VEJO 1 Kuchynska linka Kuchyna Nabytok na mieru VEJO

Vlastniť rekreačnú alebo investičnú nehnuteľnosť nie je už na Slovensku nič neobvyklé. Ak sa púšťate do zariaďovania a do renovácie interiéru v apartmáne, chate, chalete, prípadne vo väčšom či menšom ubytovacom zariadení, poradíme vám, čo všetko by ste mali mať na zreteli a na čo si dať pozor.

AKO BUDETE NEHNUTEĽNOSŤ VYUŽÍVAŤ?

Poslúži výlučne vám, vašej rodine a priateľom? Alebo ju budete prenajímať aj komerčne? To sú kľúčové otázky, ktoré si zodpovedzte ešte pred projektovaním interiéru. Ak plánujete ubytovaciu nehnuteľnosť využívať výlučne pre seba a pre blízkych, oplatí sa zainvestovať do kvalitného a funkčne premysleného nábytku na mieru. Ten vám bude robiť radosť dlhé roky, pravdepodobne až desaťročia.

 

VEJO 1 Kuchynska linka Kuchyna Nabytok na mieru VEJO

 

Ak však uvažujete sprístupniť ubytovanie pre akýchkoľvek platiacich hostí, v takom prípade treba rátať s tým, že s interiérom sa nebude narábať vždy šetrne. Preto je efektívnejšie nakúpiť lacnejší, sektorový nábytok od veľkovýrobcov. Výnimku tvoria nadštandardné a luxusné ubytovacie objekty pre klientov s vyššími nárokmi na komfort.

ROZDELENIE REKREAČNÝCH NEHNUTEĽNOSTÍ

Z hľadiska priestorovej a nábytkovej náročnosti rozlišujeme 3 typy ubytovacích objektov:

• NEHNUTEĽNOSŤ PRE PÁR ALEBO PRE RODINU – izba, štúdio, apartmán, mezonet
• NEHNUTEĽNOSŤ PRE VIAC PÁROV A PRE SKUPINY – chata, chalupa, chalet
• NEHNUTEĽNOSŤ S VIACERÝMI UBYTOVACÍMI JEDNOTKAMI – apartmánový dom, penzión, hotel

Dispozičné vybavenie nehnuteľností z prvej skupiny je spravidla jednoduchšie: kuchynská linka spojená s jedálňou a obývačkou, spálňa a kúpeľňa. Súčasťou väčších apartmánov a mezonetov býva druhá spálňa alebo detská izba, prípadne predsieň s lyžiarňou či sauna s vírivkou.

 

VEJO 2 Kuchynska linka Kuchyna Nabytok na mieru VEJO

 

Ak je váš apartmán alebo štúdio súčasťou dovolenkového rezortu s vyšším štandardom služieb a ako investori si ho môžete zariadiť podľa vlastných predstáv, potom skôr siahnite po kvalitnom nábytku na mieru. Vďaka nemu sa na mieste, kde trávite dovolenku a relax, budete vždy cítiť príjemne, útulne a komfortne. Pridanou hodnotou je maximálne využitie miesta vstavanými skriňami a rôznymi šikovnými úložnými priestormi.

TRENDOM JE JEDNOTNÝ ŠTÝL INTERIÉRU

Chata ani chalupa zvyčajne nemá len jednu spálňu, ale hneď niekoľko izieb, v ktorých sa dá spať. V porovnaní s nehnuteľnosťou, ktorá je súčasťou väčšieho ubytovacieho komplexu s doplnkovými službami, majitelia chát, chalúp a chaletov majú pri zariaďovaní interiéru voľné ruky. Môžu si vybrať ľubovoľný štýl nábytku na mieru, materiály, farebnosť i dizajn. Treba však rátať s tým, že investície budú vyššie, keďže vnútorný priestor je väčší.

