belgicky interierovy styl byvanie 1 uvod

 

Jednoduchý, luxusný a so zdravou zmesou starých a nových prvkov, tak by sa dal charakterizovať belgický interiérový štýl. Niektorí porovnávajú energiu miestnosti inšpirovanej Belgickom s estetikou premysleného, elegantne "ošumelého" štýlu.

 

belgicky interierovy styl byvanie 1

 

Čo je teda pre interiérové vybavenie v belgickom štýle typické? Belgická izba je plná teplých neutrálnych odtieňov, organických materiálov a prirodzeného svetla. Pôsobí bohato a elegantne, a zároveň si zachováva pohodlný a príjemný pocit, ktorý každého pozýva, aby si sadol a chvíľu zotrval. Krása tejto estetiky spočíva v tom, že poskytuje dostatok priestoru, umožňuje hru s doplnkami, rešpektuje výnimočnosť jednotlivostí a ich prispôsobenie sa celku. Ak chcete pridať do svojho domova niekoľko dotykov tohto štýlu, v nasledujúcich riadkoch vám predstavíme jeho určujúce prvky.

 

belgicky interierovy styl byvanie 2

 

Teplé neutrálne odtiene

Neutrálne farby sú hlavnou vlastnosťou belgického interiéru, ktorý dodáva priestoru teplo a pocit pokoja. V tomto štýle ide o neutrálne farby evokujúce svetlo a vzdušnosť, ktoré by sa dali prirovnať k farbe prírodného kameňa alebo neopracovaného dreva.

Ľan vo všetkých podobách

Látkou, ktorú belgický štýl preferuje a obľubuje je ľan. V krajine ide o kľúčový prírodný zdroj, z ktorého sa vyrábajú všetky doplnky do domácnosti - závesy, obrusy, posteľné obliečky, plachty, prestierania i iné. Domáci sú na tento materiál patrične hrdí a zvyknutí.

Prvky z prírody

Organické materiály, ako je prírodné drevo, keramika a kameň, majú v belgickom dizajne hlavnú úlohu. Všetky tieto materiály ponechávajú v neleštenej a neopracovanej pôvodnej prírodnej podobe.

Dostatok patiny a starý verzus nový

Ak by malo belgický interiérový dizajn charakterizovať len jedno slovo, bola by to patina. Do popredia preto vstupujú nábytky a doplnky vo vintage štýle s opotrebovaným ale nie zanedbaným vzhľadom. Akcenty starého sveta sa spájajú s úplne novými, aby vytvorili vizuálne vrstvený vzhľad. Nových je ale prirodzene menej, staršie veci s príbehom majú prednosť.

 

belgicky interierovy styl byvanie 4

belgicky interierovy styl byvanie 6

 

Nadrozmerný nábytok

Veľké kusy nábytku, pohodlná rozmerná sedačka, zväčša čalúnená spomínanou ľanovou látkou, stolík alebo kreslo sú základom tejto estetiky. Na jednej strane poskytujú väčšie nábytky pohodlie, avšak nie na úkor jednoduchého a vyváženého dizajnu. Takže jeden alebo dva veľké solitéry sú v priestore dostačujúce.

Prirodzené svetlo

Prírodné prvky a prirodzenosť sa myšlienkovo spájajú aj s potrebou prirodzeného svetla. Belgická estetika pôsobí v prirodzenom svetle jemnejšie, teplejšie a vytvára pozitívne emócie.

Dôležitá informácia na záver

Nenechajte sa oklamať nadrozmerným nábytkom a množstvom organických vrstiev, neporiadok nemá v belgickom dome miesto. Primeranou zásadou tohto štýlu je kombinácia škandinávskeho minimalizmu a dánskeho hygge, ktoré sa prepojili kvôli dokonalej súhre interiéru a umožňujú jednotlivým komponentom v interiéri krásne vynikať bez toho, aby nezmyselne zaplnili priestor.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Spruce, Decorating with Fabrics