1. shutterstock 1170101344

Máte vo vašej spálni príliš veľa vecí a absolútne málo priestoru na ich uloženie? Nevadí. Našli sme niekoľko zaujímavých nápadov, ktoré vám pomôžu nájsť to správne miesto pre knihy, náhradné vankúše a všetky dôležité veci, ktoré v tejto miestnosti najčastejšie používate.

 

1. shutterstock 1170101344

Scott-lee / Shutterstock.com

 

Spálňa predsa nie je len miestom na spánok a relax. Je to tiež oblasť, v ktorej si uchovávame väčšinu našich osobných vecí, oblečenie, obuv a doplnky, ktoré je potrebné správne zorganizovať a uložiť tak, aby v navodení pokojnej atmosféry a spánku nikomu nebránili. 

Ako to docieliť?

 

Vyskúšajte vstavanú skriňu alebo šatník

Najväčšou a najobľúbenejšou klasikou úložného priestoru v spálni sú zrejme skrine. Sú pohodlné, nedostane sa do ich priestoru prach a všetko je v nich pred zvedavými očami bezpečne ukryté. Oblečenie je tu možné zavesiť na vešiak alebo poukladať na viacero poličiek i do zásuviek. Jediné, čo vám môže komplikovať vybavenie takéhoto priestoru, sú špecificky architektonicky riešené časti dnešných moderných domov a bytov, ako aj stiesňujúce podmienky.

Novú vstavanú skriňu alebo šatník si však môžete vybrať aj na základe presných rozmerov rôzne členeného priestoru, takže s jeho usporiadaním by nemal byť ani ten najmenší problém.

 

2. shutterstock 1902628180

Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

 

Elegantný nočný stolík

Hodinky, telefón, kniha, okuliare, krém, fotka v ráme, pohár vody, pero, lampa alebo krížovka - tieto a ďalšie drobnosti sa dajú pohodlne uložiť aj do nočného stolíka. Elegantný nočný stolík slúži ako neoddeliteľná súčasť spálne, má dekoratívnu a zároveň čisto funkčnú hodnotu.

Niekto ho potrebuje iba na to, aby si mal kam v prípade potreby uložiť mobil, iný sa rozhodne do stolíka uložiť posteľnú bielizeň a oblečenie na spanie.

Ponuka nočných stolíkov je v obchodoch naozaj široká, nezabudnite však pri výbere na všetky dôležité parametre, aby vám slúžil naozaj dobre a dlho. Všímajte si najmä šírku, výšku, hĺbku a použité materiály. Neopomeňte pritom ani farbu, kovanie a štýl nočného stolíka, ktorý by mal korešpondovať s už vybraným vzorom luxusnej tapety na stenu.

 

3. shutterstock 1102621301

Nick Starichenko / Shutterstock.com

 

Pomôcť môže aj komoda

Nemenej klasický úložný priestor na bielizeň a oblečenie vám môže pomôcť vytvoriť aj rovnako štýlová komoda. Tento kus nábytku je dobrým riešením pre malú spálňu, no hodí sa aj ako doplnok ku klasickému šatníku. Okrem toho si vždy môžete vybrať model akéhokoľvek tvaru, ktorý si s vaším interiérom rozumie najlepšie: vyšší alebo širší, s tromi, piatimi alebo viacerými zásuvkami.

 

Priestor pod posteľou

Mnoho modelov postelí do spálne je vybavených špeciálnymi úložnými priestormi. Najčastejšie je to priestor pod zdvíhacím matracom, pri ktorom si treba dávať pozor na bezpečnosť nielen ak máte v rodine malé deti. Väčšinou sa do tohto priestoru veľmi dobre ukladajú náhradné súpravy bielizne alebo rôzne sezónne veci, ktoré nepoužívate každý deň.

Alebo si môžete vybrať postele so zásuvkami - tiež veľmi pohodlné na ukladanie dôležitých vecí. Myslite ale pritom na spodnú časť zásuvky, ktorá sa pod vplyvom vyššej hmotnosti rôznych doplnkov rada často deformuje a bráni pohodlnému otváraniu.

 

Police

Poličky do spálne si dnes môžete vybrať z viacerých druhov. Ich hlavnou výhodou je, že sa dajú namontovať na stenu, umiestniť priamo nad posteľ, zaujať praktické miesto v rohu, vyzerať ako skrinka, doplniť zrkadlom alebo zabudovať do steny bez toho, aby zaberali podlahovú plochu miestnosti.

Napriek tomu, že spálňa nie je vždy najväčšou miestnosťou v dome alebo byte, môžete na základe týchto trikov do nej uložiť veľmi veľa vecí. Samozrejme, mali by ste pritom zapojiť svoju fantáziu a využiť vynaliezavosť. Efekt sa určite dostaví veľmi rýchlo.