 

VEJO 3 Kuchynska linka Kuchyna Nabytok na mieru VEJO

 

Mimoriadne exkluzívne a esteticky pôsobia na hostí chaty, ktoré sú kompletne zariadené nábytkom v jednom štýle. Všade rovnaký dekor, jedna alebo dve doplnkové farby a totožný materiál. Dá sa to docieliť i s lacnejším sektorovým nábytkom, no zladiť ho s celkovou atmosférou a s vizuálom chaty býva veľkou a často nereálnou výzvou.

NÁBYTOK NA MIERU DOBÝVA AJ HOTELY

Tretiu skupinu nehnuteľností tvoria veľké stavby, v ktorých náklady na interiér predstavujú naozaj významnú položku celého projektu a treba s ňou rátať vopred. Pri bežnom a nižšom štandarde ubytovania je pre majiteľov hotelov a apartmánových domov najvhodnejší továrenský nábytok od veľkých producentov. Je cenovo dostupný a dá sa ľahko priebežne opravovať či obmieňať.

 

VEJO 4 Apartmany Demanova rezort Nabytok na mieru VEJO 2021 1

 

Vzhľadom na silnejúcu konkurenciu je však aj v tomto segmente trendom elegantné ubytovanie a opticky pekný, dizajnový nábytok. Okrem toho si treba uvedomiť, že izby alebo apartmány v hoteloch nie sú na centimeter rovnaké, hoci v projekcii tak zakreslené môžu byť. Preto sa často stáva, že skriňa alebo pracovná doska z pásovej výroby, ktorá zapasuje do jednej izby, do druhej pasovať nemusí. Čoraz častejšie sa tak v rekreačných rezortoch dostáva k slovu kvalitný nábytok na mieru.

PLUSY A MÍNUSY

Na záver si zhrnieme výhody a nevýhody jednotlivých nábytkov.

TOVÁRENSKÝ ALEBO SEKTOROVÝ NÁBYTOK

- nižšia kvalita použitých materiálov
- kratšia životnosť
- nižšia kvalita spracovania
- obmedzený výber farieb a dekorov
- limitovaný výber materiálov
- rozmery nábytku len podľa ponuky výrobcu

 

+ výhodná cena
+ rýchlejšie dodanie
+ jednoduchšia montáž

 

VEJO 5 Apartmany Demanova rezort Nabytok na mieru VEJO 2021 4

 

NÁBYTOK NA MIERU

- vyššia cena
- dlhšie čakacie lehoty na materiál a výrobu nábytku
- montáž skúseným odborníkom

 

+ voliteľná kvalita materiálov
+ možnosť zabudovať elektrospotrebiče
+ dlhá životnosť
+ ručná kvalita spracovania
+ široký výber farieb a dekorov
+ neobmedzený výber materiálov
+ možnosť využiť aj úzke, nízke, malé a netradičné priestory

Ak má váš apartmán alebo penzión limitovaný rozpočet a neplánujete osloviť náročnú klientelu, z ekonomického hľadiska si skúste vybrať zariadenie interiéru v niektorom z tradičných nábytkových supermarketov. Treba však rátať s rizikom, že po relatívne krátkom čase budete viaceré časti nábytku alebo celé kusy vymieňať.

 

VEJO 6 Apartmany Stiavnica nabytok VEJO Liptovsky Jan 16v

 

Druhou voľbou je zainvestovať do poctivého a overeného nábytku na mieru, poskladaného z kvalitných komponentov. Ich výber je na vás, respektíve skúsený výrobca vám s výberom materiálov a technológií pomôže a poradí. Medzi osvedčených producentov dizajnového nábytku na mieru pre ubytovacie zariadenia patrí slovenská značka Vejo. Dielne má na Liptove, no jej nábytok nájdete okrem Slovenska aj v Holandsku či v Rakúsku.

 

VEJO 7 Chata nabytok na mieru VEJO Demanova rezort 5v

 

Viac informácií: www.vejonabytok.sk