spalna kvalita spanok rady cistota vzduch matrace postel umiestnenie 3 uvod

 

Spánok je pre zdravie každého človeka kľúčový. Umiestnenie postele, výber matraca, kvalita vzduchu, pravidelné návyky, to všetko môže pozitívne ale aj negatívne ovplyvňovať samotnú kvalitu spánku.

 

spalna kvalita spanok rady cistota vzduch matrace postel umiestnenie 3

 

Investícia do kvalitného matraca je veľmi dôležitá. Všeobecným pravidlom je, že by sa matrac mal vymieňať každých šesť až osem rokov. Ak však máte pocit, že váš matrac nie je dostatočne pohodlný či podporný, alebo má viditeľné známky opotrebovania, je čas investovať do nového.

Čo sa týka odporúčaní, neexistuje univerzálne jedno pravidlo, ktorý matrac je vhodný. Pre každého je dobré niečo iné. Treba zvážiť materiál, z ktorého je matrac vyrobený, tvrdosť matraca, rošt, na ktorý je určený, prípadne iné parametre postele. Pri výbere matracov je vždy dobré poradiť sa s odborníkmi, ktorý dokážu odporučiť ten správny matrac s tým, že do úvahy berú všetky dôležité premenné, napríklad zdravotný stav a hmotnosť človeka, typ postele, osobné predstavy, finančnú náročnosť a podobne.

 

spalna kvalita spanok rady cistota vzduch matrace postel umiestnenie 5

 

Umiestnenie postele v rámci miestnosti by malo byť také, aby ste z postele videli na dvere, ale aby posteľ bola z dverí viditeľná len čiastočne. Je to pozitívny vnem na psychiku, vidíte kto do miestnosti prichádza a odchádza a dotyčný nemusí vidieť vás. Tradičná čínska kultúra akceptujúca princípy feng šuej odporúčajú umiestniť hlavu oproti stene a chodidlám dať priestor z oboch strán, aby mohla okolo nich voľne prúdiť energia.

Farebná škála stien v spálni by nemala byť príliš výrazná. Taká totiž môže stimulovať myseľ a sťažiť zaspávanie. Steny v upokojujúcich odtieňoch pastelovej modrej, tmavo ružovej, šalviovo zelenej alebo béžovej dokážu vyvolať pocit relaxu a vždy ich môžete rozjasniť pomocou menších interiérových doplnkov, ako sú farebné vankúše, plédy alebo iné drobnosti. Tmavé prirodzené tóny, ako je námornícka, sivá, hnedá a hlboká listová zeleň, sú tiež vhodnými farebnými voľbami do spální, pretože pôsobia útulne a upokojujúco.

 

spalna kvalita spanok rady cistota vzduch matrace postel umiestnenie 1

 

Vonkajšie svetlo či už prirodzené alebo umelé môže mať tiež výrazný vplyv na kvalitu vášho spánku. Mať jemné a priesvitné záclony cez deň je výborná voľba, pretože dokážu pustiť do miestnosti slnečné lúče a rozjasniť izbu i jej atmosféru. V noci je však zatemnenie dôležité, a je dobré zaobstarať si tmavé závesy, zatemňovaciu roletu či žalúziu. Závesy by mali presahovať okná až po steny a žalúzie dokonale kopírovať okennú rímsu, pretože ostré ranné svetlo napríklad v letných mesiacoch dokáže citlivé osoby prebudiť.

Ak máte v spálni difuzér alebo vonné sviečky, niektoré druhy vôní môžu pôsobiť osviežujúco a stimulačne. Napríklad mäta pieporná, vôňa citrusov alebo kvetinová ylang - ylang zvyšujú sviežosť a bdelosť, čo niektorým citlivým ľuďom môže spôsobovať problémy so zaspávaním i kvalitou spánku. Za upokojujúce sa považujú napríklad vône harmančeka, cédrového dreva alebo levandule. Ak nie ste zástancovia aplikovaných vôní, skúste si pomôcť upokojujúcou vôňou aviváže.

 

spalna kvalita spanok rady cistota vzduch matrace postel umiestnenie 1

 

Poriadok je dôležitý pre všetky miestnosti bytu. Zaspávať v izbe, kde máte porozkladané a neupratané veci, prípadne otvorené skrine a hŕbu papierov a časopisov spolu s knihami na nočnom stolíku, je pre mnohých znepokojujúce a stresujúce. Čím menej vecí v spálni máte, tým čistejší priestor na spanie, relax a oddych si vytvoríte.

Pripravila: Petra Adamcová