vejo nabytok restauracie gastro 1 uvod

 

Prečo do niektorých kaviarní, reštaurácií a pubov chodíme radšej, ako do iných? A prečo sa v nich cítime tak dobre? Je to naozaj len o chutnom jedle a pití, o obsluhe a našich priateľoch? Z veľkej časti áno, ale zďaleka nie výlučne.

 

vejo nabytok restauracie gastro 1

 

Dôležitý je nápad a výnimočnosť

Náš dojem a našu spokojnosť s návštevou akejkoľvek gastronomickej prevádzky ovplyvňujú 4 dominantné činitele:

  • KVALITA JEDÁL A NÁPOJOV
  • SLUŽBY
  • INTERIÉR
  • ATMOSFÉRA

Skúsení majitelia reštaurácií a pivární vedia, že práve posledné dva elementy úzko súvisia s vnútorným zariadením prevádzky, teda s nábytkom. Preto si ho nechávajú navrhnúť ostrieľaným architektom a vyrobiť na mieru. Ak je nábytok skonštruovaný nápadito, je originálny, a pritom štýlový, prvotné vyššie náklady naň sa zakrátko vrátia.

 

vejo nabytok restauracie gastro 2

 

Ako? Je prirodzené, že ľudia milujú nezvyčajné veci a pekný dizajn. Keď sa to zmieša s kreatívnym nápadom, na svete je idea nábytku, ktorý púta pozornosť na prvý pohľad. A keď je vkusne umiestnený a zladený s priestorom, vytvára jedinečný vizuálny zážitok. Návštevník, ktorému učaruje interiér a atmosféra podniku, sa na takéto miesto určite vráti. Ba čo viac, porozpráva o ňom aj svojim kamarátom, rodine, známym. A to je reklama na nezaplatenie.

Harmónia, alebo extravagancia?

Aký by teda mal byť nábytok v reštaurácii či v bare?

  • DIZAJNOVO A VZHĽADOVO ZAUJÍMAVÝ
  • POHODLNÝ
  • PRAKTICKÝ
  • INŠPIRATÍVNY
  • ZLADENÝ S PRIESTOROM ALEBO LOKALITOU
  • NADČASOVÝ

 

vejo nabytok restauracie gastro 3

vejo nabytok restauracie gastro 4 aha

 

Netreba zabúdať, že interiér prevádzky by mal korešpondovať s jej zameraním. Pizzeria v štýle liptovskej koliby vyzerá skôr smiešne, rovnako ako reštaurácia s tradičnou slovenskou kuchyňou odetá do luxusu zaoceánskej lode. Samozrejme, dá sa staviť aj na kontroverzný efekt a pokúsiť sa zaujať extravagantným protikladom alebo dokonca grotesknosťou. Ale to už chce naozaj výnimočný nápad, skúseného dizajnéra a odvážneho investora.

Zapamätateľné prevádzky vyhrávajú

Je dobré, ak má gastrozariadenie vopred jasný koncept. Hamburgery, americké steaky, cestoviny, vegetariánske bistro alebo niečo exotické? Rockový pub, renesančná piváreň, exkluzívna vínotéka či kaviareň pre biznismenov? Podľa toho treba premýšľať aj o nábytku. Ak ide o reštauráciu s ľahkou kuchyňou, je dobré zvoliť jednoduché prvky a priestoru ponechať vzdušnosť. A naopak – čajovňu s intímnou domácou atmosférou zvýrazní čalúnené sedenie, prírodné materiály, obrusy na stoloch a množstvo interiérových doplnkov a detailov.

 

vejo nabytok restauracie gastro 5 pinus

vejo nabytok restauracie gastro 6 pinus

 

Do konceptu zapadá aj odlišnosť. Je skvelé, ak si hosť dokáže okamžite zapamätať identitu podniku. Začína to logom, pokračuje farbami, použitými materiálmi, dizajnom nábytku, oblečením obsluhy a končí celkovou atmosférou. Byť odlišný a jedinečný je v gastronómii výhodou.

Chuť ukrytá vo farbách

Keď sme už pri farbách, aj tu panujú isté zákonitosti. Napríklad sýte teplé farby evokujú zrelosť ovocia a preto podporujú apetít. Platí to o škoricovej, červenej, pomarančovej i žltej. Opticky sú ale dosť agresívne, a tak sa používajú najmä v priestoroch s častou fluktuáciou ľudí. Napríklad vo fastfoodoch.

Tyrkysová, zelená a všetky zemité farby navodzujú pocit zdravia. Preto sa hodia do vegetariánskych a vegánských reštaurácií a do prevádzok á la pizza a pasta. Modrá spolu s fialovou zase blahodarne pôsobia na psychiku človeka a upokojujú, no chuť do jedla nestimulujú.

 

vejo nabytok restauracie gastro 7 yell cuisine

 

V reštauráciách nezriedka nájdete kombináciu hnedej s čiernou alebo so sivou, prípadne s tehlovými a betónovými odtieňmi. Tieto farby skôr potláčajú apetít, ale interiéroví dizajnéri ich volia preto, lebo najedený hosť má po jedle vo zvyku ešte v reštaurácii zostať a dať si k tráveniu kávu, pivo, čašu vína alebo iný obľúbený nápoj.

Riešením je nábytok na mieru

Popri farbách, dizajne a materiáloch sa dá v rámci interiéru a nábytku pekne pohrať aj so svetlom. Či už prirodzeným, alebo umelým. Všetky predstavy o výnimočnom, dizajnovom, ľahko zapamätateľnom, funkčnom a trvácnom zariadení akéhokoľvek priestoru najvernejšie zhmotní kvalitný nábytok na mieru.

 

vejo nabytok restauracie gastro 8 demos trade

 

Špičkou v tejto oblasti je slovenský výrobca nábytku VEJO, z ktorého realizácií pochádzajú aj ilustračné obrázky. V štúdiách tejto značky vznikajú prvé návrhy a koncepty. Odborní zamestnanci zariaďované priestory presne a dôkladne zmerajú, pripravia vizualizácie a po úpravách a odsúhlasení projektu nábytok vyrobia vo svojich dielňach a na mieste zmontujú. Či už ide o kaviarne, bary, puby, pizzerie, nočné kluby, vinárne alebo nóbl reštaurácie.

Viac informácií: www.vejonabytok.sk