moderna stolicka dr. workspace masquespacio ultrafialova farba moderny dizajn 21. storocia toptrendy sk

V úvodnej časti seriálu Chair Now predstavujeme stoličku, ktorá vznikla ako špecifická súčasť retailového priestoru. Jej návrh pochádza zo španielskeho štúdia Masquespacio. To ju využilo pri zariaďovaní interiéru prevádzky Doctor Manzana, určenej na technickú podporu smartfónov. Pomenovaná ako Doctor Workshop, odštartovala stolička zároveň celkom novú etapu štúdia. 

 

Vysoká stohovateľná stolička Doctor Workshop totiž započala existenciu lifestylovej značky Mas Creations, venujúcu sa na mieru navrhnutému nábytku, ktorý sa uplatňuje v projektoch mladého štúdia z Valencie. Zodpovedajúc filozofii zakladateľov, Any MIleny Hernández a Christopha Penasseho, približuje aj stolička Doctor Workshop ich tvorivý prístup, založený na inovatívnom dizajne a sviežej forme. 

 

moderná stolička oceľová perforácia high tech štýl ultrafialová toptrendy sk

 Foto: Luis Beltran/Masquespacio

 

 

Forma modelu navrhnutého v roku 2018,vychádza po formálnej stránke z konceptu stoličky Vernera Pantona, ktorú navrhol pre obchodný reťazec Ikea. Model z roku 1993 s názvom Vilbert pozostával z drevených komponentov, každého v odlišnej farbe. Pri reinterpretácii modelu však došlo ku viacerým zmenám. Tou najzásadnejšou je výška sedu, ktorý povýšil stoličku z postrannej na stoličku barovú. 

 

 

moderná stolička oceľová perforácia high tech štýl ultrafialové osvetlenie toptrendy sk

  Foto: Luis Beltran/Masquespacio

 

 

Doctor Workshop si popri svojom originále Vilbert ponecháva korene v tradícii konštruktivistických stoličiek od Gerrita Rietvelda. Monotematicky riešený skelet pozostáva z oceľových perforovaného plechu, ktorý prispieva k tomu, že stolička disponuje ľahkou konštrukciou a jej prenosnosť je jednoduchšia. Samotná dizajnérka Ana Hernández sa na vzhľad stoličky odvoláva nasledovnými slovami: "Páčila sa nám jednoduchosť v návrhu, no pri interpretácii sme chceli použiť menej konvenčný materiál." 

 

 

 

moderná stolička oceľová perforácia high tech štýl detailný pohľad toptrendy sk

 Foto: Luis Beltran/Masquespacio

 

 

Po povrchu stoličky bol nanesený náter v odtieni fialovej farby, dokonalo deklarujúci datovanie stoličky, využívajúcej všetky tendencie moderného dizajnu. High-tech prevedenie s reakciou na aplikáciu industriálneho štýlu v komerčných prevádzkach, akými sú reštaurácie či butiky, stieranie hraníc medzi outdoorom a indoorom a bizarnosť spočívajúca v detailoch; to sú všetky predpoklady, ktoré predurčujú stoličku Doctor Workshop k tomu, aby sa stala míľnikom stoličkového dizajnu 21. storočia natrvalo.