xl balearic boho interier hojdacia siet vnutri toptrendy sk

 

Balearic Boho je dekoratívny štýl, ktorý sformovala súhra viacerých kultúr, počnúc berberskou a maurskou. preberajúc etnické prvky z ďalších kmeňov Afriky, Mezoamaeriky a Tichomoria. Na prírodnej jute sa tak vyjavujú šamanské obrazce, geometrické vzory a zo stropov prevísajú hojdacie siete. Bohémsku atmosféru dotvára mobiliár s odkazom neskorých 60. rokov a odkazy na primitívne kultúry sú badateľné predovšetkým v aplikáciách na behúňoch a prikrývkach, ako aj ručnom opracovaní prúteného nábytku, vykazujúceho prirodzené nedokonalosti.

 

neutraly a organické objekty v interieri balearic boho toptrendy sk

 

Aby sa mohol stať domov útočiskom, do ktorého sa dá ukryť počas sparných siest, každý poryv vetra musí ovievať. To je dôvod, prečo sú stredomorské interiéry zariadené tak skromne. Vánku musí stáť v ceste toho čo najmenej a pokiaľ predsa, tak jedine listy alebo závesy. To je ten hlavný dôvod, prečo sa dovnútra dostávajú ľahké, prírodné textílie. Namiesto doplnkov alebo hromadenia objektov do väčších celkov, dochádza k pravému opaku. Pre tvaroslovie interiérov sú príznačné veľké lustre, často s prúteným tienidlom, tradičné nádoby na skladovanie olív, botijy, či ratanové kreslá a masívne drevené stolce.

 

 organicky vzhľad kupelne kamenny strop priznane murivo toptrendy sk

 

 

 

Neutrály

 

Vápenné omietky bez akýchkoľvek farebných prímesí ozvláštňuje len nepravidelnosť nanášaných vrstiev, ktorá je dôkazom manuálnej práce. Prírodný charakter použitých materiálov a povrchov určuje vzhľad farebnej palety. Popri bielej má prevahu čokoládovohnedá, reprezentovaná prvkami z moreného dreva. Sekundárnymi tónmi sú  škoricová, okrová, svetlohnedá či sivá v odtieni levanduľovej.

 

 

 balearic boho odhalene murivo vapenna omietka toptrendy sk

 

 

Organika

 

Neštruktúrovaný priestor dotvárajú veľkorysé plochy z prírodných vlákien. Uplatňujú sa tu sisalové rohožky či vankúše. Steny a dokonca aj markízy pozostávajú z prútia alebo trstiny. Prústený nábytok je súčasťou drevených masívnych stolov bez výraznejšej povrchovej úpravy. 

 

 

balearic boho hippie interier toptrendy sk

 

 

 

 

Do koloritu interiérového dekoru na Baleárskych ostrovoch veľmi významne vstúpila kultúra hippies. Tá sem prenikla spolu s imigrantmi zo Spojených štátov amerických na začiatku sedemdesiatych rokov. Umelecké techniky ako prútikárstvo, batikovanie či crochet sa za viac ako 30 rokov rokov stali neoddeliteľnou súčasťou tamojších interiérov do takej miery, že aj samotní domorodí obyvatelia pobrežných miest na juhozápade susediacich ostrovov Ibiza a Formentera integrujú tieto prvky do svojich obydlí.

 

 

 

Ešte viac tipov pre Balearic Boho sa dočítate vo veľkom sprievodcovi, ktorý nájdete v najnovšom vydaní magazínu EKO bývanie. V predaji už čoskoro