downtown yards ba 2Po výstavbe a sprevádzkovaní nábrežného komplexu Eurovea a postavení prvého slovenského mrakodrapu predstavila spoločnosť J&T REAL ESTATE novinku Downtown Yards.

Projekt bude vstupnou bránou do rozrastajúceho sa moderného centra Bratislavy, ktoré prirodzene prepojí s pokojnou pôvodnou zástavbou štvrte Nivy. Downtown Yards premení nevyužívanú bývalú priemyselnú lokalitu na nový plnohodnotný priestor pre domácich a návštevníkov v centre mestského diania. Na hranici Starého Mesta a Ružinova vznikne zelená mestská štvrť s vyváženým mixom bývania, práce, oddychu, vybavenosti a rozmanitých verejných priestorov.

 

downtown yards ba 1

  Vizualizácie: JTRE

„Dali sme si záležať na tvorbe kvalitného mestského prostredia pre aktívny život. Elegantná nadčasová architektúra s londýnskym charakterom zahŕňa rôzne typy bývania, aktívny parter s obchodmi, službami a gastro zariadeniami z rušnej Košickej ulice a otvorené dvory pre všetkých s preslnenými aj tienenými plochami, stromoradiami, zelenými plochami a vodnými prvkami na pokojnej Pláteníckej ulici. Všetko je zosúladené s princípmi energetickej efektívnosti, udržateľnej dopravy a prevádzky a zdravého prostredia pre život aj prácu,“ opisuje Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Architektúra v londýnskom štýle

Na pozemku medzi Košickou, Prístavnou, Pláteníckou ulicou a Mlynskými nivami už dva roky prebieha príprava územia. Bývalá priemyselná periféria sa prirodzeným vývojom stala súčasťou širšieho centra mesta a po zániku výrobnej činnosti zostalo územie bez využitia. Premena týchto oblastí blízko centra je pritom dobrým predpokladom pre udržateľný rozvoj mesta krátkych vzdialeností.

V posledných rokoch sa takto rozvíja lokalita medzi historickým jadrom, Nivami a Dunajom, kde vyrástla štvrť bratislavského downtownu tvoriaci srdce moderného centra metropoly. Doteraz nevyužívané okolité územie sa tak do troch rokov zmení na vyhľadávanú adresu v štýle odkazujúcom na industriálnu minulosť. Pri bytových vežiach definujúcich charakter zóny bolo zvolené riešenie fasád veľkoformátovým obkladom podčiarkujúcim vertikalitu objektov. Pri nižších bytových blokoch bola ponechaná štruktúru tehlového obkladu, pre ustúpené časti hmoty bude použitý glazovaný keramický obklad olivovej farby. Kombinácia materiálov, farieb a typologickej rozmanitosti budov pretkanej živým parterom dáva tomuto miestu nádych londýnskej architektúry.

 

downtown yards ba 3

  Vizualizácie: JTRE

Pestrá vybavenosť

Na downtown nadväzujú bloky s 8 až 27 podlažiami s celkovo viac ako 650 rezidenciami prinášajúcimi plnohodnotné prémiové rodinné bývanie. Rezidencie sú navrhnuté so zmyslom pre detail, s premyslenými dispozíciami s dostatkom úložných priestorov. Väčšie byty sú orientované na dve svetové strany a ponúknu úžasné výhľady. Rozvíja sa tu aj koncept komunitného klubu, kde sa uvažuje s hernou a párty zónou, susedskou knižnicou, malou kinosálou, priestormi pre fitnes či tichou zónou na cvičenie jogy.

Od Pláteníckej ulice navrhli architekti päť samostatne stojacich nízkopodlažných polyfunkčných objektov, ktoré prispejú k občianskej vybavenosti územia pestrou paletou obchodných prevádzok, služieb či menších administratívnych priestorov. Jedným z nich bude aj zdravá materská škola realizovaná z dreva v pasívnom štandarde. Budú tvoriť prirodzený prechod od pôvodnej zástavby rodinných domov smerom k výškovým budovám. Doplnia ich pobytové vnútrobloky, zaujímavé sadové úpravy a vodné prvky, ktoré sa prirodzene previažu s veľkým parkom Klingerky.

 

downtown yards ba 4

  Vizualizácie: JTRE

Architektonický akcent Downtown Yards prinesie v druhej etape administratívna budova s atraktívnou architektúrou na nároží Košickej a Prístavnej ulice. Celopresklená veža s 35 podlažiami zaujme terasami na kaskádovito uskočených poschodiach, ktoré rozdelia hmotu budovy na tri časti. „Administratívna veža cieli na získanie ekologickej certifikácie BREEAM v najvyššom stupni a má všetky predpoklady na jedno z najvyšších hodnotení certifikátu WELL. Nájomníci budú profitovať zo zníženia spotreby prevádzkovej energie o 30 percent a spotreby vody o 50 percent. Emisie uhlíka budú o tretinu nižšie v porovnaní s typickou kancelárskou budovou vďaka použitiu recyklovaných a EPD certifikovaných stavebných materiálov s nižšou uhlíkovou stopou,“ zdôrazňuje Peter Píš, obchodný riaditeľ JTRE.

 

downtown yards ba 5

 Vizualizácie: JTRE

Prirodzený dotyk lužných lesov

Verejné priestory navrhol ateliér LABAK. Návrh reaguje na historický ráz lokality z čias krajiny lužných lesov rozvetvených ramien Dunaja, ktoré sa tu nachádzali a vytvárali množstvo ostrovov rôznych veľkostí. Architekti rozohrali minimalistické pôsobenie výsadby s prírodnými materiálmi na viacerých úrovniach, čím dosiahli hĺbku a optické zväčšenie priestoru. Krajinné úpravy podporujú biodiverzitu a sú jednoduché na údržbu. Zeleň bude pokrývať plochu 6 100 štvorcových metrov. Jej súčasťou bude zrevitalizovaná pôvodná stromová alej na Pláteníckej ulici, aj nové stromoradie na Košickej. Zeleň pribudne aj na strechách budov, v rámci prvej etapy to bude viac ako 2 000 štvorcových metrov. Dokončenie prvej etapy projektu je plánované na roky 2026 – 2027.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a vizualizácie: JTRE financing 2 s. r. o., Slovensko