chia stolička 1Traja študenti dizajnu zo švédskej univerzity v Göteborgu vytvorili stoličku, ktorá je primárne určená na pestovanie rastlín. Jej hlavným cieľom je slúžiť prírode a až okrajovo poskytnúť pohodlie ľuďom.

Namiesto tradičných vankúšov alebo čalúnenia má sedadlo a operadlo stoličky na sebe pletenú previazanú vlnenú tkaninu, ktorá slúži ako výsadbový záhon pre chia semená. "Sedací nábytok sa stáva vlastnou entitou, ktorá nielen predpokladá, ale aj vyžaduje rešpekt od používateľa," vyjadrili sa k funkčnosti nábytku jeho autori.

Exponát Štokholmského veľtrhu nábytku

Hultqvist, Sjöberg a Nilsson, študenti magisterského programu dizajnu na HDK-Valand - švédskej akadémii umenia, vytvorili túto chia-stoličku ako exponát na výstavu Making Transparency. Témou prezentácie bol prieskum posthumanistického dizajnu, uvedený v študentskej sekcii na Štokholmskom veľtrhu nábytku.

 

chia stolička 3

 

Inšpirácia na zamyslenie

Dizajnéri zasadili semená do kresla niekoľko dní pred veľtrhom, takže návštevníci mohli pozorovať výhonky rastúce priamo počas trvania výstavy. Dizajnéri prišli s touto inštaláciou po tom, ako si uvedomili negatívny vplyv, ktorý ľudstvo má na planétu. "Počas minulého storočia ľudstvo nevykonávalo kontrolu nad prírodnými zdrojmi a robilo ďalšie nepremyslené zásahy do prírodného prostredia. Potreby ľudí boli uspokojené na úkor prírody a voľne žijúcich živočíchov. Teraz kvôli tomu čelíme dôsledkom," uviedli študenti. V projekte sa preto zamerali na riešenie nerovnováhy tým, že uprednostníme prírodu ako používateľa nábytku a vytvoríme kus, ktorý si na oplátku vyžaduje niečo od nás.

 

chia stolička 2

 

Drevo a vlna - hlavné stavebné materiály

Chia-stolička má rám z jaseňového dreva, zatiaľ čo vankúš je tvorený veľkou vlnenou ponožkou naplnený polyesterovou výplňou. Chia semená boli pred zasadením namiešané s vodou. Polievané sú dvakrát denne a cez noc je na stoličku umiestnený plastový kryt, ktorý udržiava vlhkosť. Po uplynutom vegetačnom období je možné na stoličke aj sedieť, hoci bol tento dizajn vyrobený ako memento a nie reálne funkčný kúsok nábytku.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Alice Hultqvist, Emelie Sjöberg, Linnea Nilsson pre Dezeen