hrebejkovi 4Radový terasovitý dom českého režiséra Jana Hřebejka pochádza zo sedemdesiatych rokov minulého storočia a leží v pražskej štvrti Hřebenky. Objekt nedávno prešiel kompletnou rekonštrukciou, ktorá sa jemne vpísala aj do vzhľadu exteriéru. Dom je posadený vo veľmi prudkom svahu, prístupný iba po vonkajšom úzkom schodisku, ktoré vedie cez vyrastenú zeleň.

Prízemie objektu vo svojej zadnej časti nadväzuje na romantickú súkromnú záhradu a z rozľahlej terasy na prvom poschodí sa otvára dych vyrážajúci výhľad na panorámu Prahy. Niet divu, že sa do tohto neveľkého dvojpodlažného domu zovretého do zelene a s unikátnym výhľadom úspešný filmový režisér Ján Hřebejk s jeho rodinou zamilovali.

 

hrebejkovi 11

  Foto: BoysPlayNice

Premyslená dominancia spoločenských priestorov

Rodina Hřebejkovcov trvalo žila na hausbóte, na pražskom Smíchove. Život na hausbóte odráža ich životný štýl, potrebu žiť v obklopení prírody, ale zároveň v meste. Rovnako ako na hausbóte, kde sú priestorovo potlačené spálne a kúpeľňa, tak v ich novom dome sa tento priestorový princíp opakuje.

Na prianie klienta vznikla nová dispozícia domu, ktorej dominujú spoločenské väčšie priestory a to rovno v oboch podlažiach, zatiaľ čo súkromné časti sú minimalizované. Keď Ján Hřebejk oslovil architektku Dagmar Štefanovú zo štúdia Formafatal, dostala jednoznačné zadanie – vytvoriť miesto pre život, kde sa budú cítiť dobre nielen oni, ale aj ich priatelia.

Miesto, ktoré bude pôsobiť prirodzene a zabývane od samého začiatku. Domov, ktorý bude autentický, farebný, plný kníh, obrazov a ďalších umeleckých predmetov. Byt, do ktorého kedykoľvek umiestnite niečo nové, neuškodí mu to. Tieto požiadavky sa stali kľúčovými pre koncept celej rekonštrukcie.

 

hrebejkovi hrebejkovi 5

  Foto: BoysPlayNice

Exteriérový vzhľad domu sa zmenil len mierne

Architektka na projekte pracovala celkom štyri roky. Pretože je dom súčasťou radovej zástavby, nemohla príliš zasahovať do jeho fasády, aby vizuálne udržala jednotný charakter. Pustila sa ale do nového vstupného portálu s nadväzujúcim novým bezrámovým zasklením na prvom poschodí, ktorý podporil vizuálne prepojenie a presvetlenie celého horného poschodia.

Tam tiež na prianie klientov vznikla nová presklená prístavba v časti terasy, ktorá zväčšuje obytnú časť domu. Do tejto prístavby je zakomponovaný existujúci krb, avšak s novou krbovou vložkou a v novom obložení z červeného travertínu. Táto prístavba slúži ako hlavná jedáleň, je z oboch strán prístupná na terasu a prepojená s kuchyňou, kde predtým bola spálňa a kúpeľňa.

 

hrebejkovi 3 hrebejkovi 2

  Foto: BoysPlayNice

Do hlavného obytného priestoru na prvom poschodí Dagmar Štěpánová postavila novú kúpeľňu pomocou industriálne presklenej kocky. Súkromie v kúpeľni je zaistené pomocou závesu. K hlavnému priestoru priliehajú už len dve malé spálne (detské izby) s oknami do záhrady. Dvere do spální sú zakomponované do obkladu z medovo olejovanej brezovej preglejky.

 

hrebejkovi

hrebejkovi 8 hrebejkovi 9

 Foto: BoysPlayNice

Originálny a autentický interiér

Komplikáciou bolo premiestnenie zvodu dažďovej vody zo strechy, ktorý po úpravách dispozičného usporiadania zostal voľne v priestore. Architektka zvod zastavala do krásneho starého liatinového stĺpu, ktorý majitelia bytu kúpili v antik bazáre.

Pri rekonštrukcii sa stavilo na kombinácie zdanlivo nesúrodých materiálov, ktoré boli použité na obklady stien alebo na nábytok vyrobený podľa autorského návrhu. Týmto sa docielila autenticita a originalita, ako by interiér vznikal postupne a prirodzene. Borovicová preglejka sa stretáva so sofistikovanými materiálmi, ako sú obklady z červeného a žltého travertínu alebo mahagónové masívne drevo na kuchynskom pracovnom pulte.

 

hrebejkovi 10

 Foto: BoysPlayNice

Jednotlivé kúsky nábytku si vyberali manželia Hřebejkovci

Interiér zvýrazňujú farebné výmaľby v modrých odtieňoch, ktoré nechávajú vyniknúť farebné obrazy na stenách. Zelená cementová stierka v hlavnej obytnej časti domu zase nadväzuje na dubové parkety druhej kvality, pretože určitá nedokonalosť je v prípade tohto interiéru žiaduca. Na prízemí domu sa nachádza malá spálňa s kuchynkou, miniatúrna kúpeľňa a veľká pracovňa ústiaca do záhrady, ktorá je druhým spoločenským priestorom v dome.

Niektoré kusy vintage nábytku a svietidlá si režisér s manželkou vyberali sami a na spoluprácu ešte prizvali svojho dlhoročného rodinného priateľa, akademického maliara Miroslava Bednára. Ten pre nich vybral niekoľko originálnych a nevšedných kusov a vedľa toho po dome rozmiestnil obrazy a umelecké predmety zo súkromnej zbierky majiteľov.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: FORMAFATAL STUDIO
Foto: BoysPlayNice