genderless interiery farba roka red valentino showroom india mahdavi interierovy dizajn toptrendy sk

 

Všetky priemyselné a kreatívne odvetvia vychádzajú z farebných predpovedí. Ich dôležitosť je rozličná. Lenže trendy nie sú všetko a v praxi sa niekedy ujímajú úplne odlišné farebné odtiene. Za to, ktorý odtieň bude mať na trhu úspech, sme totiž zodpovední všetci. 

 

Farby sa totiž odvodzujú od preferencií, ktoré majú šancu uchytiť sa na globálnom trhu. Bez ohľadu na kultúru, ekonomickú triedu alebo prírodné bohatstvo. A aj napriek tomu, že demokratický výber reprezentuje početný tím odborníkov, spoločenská konvencia prevláda aj pri vyhodnocovaní a nominovaní farieb roka. Kedy však došlo ku vzniku tohto fenoménu? 

 

genderless interiery farba roka showroom ralph pucci nyc toptrendy sk

India Mahdavi zvolila pri návrhu farebnej palety pre showroom v New Yorku nevšednú kombináciu farieb. Vyskytlo sa v nej hneď niekoľko farieb roka: Mimosa (2009), Aqua Sky (2003), Radiant Orchid (2014) a Greenery (2017). V nejednoznačnom mixe zachytáva hravosť, inovatívnosť a rafinovanosť, kloniacu sa k trendu genderless. Foto: India Mahdavi

 

 

 

Vráťme sa naspäť na prelom milénií. V roku 2000 sa uskutočnil po prvýkrát tajný kongres, ktorý po niekoľkodňovom diskutovaní a debatovaní dospel k záveru, že farbou roka sa oficiálne stane odtieň Cerulean. A tento pojem sa od tej doby ustálil aj v našom jazyku. Cerulean, alebo aj "nebesky modrá", bol víziou novej budúcnosti, plnej technologického pokroku, hi-.tech technológií a utilitárneho minimalizmu. V interiéroch sa táto farba dosahovala mimoriadne jednoducho. Stačilo zvoliť studené svetlo, ktoré vyvolalo ilúziu arkticky chladných stien v modrom nádychu. 

 

 

 

genderless interiery farba roka showroom červená polykarbonátová pohovka moderný dizajn toptrendy sk

 

 Kontrast v interiéri showroomu v Los Angeles dosiahla dizajnérka spojením výrazných odtieňov Honeysuckle, ktorý bol farbou roka pre rok 2011 a farbou Mimosa, trendovou pre rok 2009. Do popredia vystupuje metalický stôl v odtieni True Red. Najagresívnejšej farby roka 2002. Foto: Ralph Pucci

 

 

 

O desať rokov sa to stalo opäť. Tentokrát, sa pod vplyvom celosvetovej resuscitácie z hospodárskej krízy a alarmujúceho stavu dažďových pralesov dostala k slovu žiarivejšia, sýtejšia tyrkysová. Zachytávajúc aspekty utišujúcej modrej a vitálnej zelenej, otvorila nové desaťročie v podobnom štýle, akým sa rozvíjalo prvé desaťročie, inak nazývané noughties. Paralel medzi farbami roka pre prvé a druhé desaťročie je niekoľko a dá sa povedať, že v konečnom dôsledku dochádza k cyklickému výberu. A posledných päť rokov prialo škále zelených tónov viac, ako kedykoľvek predtým. V porovnaní s "noughties" je aktuálne obdobie založené na tlmených, podstatne teplejších a predovšetkým lomených farbách. Tangerine Tango z roku 2014 bol prechodníkom medzi oranžovou a červenou. K vrcholu ambivalencie sa však stal rok 2016, keď Pantone oficiálne zadefinoval, prvýkrát v celej histórii až dva farebné odtiene. Pre bežného zákazníka to bol duet ružovej a modrej. Pre interiérových dizajnérov, módnych návrhárov a grafikov sa tento zlomový moment niesol v dvoch menách. Serenity & Rose Quartz. 

