme často padá, a v akomkoľvek veku sa bez zábran šplhá a lezie.

Základné pravidlá

Medzi základné pravidlá, patrí voľba správneho miesta pre detskú postieľku. Nemala by byť priamo pod oknom, ani v blízkosti alebo dosahu okna. Na postieľku, ak ňou nie je vybavená, je dobré nainštalovať zábranu, ktorá sa dá sklopiť alebo stiahnuť, ale zaručí, že dieťa v spánku, po prebudení alebo počas hry z postieľky nevypadne. V dosahu by sa nemali nachádzať predmety, ktoré si dieťa môže na seba stiahnuť alebo si nimi inak ublížiť.

Z podláh je aspoň na čas vhodné odstrániť malé neupevnené koberčeky alebo behúne, na ktorých sa dieťa (aj dospelý) môže pošmyknúť a zraniť. Inou možnosťou je zabezpečiť takéto koberce protišmykovými páskami. Nábytky, ktoré sú nestabilné, napríklad stolík pod televíziou alebo na seba navŕšené skrinky či poličky sú tiež potenciálnou hrozbou.

Ohrádky, zábrany, bezpečnostné poistky

Našťastie dnes v obchodnej sieti existuje nespočetné množstvo pomôcok, ktoré sú cenovo dostupné a dokážu nám počas prvých rokov s dieťaťom, pomôcť v celkovej bezpečnosti domácnosti. Najčastejšie používané sú záslepky do elektrických zásuviek, a tie je vhodné mať v prípade, že máte doma majstra prieskumníka, aj dlhšie ako do piatich rokov veku dieťaťa.

Zámky alebo zábrany na poličky a zásuvky sa dajú aplikovať aj na toaletnú misu, rúru na pečenie, okná, dvere, čokoľvek, čo potrebujete zabezpečiť , a čím zmiernite riziko privretia prstov, popálenia alebo iných úrazov. Pred sporák je možné inštalovať bezpečnostnú ohrádku. Bezpečnostná ohrádka je nevyhnutná aj pred schodiskom.

 

bezpecnost deti domacnosti urazy predchadzanie zamky 1

 

Ostatné doplňujúce informácie

Lieky, alkohol, chemikálie ale aj iné pre vaše dieťa nebezpečné tekutiny sa dávajú do uzatvárateľnej nádoby alebo poličky. Pre niektoré deti je napríklad veľmi lákavá voňavá aviváž alebo pracie tablety, ktorých tvar u detí môže evokovať jedlo alebo sladkosť. Intuitívne asi dokážete vycítiť, kde je práve u vášho dieťaťa väčšie nebezpečenstvo.

Kuchynské nože, vidličky, náradie na opravu, ihly, ihlice aj špajle alebo špáradlá musia byť mimo dosah dieťaťa. Odporúčajú sa aj odstrániť elektrické káble, ale tiež akékoľvek šnúry, napríklad sťahovadlá žalúzií. Samozrejmosťou je umiestnenie rýchlovarnej kanvice, hriankovača alebo žehličky mimo dosah dieťaťa. Niekedy stačí pár sekúnd, pokým dieťa vylezie na linku, stôl alebo poličku.

A ak máte doma dieťa - neriadenú strelu, oplatí sa zabezpečiť ostré hrany stolov, postelí, políc, skriniek i ostatného nábytku tak, aby ste pri prípadnom páde čo najviac eliminovali jeho dôsledky.

Príliš opatrní rodičia dávajú deťom, najmä tým menším, ktoré ešte nedokážu s istotou chodiť na hlavy mäkké ochranné prilby do domácnosti. Tie sa ale podľa najnovších prieskumov neodporúčajú, pretože zaťažujú krčnú chrbticu, hlava dieťaťa sa v nich potí a nie sú vhodné na dlhodobé nosenie. Každé dieťa sa postupne musí naučiť, aké sú jeho hranice, čo je v poriadku a čo už nie. Musí tiež poznať, že keď spadne, udrie sa, a preto si musí s pribúdajúcim vekom dávať pozor. Pokým ale môžeme, radi pre svoje deti urobíme našu domácnosť čo najbezpečnejšiu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: @Jackf

 

Prečítajte si tiež: Detské raňajky, výzva pre rodičov i deti

 detske ranajky zdravie zlozenie teoria prax 3