tapeta s

 V nedávnom článku o možnostiach zútulnenia domácnosti sme sa venovali dekoráciám v podobe vankúšov, pokrývok, plédov i sviečok a vonných lámp. Dnes si povieme niečo o možnej výzdobe stien, či už tapetovaním, obrazmi alebo fotorámikmi.

Tapety boli v 80-tych rokoch 20. storočia trendovým doplnkom každej domácnosti. Postupne ich však na dlhé obdobie vystriedalo klasické maľovanie stien s drobnými vzormi i celoplošné jednofarebné plochy. Dnes však tapety hlásia veľký návrat, a to v oveľa lepšej kvalite a jednoduchšej aplikácii.

 

tapeta xl

 

Základný rozdiel oproti minulosti sú okrem papierových tapiet, ktoré sú aj naďalej v ponuke ako cenovo najvýhodnejšie aj tapety vinylové a vliesové. Vliesové tapety sú špecifické buničinovým podkladom na zadnej strane tapety, vďaka čomu sa môžu aplikovať priamo na stenu potretú lepidlom. Výhodou je aj ich jednoduché odstránenie v prípade, že sa rozhodneme pre inú výzdobu stien.

 

tapeta detska

 

Vinylové tapety sú najkvalitnejšie, najodolnejšie i finančne najnáročnejšie. Dokážu odolávať poškodeniu, škrabancom a oderom, môžu sa dať na krivú alebo popraskanú stenu a dokážu jej nedostatky bez problémov prekryť. Sú vhodné aj do kuchýň a kúpeľní, je možné ich čistiť vlhkou handričkou.

 

tapeta kupelna

 

Ak si chcete oživiť interiér, ale preferujete jednofarebné steny, vzhľad miestnosti si môžete jednoducho vyšperkovať obrazmi a dekoráciami na steny. Voľba motívu závisí len od rozhodnutia spotrebiteľa, výber obrazov je veľmi široký, počnúc reálnymi fotografiami prírody, miest a ľudí, cez reprodukované výtvarné abstrakcie až po klasické maľby na plátne.

 

tapeta fotoobrázky

 

Pre osoby, ktoré si radi pripomínajú zdokumentované rodinné medzníky, dovolenky či jednotlivých členov rodiny je ideálne dať si vyrobiť fotoobraz vlastných zážitkov na plátne, prípadne si urobiť na stene výstavu s fotografiami. Tie môžu byť zavesené vo fotorámikoch, prípadne na špeciálnej dizajnovej konštrukcii, kde sa fotky zavesia bez zarámovania prostredníctvom štipcov a je možné ich neobmedzene variovať podľa príležitosti i nálady.

Text: Petra Adamcová

Foto: pixabay.com