 

 genderless interiery farby roka dizajn verdura kresla mid century dizajn eklekticky interier dekor toptrendy sk

 Mid century nábytok v interiérovom dekore transitional vyniká na pozadí ultramoderného náteru v odtieni Aqua Sky (2003). V opozícii stoja stoličky s poťahom v farbe, ktorá bola aktuálna pre rok 2017 a doposiaľ je v interiéroch prítomná jej tlmenejšia verzia. Plyšové fotely vľavo vynikajú vďaka kontrastnému okoliu. V prevedení farby Emerald, ktorá bola farbou roka pre rok 2013, poskytujú kompaktné parte dvojici ratanových kresiel s tematicky volenými vankúšmi

Foto: India Mahdavi/Ralph Pucci

 

 

S odpočtom valér v spektre dochádza k tomu, že sa obidve desaťročia po farebnej stránke zakladajú na vyváženej súhre, spočívajúcej v polarite červených a modrých obdôb. Lenže v roku 2009 sa do zoznamu farieb roka dostala Mimosa. Žltá farba najlepšie vystihovala stavy eufórie a optimizmu z nového desaťročia. Iróniou je, že v tom istom roku svetom otriasla finančná kríza, ktorá do žiarivých interiérov vniesla skôr nádej a trochu neprirodzený pocit šťastia. S odstupom desiatich rokov odteraz by sme sa dostali k odtieňu Blue Iris. Kosatcovo modrá bola farbou, ktorá v mnohom vystihuje spiritualitu a mystiku zachytenú do výrazu súčasnej ultrafialovej farby. Lenže trendy sa aplikujú postupne a naviac nebývajú osamotené. Možno práve preto je v dnešných interiéroch viditeľná Verdura ako obmena oficiálnej farby pre rok 2017, výstižne pomenovanej Zeleň. Farby však vznikajú v kontexte určitých makrotrendov, podmienených spoločenským dianím. A nová vlna feminizmu a prekonávanie maskulínnych stereotypov vedú ku vzniku bezpohlavného vzhľadu interiérov. V porovnaní s androgýnnym výrazom pripúšťajú genderless interiéry priam detinský charakter a experimentujú so svetlosťou, prerážanou krikľavými, extravagantnými akcentmi. Potenciál, ktorý má v sebe napríklad mimoňská žltá, je tým, čo predurčuje farby k tomu, aby boli univerzálne a menili svoju povahu v závislosti od prostredia. 

 

 

 

genderless interiery farba roka india mahdavi interierova dizajnerka nebičkovo modra farba toptrendy sk

 Prvýkrát v histórii sa farbou roka podľa Pantone stala pastelovo modrá s názvom Cerulean. Od tej doby sa jej názov udomácnil aj v slovenskom jazyku. Nebesky modrá bola vyjadrením futuristických vízií v roku 2000. Interiérová dizajnérka, India Mahdavi ju dokázala aplikovať aj do artisticky pôsobiaceho prostredia moderného interiéru. Foto: India Mahdavi

 

 

 

Zvoliť si niektorú z farieb roka za tú, ktorá bude dostatočne dlho vystihovať charakter interiéru, je riziko, ktoré sa časom nemusí vyplácať. Je preto rozumné upriamiť sa na doplnky a vyhýbať sa výrazným plochám, ktoré veľmi rýchlo dokážu stratiť svoju aktuálnosť. Rovnako z ekonomického hľadiska je rozumnejšie zaoberať sa náterom, ktorý nebude príliš výrazný a poskytne univerzálny podklad pre umiestnenie vyzývavých tónov a náročnejších prvkov ako nábytok či svietidlá. Ku každej z farieb sa viaže rodina tém, ktoré reagujú na saturované variácie, respektíve obmeny ústredného odtieňa. Nechať sa viesť témou je v prípade zariaďovania interiérov najrozumnejšia cesta, ktorou sa dá dosiahnuť plnohodnotne reprezentatívny priestor.