mini byt ora architects boysplaynice 5Z väčšej bytovej jednotky na pražskom Žižkove vznikol rozdelením priestoru malý byt s rozlohou 37 metrov štvorcových. Víkendy, prázdniny a sviatky tu bude tráviť štvorčlenná rodina.

Ako ale skĺbiť život v mini byte s nevyhnutnosťou vytvorenia plôch na relax, spánok, varenie, hygienu a úložnými priestormi? To bola veľká výzva pre architektov zo znojemského architektonického štúdia ORA.

 

mini byt ora architects boysplaynice 1

 

Malý, ale so všetkým čo je potrebné

V pôvodnom priestore bola dispozícia bytu delená niekoľkými priečkami. Byt by sa v tomto členení prakticky nedal zariadiť a obyvatelia by sa v ňom museli pohybovať v úzkych koridoroch medzi nábytkom. Klienti však štúdio oslovili ešte v procese výstavby a tak mohli architekti do navrhovanej dispozície zasiahnuť. Zrušili všetky prebytočné priečky a vytvorili garsónku. Rozdelený zostal len priestor kúpeľne s toaletou.

 

mini byt ora architects boysplaynice 6 mini byt ora architects boysplaynice 1

 

Do hlavného obdĺžnikového priestoru bol umiestnený stôl so stoličkami. Dá sa okolo neho pohodlne prejsť, čo zamedzilo pocitu stiesnenosti. Miestnosť je opticky zväčšená zrkadlom za kuchyňou. Ďalšou výzvou bolo určiť vhodné miesto na spanie. Architekti zo štúdia ORA sa inšpirovali v stredovekých skriňových posteliach.

Netradičné miesto na spanie vzniklo v skrini

Posteľ rodičov je vsunutá medzi dva regály, čo jej poskytuje súkromie a zároveň umožňuje využiť tieto police ako úložné priestory. Ak si domáci potrebujú plochu na spanie zväčšiť, poslúžia im na to výklopné dvierka pri nohách. 

 

mini byt ora architects boysplaynice 3 mini byt ora architects boysplaynice 2

 

Spanie detí bolo vyriešené poschodovým boxom. Spodná posteľ v nike cez deň slúži ako gauč, vrchná posteľ je skrytá za dvierkami. Box je obložený dubovými latami, ktoré postupne prechádzajú aj na stenu oddeľujúcu kúpeľňu. Tá sa vďaka tomu javí aj ako súčasť vstavaného nábytku. Vďaka dverám, ktoré dosahujú až k stropu, na svoju prítomnosť neupozorňuje.

 

mini byt ora architects boysplaynice 7 mini byt ora architects boysplaynice 8

 

Farebné škálovanie priestoru

Celému bytu dominuje jednotný použitý materiál - dubový masív a dýha. Rôzne morenia dreva potom odlišujú jednotlivé zóny - svetlá kuchyňa ako metafora rána, transparentný lak ladiaci k atmosfére dňa a tmavé morenie dreva k atmosfére noci.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice