twobo 0Dizajnéri, architekti a stavitelia si na vlastné bývanie a jeho vlastnosti potrpia možno o čosi viac ako ľudia z iných profesií. Tak to bolo aj v prípade interiérového dizajnéra, ktorý si vysníval bývanie v centre Barcelony. Malý byt, ktorý mal k dispozícii, a ktorý chcel rekonštruovať, bol však rozlohou a svojim usporiadaním pre jeho rodinu nedostačujúci.

Rozhodol sa preto odkúpiť vedľajší bytový priestor a dva navzájom úplne odlišné byty dvojakej povahy prepojiť. S jeho víziou mu pomohol architektonický tím štúdia Twobo Arquitectura. Vznikol tak útulný byt s rozlohou 120 metrov štvorcových, kde má každý člen rodiny priestor na prácu i oddych.

Hlavnou úlohou Twobo Arquitectura bolo riešenie priestoru. „Náš návrh začal prestavbou stropu. Prostredníctvom súhry hĺbky, pozadia a centrálneho piliera, ktorý prerušoval miestnosti, sme sa snažili vytvoriť jedinečnú atmosféru zdôraznením a pridaním dvoch paralelných stropných klenieb, inšpirovaných pôvodnou katalánskou architektúrou,“ hovorí hlavný architekt.

 

twobo 5 twobo 5

 

Rozdelenie existujúcej duality

Byt, ktorý rodina kúpila vedľa ich pôvodného bytu, bol taktiež plnohodnotným samostatným bývaním s vlastným vchodom, kuchyňou a sociálnym zariadením. Architekti odstránili stenu medzi bytmi a byty tak splynuli do jednej jednotky. Miestnosti, ktoré sa odstránením steny odhalili vedľa seba dnes slúžia ako nová obývacia izba s jedálňou a kuchyňou. Výška stropov bola zvýraznená, čím jej bola pridaná ústredná úloha vizualizovania štrukturálneho piliera.

 

twobo 4

twobo 0

 

Paralelné klenby

Okrem výšky a expozície potreboval priestor poriadok aj zhora nadol. Pre jasnejší účel nového objemu bol strop tvarovaný vo forme dvoch paralelných klenieb, ktoré definujú zrekonštruované interiéry tromi rôznymi spôsobmi. Prvý dáva pocit úkrytu a útulnosti bytu. Druhý zvýrazňuje priestorovú hĺbku prostredníctvom ich kolmej polohy z jedného uhla pohľadu a vytvára popredie a pozadie tam, kde bola kedysi nedefinovaná rovina. Tretí spôsob dal centrálnemu pilieru účel tým, že stavia horizont do jeho vertikálnej povahy.

 

twobo 3

 

Na záver rekonštrukcie sa priestor vyšperkoval jedinečnými memorabíliami a upomienkovými predmetmi. Fotografie, maľby a ich starostlivý výber rozpráva osobný rodinný príbeh. Aj voľba interiérového vybavenia, konkrétne stoličiek, políc a osvetlenia stelesňuje rodinné spomienky a atmosféru.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: José Hévia