vila svobodova blaha secession villa apartment svobodova blaha 01Mladý pár si vysníval rekonštrukciu interiéru jedného podlažia v pôvodnej viacgeneračnej secesnej pražskej vile. Jej cieľom bolo vyčlenenie samostatnej bytovej jednotky z dôvodu potreby väčšieho súkromia.

Koncepcia troch hlavných priechodných miestností bytu zostala zachovaná. Prvá miestnosť novo slúži ako obytná kuchyňa, stredná miestnosť ako pracovňa s knižnicou a dvoma oddelenými šatňami. Tretia miestnosť v rámci bytu je spálňa, z ktorej je prístupná ďalšia novo vybudovaná kúpeľňa so sprchovacím kútom. Táto miestnosť pôvodne slúžila ako kuchynka a prístupná bola iba z úrovne medzipriestoru schodiska. Druhá zóna bytu je chápaná a používaná skôr ako priestrannejšia pracovná kúpeľňa s práčkou a rezervná izba pre hosťa či dieťa.

 

vila svobodova blaha secession villa apartment svobodova blaha 11 vila svobodova blaha secession villa apartment svobodova blaha 18

 

Citlivé členenie spoločných priestorov

Dôležitou a citlivou témou sa stal návrh deliacej steny so vstupnými dverami, ktorá rozdeľuje schodiskovú halu a mení jej proporciu. Architekti Anna Svobodová a Ondřej Blaha, ktorí sú autormi rekonštrukcie sa rozhodli pre nasledovný postup. Nový rozdelený priestor je výrazovo aj tvarovo hrubý a návrhovo komplexný. Pracuje s rôznymi typmi skiel a zrkadlami, s farebnosťou tmavo morených stropných trámov, ktorých rytmus a výrazná kresba na strope zostávajú priebežné aj po predelení schodiska. Deliaca stena je hlboká a zaisťuje dostatok potrebného úložného priestoru pri vstupe do bytu. Jej geometria je mierne zošikmená a natáča zrkadlovú plochu do ťažiska podesty. Stáva sa objektom, sochou, ktorá sebavedome a zároveň s pokorou k existujúcemu interiéru vytvára priestorové napätie a zachováva veľkorysosť haly.

 

vila svobodova blaha secession villa apartment svobodova blaha 06

 

Odhalené stropné maľby boli zreštaurované

Podobný koncept farebnosti, materiálového riešenia aj poňatie jednotlivých kusov vstavaného nábytku ako autorské a výtvarné objekty nadväzujú aj v ďalších častiach bytu. Miestnosti sú ozvláštnené napríklad vrstvou pôvodných stropných malieb, ktoré sa objavili v priebehu realizácie a bolo možné ich čiastočne zreštaurovať. Inde sú podhľady doplnené o novú vrstvu výmaľby, ktorá sa prelína s atypickým a výrazným nábytkom, oceľovými prekladmi či klenutým stropom, a vytvára tak v jednotlivých miestnostiach rôzny charakter a náladu.

 

vila svobodova blaha secession villa apartment svobodova blaha 26

 

V jednoduchosti je krása

Skriňový nábytok je navrhnutý z morenej a olejovanej preglejky, doplnený o fragmenty pôvodného nábytku a zásuviek. Nábytkové plochy sú kombinované v mnohých, takmer nebadateľne odlišných odtieňoch a tmavostiach hnedej a modrozelenej farby. Kúpeľne a kuchyňa sú materiálovo doplnené o kameň a mosadz použité v konštrukcii deliacej steny, líšt alebo ako oplechovanie steny pri kuchynskej pracovnej doske, ktorá postupne získa prirodzenú patinu.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Anna Svobodová, Ondřej Blaha