svetelny svet s umiestnenie v interiéri silvia lovasová badw 2018

 

Slovenská dizajnérka Silva Lovasová v súčasnosti pracuje na VŠVU v Bratislave a je členkou dizajnérskeho zoskupenia Trivjednom. Momentálne sa zameriava na aplikáciu digitálnych technológií v autorskom dizajne. Jej luster, ocenili v roku 2015 na Bratislava Design Week Awards. Témou vtedajšieho ročníka bol Sen. 

 

svetelny svet umiestnenie v interiéri silvia lovasová badw 2018

 

Všetko to začalo vznikať v 3D tlačiarni bez návrhov, alebo dopredu pripravených skíc a nákresov. Pri hľadaní nového spôsobu tlače vznikalo mnoho kazov a nedokonalých foriem. V náročnom procese tvorby tak vznikol diel, ktorý autorku inšpiroval a stal sa hlavným prvkom pre tvorbu tohto svetelného objektu. 

 

svetelny luster silvia lovasová badw 2018 svietidla toptrendy sk

 

 

,,Snový luster“ zaujme svojím nadčasovým dizajnom a tvarom, ktorý vychádza z tradičného tvaru lustru. Upúta nás i naozaj zaujímavou štruktúrou a kvalitne spracovaným povrchom. V interiéru vytvorí príjemnú atmosféru a súlad s priestorom i preto toto svetelné dielo tak vystihuje tému snu. Silva Lovasová predstavuje nadčasový dizajn klasického lustru.

 

 

svetelny luster pohľad zdola silvia lovasová badw 2018

 

Časti ktoré návrhárka použila a spojila dohromady vytvorili nádherný svetelný objekt. Skladá sa zo 60 samostatných dielov z PLA plastu a LED osvetlenia. Formou jednej časti dielu sa stalo umocňovanie odchýlky, preto svetlo vytvára tak mnoho tónov farieb. Tieto valéry vytvárajú odstupňovanie odtieňa jednej farby. Luster sa tak stáva esteticky hodnotným umeleckým dielom.

 

Celkový tvar i padajúce vrstvy materiálu vychádzajú z klasického lustru, ktorý je overený časom a preto má potenciál budúcnosti. Dá sa použiť do rôznych druhov interiéru a priestorov. Je spracovaný v priehľadnej farbe čo tomuto objektu pridáva na sile a čistote svetla. 

 

 

svetelny luster 3d tlač technika silvia lovasová badw 2018

 

 

Na Medzinárodnom festivale súčasného dizajnu na Bratislavskom dizajnovom týždni BADW ho návštevníci budú môcť vidieť aj naživo. Okrem toho tu autorka predstaví svoju súčasnú tvorbu, ktorá nadväzuje na objekty vyrobené touto technológiou. Nová a oveľa jednoduchšia verzia tienidla  vyrobená z jedného kusu.

 

 

 

Text Jarmila Marčišová 

Foto: Silva Lovasová

 

,