biofilny dizajn 6Čoraz viac ľudí si uvedomuje hodnotu biofilného dizajnu – koncept vnášania exteriéru dovnútra. Štúdie ukazujú, že umiestniť izbovú rastlinu do interiéru zlepšuje kvalitu vzduchu a pozitívnu energiu v akomkoľvek obytnom priestore.

Začlenenie živých rastlín do priestorov je prospešné z mnohých dôvodov. Jedným z nich je zlepšenie kvality ovzdušia. Schopnosť rastlín filtrovať VOC (prchavé organické zlúčeniny), absorbovať oxid uhličitý počas fotosyntézy a uvoľňovať čerstvý kyslík do atmosféry doslova „vdychuje“ nový život do priestoru.

 

biofilny dizajn 5

 

Rastliny pôsobia ako prírodné čističky a pomáhajú odstraňovať alergény zo vzduchu. V miestnostiach, kde sa nachádzajú, sa vyskytuje menej prachu a plesní. Taktiež ich estetika a živá zeleň zlepšuje náladu, vďaka čomu sa ľudia cítia šťastnejší. Podľa výskumu svetovej zdravotníckej organizácie dokonca ľudia pracujúci na miestach, kde sa nachádzajú rastliny, sú menej dní práceneschopní a majú tendenciu viac si užívať svoju prácu. Izbové rastliny tiež pomáhajú zlepšovať vlhkosť v interiéri a zabraňujú suchému vzduchu, ktorý spôsobuje svrbenie a bolesť hrdla. Niektoré druhy rastlín uvoľňujú zdravý, čerstvý kyslík do atmosféry aj po západe slnka, a tak napĺňajú vzduch zdravým kyslíkom, aj počas noci.

 

biofilny dizajn 7

 

Rastliny pre malé priestory aj pre priestory s menším množstvom prirodzeného svetla

Podľa interiérovej dizajnérky Lesley Ray je možné začleniť živé rastliny do každého interiéru. Ideálnou rastlinou, pre každý, aj malý priestor je vinúca sa brečtanová alebo viničová rastlina. Táto dokáže organicky žiť v každom, aspoň trochu svetlom priestore, čím prináša ďalšiu vrstvu a hĺbku do miestnosti a vytvára okrem zdravého prostredia aj dynamiku priestoru. Popínavá rastlina si nachádza vlastný spôsob rastu vopred nestanovenou cestou, a tak je vďaka jednej rastline možné získať veľa zelene s jednoduchou starostlivosťou.

 

biofilny dizajn 5

 

Existuje aj veľa rastlín, ktorým sa môže dariť pri slabšom osvetlení alebo s pomocou umelého svetla, ktoré rastline prospieva rovnako ako prirodzené osvetlenie. Takýmito sú napríklad pothos alebo hadia rastlina.

Rastliny ako súčasť interiérového dizajnu

Okrem toho, že rastliny do interiéru prinášajú zdravie a kúsok živej prírody, môžu sa stať aj skutočnou súčasťou interiérového dizajnu. Dokážu dodať miestnostiam hĺbku, farbu a život. Rastliny sú vo svojej podstate organické, takže ich pridanie do inak chladného priestoru ich okamžite oživí. Z farebného hľadiska dizajnéri odporúčajú skombinovať rastliny s farbou interiéru alebo uprednostniť farby, ktoré sú vám blízke.

 

biofilny dizajn 7

 

Žltá, fialová, oranžová a červená, farby, ktoré sú často prirodzenou súčasťou kvitnúcich rastlín sa kombinujú veľmi jednoducho. Zapadnú príjemne do interiérov, ktorých základom sú zemité farby, neutrálne odtiene, sivé, biele i krémové farby. Nekvitnúce, stálozelené rastliny sú vždy vhodným doplnkom pre všetky priestory. A nezáleží na tom, či ide o dovtedy sterilné prostredie kancelárie, školy, úradu alebo bytovú kúpeľňu či chodbu.

 

biofilny dizajn 3

 

Skrášlia totiž každé prostredie. Nehovoriac o veľkých, pôsobivých a neprehliadnuteľných zelených rastlinách, ktoré sú ozdobou samé o sebe.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Unsplash