včelie produkty 4 uvod

 

Med patrí k stabilným sladidlám a pochúťkam v každej domácnosti. Okrem kvalitného medu však majú zdraviu prospešný účinok aj ďalšie včelie produkty. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme informácie o tom, ako rozoznáme kvalitný med, pri akých problémoch nám dokáže pomôcť, ale povieme si aj o účinkoch ďalších včelích produktov.

 

včelie produkty 4

 

V obchodnej sieti sú v ponuke mnohé druhy medu. Ako laici rozoznávame jeho farbu, hustotu a riešime samozrejme aj cenu. "Ak si prinesiete domov med, tak najjednoduchšou laickou kontrolou jeho kvality je nabrať si do pohára studenú vodu, vložiť doň lyžičku medu, a ak hmota medu klesne na dno a nerozpustí sa ako sirup, je to známka kvality," hovorí Zdenka Grgulová, ktorá sa práci so včelami a včelími produktami venuje už roky. Taktiež je dôležité vedieť, že krištalizácia medu je prirodzená a v poriadku. Každý med okrem agátového krištalizuje.

Zdenka Grgulová dodáva tiež ďalšie informácie, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu medu. "Dôležité je aj uloženie a skladovanie medu. Ak máme med uskladnený v komore s inými aromatickými potravinami, viečko aj sklo arómy prepúšťajú, tak med môže zmeniť vôňu. Ďalej čím hustejší je med, tým je lepší a dlhšie vydrží. Med by mal obsahovať maximálne 20% vody, ak má jej väčšie zastúpenie, môže skvasiť. Zdravšou alternatívou klasického medu je med pastovaný, ktorému sa regulovanou krištalizáciou rozbíja štruktúra jeho bunky, čím dosiahneme to, že je ľahko rozotierateľný a vláčny, nemení sa a po spracovaní nemusí ísť do termokomory na ohrev."

Obľúbené je využitie medu ako sladidla do horúcich nápojov alebo pečenia. Do maximálnej teploty 48°C si med uchováva svoje prospešné látky. Pri vyššej teplote už ich stráca. Preto na to treba myslieť pri sladení horúceho čaju či kávy.

včelie produkty 1

Na záver ešte jedna rada od skúsenej včelárky: "Ak chcete využiť liečivý efekt medu, je dobré konzumovať ho ráno alebo dopoludnia, vypláchnuť si ústa vodou a cmúľať ho. Týmto spôsobom sa najideálnejšie uvoľňujú enzýmy slinných žliaz, ktoré napomáhajú vstrebávaniu látok prospešných pre zdravie."

Apiterapia - liečba včelími produktami

Apiterapia - inak povedané liečba včelími produktami, je známa už od pradávna. Medzi najčastejšie využívané produkty na liečbu mnohých zdravotných ťažkostí patria propolis, materská kašička a včelí peľ.

 

včelie produkty 3

 

Zrniečka a granule peľu, rovnako ako aj propolis prinesie včela z prírody. Peľ je čistá bielkovina, takže ide o stavebný prvok prospešný nielen pre včielku, ale aj pre človeka. Využíva sa v sušenej forme - odnôžkový peľ, alebo peľ perga, ktorý je vypichovaný priamo z plastu. Tento je vyfermetovaný, vykvasený a pre organizmus človeka ľahšie stráviteľný. Peľ je ideálny, ak potrebujete posilniť imunitu, v období rekonvalescencie, po chirurgických zákrokoch, ale aj pri dlhodobom vyčerpaní organizmu a strese.

Propolis je kombináciou živice, éterických olejov, balzamov a vosku z rastlín, ktoré včely zbierajú a spracovávajú. Včely si prinášajú propolis na svojich zadných nohách a utesňujú a obkladajú ním celý svoj úľ. Chránia ho tak pred plesňami a baktériami. Podobne propolis funguje aj pre ľudí, užíva sa vnútorne i na vonok. Je prospešný pri kožných zápaloch, ekzémoch, bradaviciach, herpesoch a podobne. Účinný je tiež ako prostriedok na tlmenie bolestí a posilnenie imunity.

Včelia materská kašička je metabolickým produktom, čo znamená, že včela si ho vytvára vo svojom tele. Materská kašička sa pridáva do medu ako životabudič a vzpruha pre celé telo. Samostatnú materskú kašičku je možné po porade s včelárom alebo lekárom nasadiť ako špeciálnu liečebnú kúru raz - dva krát počas roka, na posilnenie imunity, fyzického i psychického zdravia.

Pripravila: Petra Adamcová