farby 6 uvod

 

 

Umelkyňa, eurytmistka a poradkyňa v oblasti farieb a dizajnu Eva Glavová nám porozprávala o vplyve farieb na náš život, o harmónii, umení i pozitívnom vnímaní seba samého.

 

farby 6

 

Ste interiérovou a umeleckou dizajnérkou, umelkyňou i sprievodkyňou módou a štýlom. Váš životný príbeh je veľmi zaujímavý. Tak nám prezraďte, aké bolo Vaše zoznámenie s umením a estetikou a kedy ste zistili, že toto spojenie je na celý život?

Už keď som bola dieťa, mala som rada všetko pekné. Aj keď som vyrastala medzi chlapcami, postupne som začala robiť kroky v živote, ktoré boli spojené s estetikou a krásou. Páčilo sa mi mať okolo seba "pekne", páčili sa mi filmy, v ktorých boli všetci krásne oblečení a mali nádherne zariadené domy. Prišla som na to, že moje nápady môžu ovplyvniť prostredie, v ktorom žijem. Pamätám si na to, ako som sa zadívala na nejaký obraz, ktorý ma nadchol a premýšľala som, ako vôbec môže niečo také krásne vzniknúť. A tak som začala maľovať. Je to najkrajšia cesta umelca, keď necháte dušu nadchnúť sa z krásy, prehovoriť, vyjadriť sa.

 

farby 2

 

Dnes ste renomovanou poradkyňou v oblasti interiéru, farieb i dizajnu. Začala by som práve farbami. Farby dokážu ovplyvňovať naše nálady, ale hovorí sa, že aj správanie a zdravie. Je to pravda?

Áno, farby skutočne ovplyvňujú naše správanie, naše pocity a aj zdravie. Už z dávnej histórie vieme, ako sa využívali farby pri liečení. Farba je vibrácia, energia, ktorá má priamy vplyv na našu náladu, aj psychický stav, pretože aj my máme svoje vibrácie, vyžarovanie, sme komplexnou energetickou bytosťou. Stačí sa pozrieť do prírody a uvedomiť si , ako sa tam cítime, v prostredí, kde je všetko prirodzene farebné, obloha, tráva, stromy, kvety, vtáky a zvieratá. To je nádhera. Okrem farieb sa však dá pracovať aj so svetlom a intenzitou farby.

 

farby 3

 

Interiér v domácnosti si zväčša budujeme na viac rokov. Ste zástankyňou kombinovania viacerých farieb vo väčších plochách, alebo jedného hlavného odtieňa a viacerých menších farebných doplnkov?

To samozrejme vždy záleží od klienta, akú atmosféru potrebuje, čo chce v interiéri dosiahnuť. Po vzájomnom rozhovore, pri ktorom sa dozviem viac o klientovi, mu môžem poradiť a navrhnúť farby, ktoré mu dokážu dosiahnuť vysnívaný pocit alebo náladu. Farby je možné voliť len na doplnkoch, ako sú vankúše, závesy na oknách, koberce, alebo obrazy. Ja som ale zástancom toho, aby ani steny nezostávali biele a preto odporúčam farebné kombinácie aj do jednotlivých izieb. Milujem aj maľovaný nábytok, takže následne je možnosť zladiť farby stien, doplnkov a nábytku. V závere je to už len hra s farbami, odtieňmi, jasom a sýtosťou. 

Ak mi klient dá dôveru, je to pre mňa zaväzujúce a naozaj citlivo vyberám farby tak, aby konečná podoba interiéru bola harmonická. Netreba sa báť použiť farby aj na väčšiu plochu, a potom doplniť výrazným kusom nábytku, lustrom a pod. Je to samozrejme aj o osobnosti klienta, na čo má odvahu.

 

farby 4

 

Farebnosť v oblečení a móde je ďalšou veľkou témou. Elegancia v obliekaní sa prezentuje farebnou triezvosťou, nanajvýš menšími farebnými doplnkami. Budete mi oponovať?

