jezis corcovado 1Kolosálna socha Ježiša Krista na vrchole hory Corcovado v brazílskom Rio de Janeiru má pozoruhodný príbeh. Symbol mesta i celého brazílskeho národa, ku ktorému ročne zavítajú milióny turistov bol dokončený v roku 1931, má 30 metrov a jeho natiahnuté ruky majú rozpätie 28 metrov.

Socha je vyrobená zo železobetónu a obložená mozaikou tisícok trojuholníkových dlaždíc. Umiestnená je na štvorcovom kamennom podstavci, vysokom osem metrov. Hoci nie je najväčšou sochou Ježiša Krista na svete, je najväčšou sochou v štýle Art Deco.

 

jezis corcovado 4

Foto: Outono.net

Socha postavená ako pocta princeznej Isabely i symbol kresťanstva

V roku 1850 vincentský kňaz Pedro Maria Boss navrhol umiestniť kresťanský pamätník na horu Corcovado na počesť brazílskej princeznej Isabely. V roku 1921 rímskokatolícka arcidiecéza Rio de Janeiro navrhla, aby bola na vrchole hory Corcovado s nadmorskou výškou 704 metrov postavená socha Krista, ktorá by bola viditeľná z ktoréhokoľvek miesta v Riu. Samotným návrhom sochy bol poverený dizajnér a brazílsky inžinier Heitor da Silva Costa. Hlavný sochárom bol francúzsky umelec poľského pôvodu Paul Landowski. Jemu sa prisudzuje aj konečná podoba a dizajnérstvo hlavy a rúk postavy.

 

jezis corcovado 2

Ilustrácia: Wonders of the world.net

Vo vnútri sochy je ukryté srdce

Skutočná výstavba na mieste začala v roku 1926 samotným podstavcom a stavbou kaplnky. Na vrchole tejto základne bolo postavené lešenie v podobe natiahnutej postavy. Robotníci boli prepravovaní železnicou hore horou, aby zostavili oceľové pletivo, ktoré by vystužilo betón. Tvrdosť betónu bola zmäkčená mydlovým povlakom, materiálom, ktorý predtým používal umelec Aleijadinho v niektorých svojich dielach.

Vnútorná štruktúra sochy je z vonkajšej časti pokrytá spomínanými malými trojuholníkmi (tesserae), ktoré ako celok vkladané do oceľobetónu tvoria veľkú mozaiku. Pamätník má na svojej prednej strane podobizeň srdca a srdce má aj vo vnútri sochy. Je to detail, ktorý chce poukázať na ľudskosť a pokoru.

 

jezis corcovado 4

 

V priebehu rokov socha prešla pravidelnými opravami a renováciami, vrátane dôkladného čistenia v roku 1980. V roku 2010 bol povrch sochy takmer na novo opravený a zrekonštruovaný. Eskalátory a panoramatické výťahy privádzajúce návštevníkov od ústia turistického vláčika k soche boli vybudované v roku 2002, dovtedy bolo nutné vystúpať dvesto záverečných schodov priamo k soche.

 

jezis corcovado 7

Foto: Wonders of the world.net

Zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli:

1. Socha Ježiša bola postavená zo železobetónu a jej vonkajší plášť má 6 miliónov mydlových dlaždíc. Predpokladá sa, že pracovníci, ktorí vyrobili tieto dlaždice, príležitostne písali poznámky na ich zadnú stranu, čo znamená, že táto ikonická pamiatka je plná skrytých správ.

2. Vzhľadom na polohu sochy na vrchole hory je náchylná na úder blesku, ktorý ju zasiahne približne trikrát až šesťkrát ročne. Pred majstrovstvami sveta vo futbale do nej v roku 2014 udrel blesk a zlomil jeden z palcov na ruke.

3. Pôvodný dizajn sochy bol odlišný od toho, čo vidíme dnes. Bolo zámerom, aby Ježiš držal zemeguľu v jednej ruke a kríž v druhej.

4. Stavba sochy trvala deväť rokov, od roku 1922 až po jej slávnostné odhalenie v roku 1931.

5. V roku 2007 bola socha zvolená za jeden z nových siedmich divov sveta spolu s pamiatkami, ako je Veľký čínsky múr, Machu Picchu či ružové mesto Petra v Jordánsku.

6. Ceny nehnuteľností v Rio de Janeiro, ktoré majú aspoň čiastočný výhľad na sochu sú nepomerne vyššie ako aj kvalitnejšie byty bez tohto výhľadu.

7. Svetlý kameň použitý na stavbu sochy bol prevzatý z lomu neďaleko mesta Ouro Preto. Tento kameň je však nedostatkový a reštaurátorské práce sa vykonávajú aj s inými typmi kameňov. Výsledkom je, že kameň v tmavšom odtieni pomaly nahrádza originál, čo znamená, že socha Ježiša postupne tmavne.

8. Každý rok navštívia sochu takmer dva milióny ľudí. Rekordný počet návštevníkov sochy za jediný deň bol obrovských 14 000 počas Veľkej noci v roku 2011.

 

jezis corcovado 1

 

Pripravila: Petra Adamcová
Úvodná foto: Outono.net