nomdi hlavnaMobilnou alternatívou tradičného bývania sú pre nich prenosné domy, zariadené multifunkčným nábytkom.

Moderní nomádi sa neviažu len na jedno miesto. Okúsili život vo viacerých európskych metropolách a ich sloboda im vyhovuje. Mobilnou alternatívou tradičného bývania sú pre nich prenosné domy, zariadené multifunkčným nábytkom.

 

loftcube 06

 

Dom na dome
Korene prenosného typu bývania siahajú do roku 1965, kedy s ním začal experimentovať americký architekt, vynálezca a futurológ Buckminister Fuller. Na jeho prácu nadviazal slávny nemecký dizajnér Werner Aisslinger, ktorý pred pár rokmi prišiel s projektom mobilnej obytnej bunky Loftcube, ktorá je alternatívou ku klasickým strešným nadstavbám panelových objektov. Lofcube je určený pre jedného, maximálne dvoch obyvateľov, pričom tvorený pôdorys bunky poskytuje obrovskú variabilitu homogénneho priestoru s plochou 40 m2. Možno ho umiestniť na strechu, ktorá by inak zostala nevyužitá, pričom umiestniť sa tam dá pomocou vrtuľníka. Loftcube ako kocka na streche, či dom na dome je príkladom modelovej architektúry pre novodobých nomádov. Podľa Aisslingera takto možno označiť mestských ľudí, ktorí sa sťahujú medzi európskymi mestami a prenosný model by im vyriešil ich bytovú situáciu.

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/moderni_nomadi/galeria1{/ppgallery}

 

Medzi stromami
Realizácia domčeka Banyan Treehouse v Mandeville Canyon v Los Angeles vyzerá ako vtáčia búdka medzi stromami. Je situovaná neďaleko Los Angeles a majitelia ju využívajú ako kreatívne štúdio a prechodné útočisko pri úteku z mesta do prírody. Na vzhľade objektu sa podpísala úzka spolupráca majiteľa s architektmi, dôsledkom ktorej je nezvyčajný strop a strecha pripomínajúca motýlie krídla. Oceľové stĺpy prechádzajúce interiérom až po strechu, z ktorej vytŕčajú, sa podobajú na kmene stromov. Stavba sa stala modernou interpretáciu domu na strome. Jej tvar plne rešpektuje okolitú prírodu a prispôsobuje sa veľkej borovici, ktorá sa nachádza priamo pod ňou. Materiály, ktoré boli na stavbu domu použité, pripomínajú teplo domova. V exteriéri je to obklad z cédrového dreva, vo vnútri podlaha z orecha doplnená panelmi na stenu z rovnakého druhu dreva. Víkendový domček slúži aj ako plnohodnotné ubytovanie a jeho sebestačnosť dokazujú toaleta, kozub, chladnička, televízor a gauč, ktorý sa v prípade potreby zmení na posteľ. Vonku je to zasa sprcha, ktorá svojím umiestnením zaručuje maximálne súkromie. Malým vtipom architektov z Rockefeller Partners Architects, ktorý odkazuje na prepojenosť s prírodu, je pohľad cez okno na kmeň stromu.

 

 

TEXT Sláva Štefancová
FOTO Eric Staudenmaier, Werner Aisslinger Studio

 

Viac príkladov alternatívneho bývania nájdete v magazíne Top trendy v bývaní 2015.
Objednať