uhorka gherkin london architektúra 2

 

Panoráma Londýna bez tejto budovy by dnes už nebola kompletná. 40-poschodový mrakodrap vo finančnej štvrti St. Mary Axe v Londýne je svojim architektonickým poňatím jedinečný. Oficiálne meno veže 30 St. Mary Axe vytlačila vďaka jeho tvaru do popredia prezývka The Gherkin - Uhorka.

 

uhorka gherkin london architektúra 2

 

Architekt

Budovu navrhol slávny architekt Norman Foster z architektonickej firmy Foster and Partners. Spoločnosť je autorom aj iných renomovaných londýnskych stavieb, napríklad štadiónu vo Wembley, mostu Millenium Bridge ale aj zrekonštruovanej budovy Reichstag v Berlíne.

História

Stavba sa začala budovať v roku 2001 a ukončená bola v decembri 2003. Pôvodne malo ísť ešte o vyššiu stavbu nazvanú pracovne  Millennium Tower, táto vízia sa však zrealizovať nepodarila z viacerých dôvodov. Okrem finančnej krízy, ktorá negatívne ovplyvnila realizáciu stavby, by pôvodný návrh stavby s výškou 386 metrov mohol nepriaznivo vplývať na leteckú dopravu z neďalekého letiska Heathrow. Preto Norman Foster vytvoril nový návrh stavby.

 

uhorka gherkin london architektúra 1

 

Dizajn a konštrukcia

Budova The Gherkin je vysoká 180 metrov a postavená bola na mieste bývalej Baltickej burzy, ktorú zničil výbuch zorganizovaný Írskou republikánskou armádou v roku 1992. Na stavbu Uhorky bolo použitých 10 548 ton ocele. Kostru stavby vytvára cylindrická špirála, na ktorú sú zavesené sklenené elementy. Zo šírky 50 metrov sa z prízemia do 17. poschodia rozširuje o ďalších 17 metrov. Následne sa plynule zužuje až po predposledné poschodie so šírkou 26 metrov, kde je vrchol stavby ukončený paraboloidom.

 

uhorka gherkin london architektúra 4

 

uhorka gherkin london architektúra 6

 

Úspornosť a efektivita

Budova Gherkin je vystavená ako energeticky efektívna a úsporná. Medzi jednotlivými poschodiami boli zabudované otvorené šachty, ktoré slúžia ako vetranie budovy, na ktoré nie je potrebná žiadna energia. Šachty vyťahujú počas leta z budovy teplý vzduch a na prenos tepla do budovy v zimnom období využívajú pasívne teplo zo slnka. Otvorené šachty tiež umožňujú slnečnému žiareniu preniknúť hlboko do budovy tak, aby sa znížili náklady na osvetlenie. Hovorí sa, že 30 St. Mary Axe spotrebuje iba polovicu energie, ktorú by potrebovala na svoje fungovanie veža podobnej veľkosti.

 

uhorka gherkin london architektúra 3

 

Využitie budovy

Dnes sa v budove The Gherkin nachádzajú predovšetkým kancelárske a obchodné priestory. Je tu sídlo mnohých veľkých spoločností vrátane spoločnosti Swiss Re a niektorých kancelárií spoločnosti Sky News. Budovu tiež už preslávili viaceré televízne filmy a seriály. Vstup do objektu je len pre zamestnancov obchodných priestorov. Kaviareň a reštaurácia, ktorá sa nachádza na úplnom vrchole stavby, a z ktorej je magický výhľad na mesto Londýn, je možné navštíviť po rezervácii stola s dlhodobým predstihom.

 

uhorka gherkin london architektúra 5

uhorka gherkin london architektúra 7

Ocenenia

Spočiatku kontroverzná stavba svojim vzhľadom i výškou si získala popularitu a obľubu nielen domácich ale aj zahraničných návštevníkov Londýna. V roku 2004 jej architekt Norman Foster získal prestížne ocenenie Kráľovskej britskej spoločnosti architektov za najlepšiu budovu roku. Briti ju zase v roku 2005 zvolili za najobdivovanejšiu novostavbu na svete.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj: The Guardian, Designbookmag, Architectural Digest