Farebnosť v obliekaní je naozaj veľkou témou, ale byť elegantný neznamená byť oblečený od hlavy k päte v čiernej, či béžovej. Ono to vlastne veľmi súvisí s témou farieb ako takou. Čo ktorá farba znamená, čo prináša a ako na nás vplýva. Možno to má aj určitý historický význam. Tým, ako sa ľudia vyvíjajú, a vnímajú život na našej Zemi, ktorá je farebná, vnímajú rozdiely v tom, čo si na seba oblečú. Pretože naozaj to, čo nosím vo svojom vnútri, dávam aj navonok. Či už je to obraz seba samého, alebo obraz našej duše, skôr či neskôr, sa to prejaví v tom, že už jednoducho nedokážeme mať na sebe oblečenie bez farieb, teda šedé, čierne, béžové, lebo to už nekorešponduje s našim vnútrom.

 

farby 1

 

Hovoríte z vlastnej skúsenosti? Musím čitateľom priblížiť váš dnešný outfit. Pôsobíte veľmi pozitívne a nabitá energiou a vaše šaty to len podčiarkujú. Oblečenú máte modrú sukňu, oranžové pančuchy, modrobiele pásikavé tielko a oranžovočervené tričko, ako doplnok modrobielu šatku a žltú bundu. Toľko farieb, ale pôsobia veľmi harmonicky, len asi je aj potrebné vedieť farby nosiť.

Áno, vlastný zážitok z farieb ma ovplyvnil natoľko, že som sa naučila podporiť svoju náladu, myslenie, cítenie aj vôľu, a práve farbami. Zistila som, ktorá farba mi dáva energiu, ktorá ma upokojí, ktorá ma osvieži, ktorá mi pomôže pri učení atď. Našla som si svoje farby a teraz môžem inšpirovať a viesť aj mojich klientov k tomu, aby našli a odhalili svoje farby. To ma fascinuje. Človek sa nesmie báť byť originálny v obliekaní i bývaní.

 

farby 5

 

Viem, že ste si v 40 - ke splnili svoj sen a vyštudovali ste Školu umenia a eurytmie. Čo sa za poetickým názvom umelecká eurytmistka skrýva?

Ďakujem za takú krásnu otázku, pretože často sa mi stáva, keď poviem že som eurytmistka, ľudia nechápavo pozerajú, spája sa im to EÚ (smiech) a mnohí nevedia kam to zaradiť. Ale rada to vysvetlím. EU znamená v gréčtine krásny a eurytmia je teda krásny rytmus, krásny pohyb. Eurytmia je umenie, ktoré sa vyvinulo už pred 100 rokmi a vzniklo na základoch duchovného pôsobenia. Predchodkyňou eurythmie bola napríklad Isadora Duncan, bola to tanečnica, ktorá tancovala bosá a mala na sebe krásne jemné rúcho a tancovala úplne inak, ako bolo v tej dobe zvykom. Bolo to niečo krásne, jemné, ženské.


Ide o návrat k archetypom, k slovu, k hudbe v najčistejšej podobe. Je to viditeľná reč a viditeľná hudba. Teda my ako eurytmisti, vyjadrujeme pohybom a gestami, to, čo žije v hudbe, alebo básni. Okrem toho, žije eurytmia tiež vo farbách, každá hláska, každý tón má svoju farbu, ktorú môžeme pri stvárnení a vystúpení podporiť farbou šiat a závojov. Je to návrat k človeku ako takému, k jeho podstate a v dnešnej dobe, ktorú žijeme, práve teraz, má eurytmia veľký význam. Je to pohyb, je to krása, harmónia tela aj duše.

 

Eurytmia je naozaj mojim splneným umeleckým snom. Spája všetko od hudby, recitácie, pohybu, krásnych farebných šiat, geometriu, architektúru, maľovanie, modelovanie. Akoby všetky umenia v jednom a to je prekrásne. Odvtedy sa eurytmii venujem umelecky, a rada by som ju priniesla bližšie k ľuďom formou vystúpení a kurzov.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Eva Glavová
Viac informácií: www.evaglavova.sk

 

Prečítajte si tiež:

Nahliadnite do zákulisia vydavateľstva Media/ST

home office uvod