mikina 2Kedy, ak nie na jar, môžeme uskutočniť svoje nové vízie a ciele. Tie sa týkajú aj tak rozsiahlej oblasti, akou je móda. Tá práve na jar zažíva reštart – prepisujú sa trendy, hľadajú spoločné a odlišné znaky s predchádzajúcou sezónou, pričom tá aktuálna sa úzko prepája s nastávajúcou letnou. Svoje miesto v šatníku majú aj funkčné mikiny. Ako si vybrať kvalitný kúsok?

Aké sú základné znaky kvalitnej jarnej mikiny?

Z hľadiska funkčnej stránky nejde ani o dizajn, ani o odlišnosti medzi novými pánskymi mikinami a vkusnými dámskymi modelmi. Rozhodujúcim kritériom sa stáva technológia. Tá sústreďuje základné kľúčové vlastnosti, ktoré umožňujú odolávať jarným podnebným výkyvom - vychádzame z toho, že mikina zabezpečuje súčasne ochranu pred vetrom, vodným stĺpcom či potom. Ďalším funkčným parametrom je tiež priedušnosť.

Na základe požiadaviek pre komfort uvádzame, že:

● Kvalitnú mikinu dokážeme využiť aj za letného a suchého zimného počasia
● Vodotesnosť a odolnosť by mali byť zabezpečené aj pri ojedinelom kontakte so slanou vodou a vo víchrici.
● Základom je špeciálna membránová úprava, ktorá zabraňuje prenikaniu vody a zároveň zabezpečuje odvod potu.
● Pri dodatočnej povrchovej ochrane látky nechýba zosilnenie na najviac namáhaných miestach.
● Funkčné vrstvenie tkaniny si zachováva nízku výslednú hmotnosť.
● Mikiny dokonale kopírujú tvar tela typickej mužskej, dámskej a detskej postavy pre lepší rozsah pohybu.
● Výsledkom je maximálne pohodlie aj za celodenného nosenia.

Hľadáte inšpiráciu na každodenné outfity? Zistite viac v článku: S týmito bundami môžete nosiť každú mikinu.

Významné technologické novinky

Nadčasové a všestranné medzi jarnými mikinami sú flísové modely. Ich silnou stránkou je pohodlie aj pri zvýšenom pohybe. Preto sa práve flísové mikiny stali hitom medzi outdoorovým a turistickým oblečením. Navyše mnohé z nich už negarantujú len sezónnu funkčnosť, ale celoročnú termoizoláciu. Takýmto modelom sú aj najnovšie Nike mikiny s dlhou životnosťou. Tú garantuje základná flísová konštrukcia stvorená pre pohyb a odvetrávanie v každom počasí.

mikina 1

Zdroj foto: NakoPhotography / Shutterstock.com

Zdôrazniť treba aj dodatočné funkcie nastaviteľných a posilnených prvkov. Inú kvalitu si tak užívame na lakťových častiach, na manžetách či na stojačiku alebo na kapucniach s odolnosťou voči oderom. Navyše mnohé z týchto funkčných prvkov regulujeme jedným ťahom.

Medzi jarnými športovými mikinami sa tiež zavádzajú technológie pre aktívne činnosti. Môže ísť o náročné pohybové aktivity, pri ktorých oceníme mikiny voľné v ramenách, na hrudi a v páse či raglánovú konštrukciu rukávov. Pri vysoko intenzívnej činnosti využívame aj technológiu body mappingu, ktorá dokáže regulovať telesnú teplotu.

Zdroj úvodnej foto: Just dance / Shutterstock.com