kuchyňa poriadok 1Vo väčšine našich domácností je srdcom domova kuchyňa. Dokonale zariadená s rôznymi doplnkami, spotrebičmi a drobnosťami, vďaka ktorým vykúzlime tie najlahodnejšie gurmánske špeciality. Ako vo všetkom, aj v kuchyni platí pravidlo, že nie je potrebné priestor zahltiť predmetmi, ktoré sa nepoužívajú dlhšie obdobie, sú príliš rozmerné, používané zriedka alebo inak nadbytočné.

Odborníci na dizajnovanie interiéru odporúčajú niekoľko rád, čo by sme v kuchyni nemuseli mať, čo je zbytočné alebo kontraproduktívne.

Príliš veľa dekorácií

Kuchyňa je priestorom na prípravu jedál a mala by byť navrhnutá najmä funkčne. Aj keď je príjemné vniesť do priestoru kuchyne trochu osobnosti s dekoratívnymi predmetmi, je treba využiť ich premyslene, aby nezaberali cenný priestor na pultoch a povrchoch určených na prácu. Túto úlohu osobných dekorácii splnia aj závesy na stenu, umelecké diela vo forme obrazov, vhodná farba steny alebo tapety, ktoré dodajú kuchynskému priestoru vkus bez toho, aby sa naplnili pulty nepotrebnými vecami.

 

kuchyňa poriadok 4

 

Čistiace prostriedky

Čistiace prostriedky by sa mali držať mimo kuchyne. Je to preto, že väčšina čistiacich roztokov obsahuje škodlivé alebo nebezpečné chemikálie, ktoré sa prirodzene musia uchovávať ďalej od oblastí, kde sa pripravuje a konzumuje jedlo. Namiesto toho sa čistiace prostriedky odporúčajú skladovať na bezpečnom mieste mimo kuchyne, v práčovni, hale, či pivnici.

Kuchárske knihy

Dnes už mnohí z nás získavajú recepty online, alebo varia intuitívne a podľa predošlých skúseností. Do kuchárskych kníh už nazeráme menej často, preto ak na poličkách v kuchyni máte niekoľko desiatok kníh, receptárov či tlačovín s inšpiráciami, odložte ich na iné miesto, ak majú pre vás sentimentálnu hodnotu alebo zvážte ich darovanie.

 

kuchyňa poriadok 5

 

Nepoužité spotrebiče

V dnešnej dobe existujú spotrebiče od výmyslu sveta, od kávovarov po kuchynské roboty, fritézy, mikrovlnné rúry, hriankovače a mixéry. Aby priestor kuchyne nebol preplnený kuchynskými spotrebičmi a pomôckami, v priestore nechajte len veci, ktoré pravidelne používate. Predmety, ktoré sa používajú menej pravidelne, môžu byť uložené v komore alebo skrini a použité budú len v prípade potreby.

Neporiadok

Snažte sa vyčistiť dosku kuchynskej linky, poličky a iné plochy určené na prácu od drobného neporiadku, ako sú pošta, účty, účtenky, drobnosti, obaly a podobne. Majte v kuchyni len veci, ktoré potrebujete a používate pravidelne a na dennej báze.

 

kuchyňa poriadok 3

 

Extra riad

V každej kuchyni sa vyskytujú okrem pravidelne používaných riadov, aj ďalšie sady, či už slávnostné, alebo zdedené, ozdobné, prípadne nekompletné. Vyťahujú sa pri špeciálnych príležitostiach alebo vôbec. Zvážte uloženie takýchto tanierov, mís, príborov, pohárov alebo aj celých setov na iné miesto mimo kuchyne, prípadne ich ponúknite na ďalšie využitie niekomu, kto ich potrebuje.

Pripravila: Petra Adamcová