Hypersvet zvany domov 01

Domov, priestor osobný, no zároveň veľmi spoločenský, predstavuje zrkadlo nielen nových estetických trendov, ale aj nášho správania a životného štýlu. Výskumníci trend labu z milánskeho salone del mobile označili súčasný domov za pórovitý kontajner, ktorý je, viac ako kedykoľvek predtým, otvorený inováciám, za „hypersvet“, obohatený o nové spôsoby využitia a významy. Reaguje na naše potreby a túžby, a my zase, prostredníctvom svojich domovov, podobne ako prostredníctvom módy, vyjadrujeme svoju spoločenskú identitu. Domov je nástrojom expanzie nás samých. A aké rôzne podoby dnes má?

 

Hypersvet zvany domov 02Foto: Objects by Fritz Hansen.

 

1. Útulný domov

Je pôžitkom pre zmysly svojich obyvateľov i každého návštevníka. Navodzuje pocit súkromia, pohodlia a bezpečia. Rozhodujúcu úlohu v ňom zohrávajú hodnoty ako autentickosť, pravda a ľudskosť. Domov, zodpovedajúci tomuto trendu, je vzdialený diktátu „módy“ a dizajn v ňom je vyjadrovacím prostriedkom, nie cieľom. Koncipovaný je ako priestor duše, srdca, života, určený rovnako na každodennú rutinu, ako aj na prežitie výnimočných okamihov. Je to miesto, kde sa človek môže vrátiť k sebe samému. Ako uviedol The Monocle Guide to Cozy Homes, pocit pohodlia a pohody často navodzujú miesta, ktoré sa o to vôbec nesnažia. Jednoducho sa v nich žije. Ilse Craw, zakladateľka dizajnérskej spoločnosti Studioilse ho definuje ako miesto jedinečných detailov, miesto, kde sa cítime sami sebou.

 

Hypersvet zvany domov 02Foto: Nicolas Vahe

2. Domov na mieru

Základom takéhoto domova je jedinečný vkus a štýl jeho obyvateľov. Či už milujú klasiku – tradičnú alebo súčasnú – alebo vyznávajú eklekticizmus a „one of a kind“ kúsky, dizajn hrá dôležitú úlohu a podmieňuje vznik neopakovateľne zariadených priestorov, ktoré sú zrkadlom svojich obyvateľov. Takýto domov sa stáva aj priestorom experimentovania a  sebarealizácie, kde ľudia testujú svoje kreatívne schopnosti. Je to miesto pre jedinečné kusy, ktoré vďaka novým rýchlym technológiám 3D tlače umožňujú ľuďom komunikovať s dizajnérmi a aktívne sa podieľať na výrobnom procese. Dôležitú úlohu v tejto domácnosti zohráva kuchyňa, ktorá sa stáva miestom poloprofesionálnych kulinárskych zážitkov, miestom na pestovanie byliniek či zeleniny, alebo aj na domácu výrobu čistiacich prostriedkov a kozmetiky. Je niečím medzi reštauráciou a chemickým laboratóriom.

 

Domov je rozprávanie tých, ktorí v ňom žijú.

 

Hypersvet zvany domov 03Foto: House Doctor

 

3. Otvorený domov

Domácnosť sa stáva čoraz prístupnejšou a spoločenskejšou. Je silne kontaminovaná vonkajším prostredím a jej priestor je ťažké jasne definovať ako interiér či exteriér, ako súkromný alebo verejný. nJe to miesto otvorené intenzívnym sociálnym zážitkom – často spojeným s  dynamikou digitálnej kultúry (miesto spoločného stolovania, domácich koncertov/divadelných predstavení...). Domov zdieľame. Alebo ho obohacujeme o funkcie, ktoré boli pôvodne výsadou verejných priestranstiev (mení sa na kino, fitcentrum, kanceláriu, múzeum, obchod, atď.). V tomto zmysle sa domáci priestor stáva neustále sa vyvíjajúcim miestom s  vlastnosťami sociálneho centra.

 

Hypersvet zvany domov 04Foto: Ferm Living

 

4. Domov v spojení s prírodou

Medzi stenami tohto domova cítiť esenciu prírody. Jeho dizajn, farby, tvary a textúry sú inšpirované organickým svetom rastlin a  živočíchov. Materiály sú udržateľné a „raw“, schopné vytvoriť zámerne nedokonalú estetiku so silnými náznakmi vidieckeho étosu. Je to miesto, ktoré integruje prírodu a  rafinovanosť v  snahe o  znovuobjavenie rovnováhy, harmónie so životným prostredím a  jeho (prírodnými) cyklami.

 

Použitie materiálov, akými sú kartáčovaný kov, surový betón, bielené drevo, neglazúrovaná keramika či ľan, je zárukou udržateľného a nadčasového dizajnu.

 

Hypersvet zvany domov 06Foto: House Doctor

 

5. Dočasný domov pre moderných nomádov

Ako reakcia na túžbu po mobilite a zmenách tento trend predstavuje rôzne dočasné riešenia bývania, ktoré sú zrkadlom dnešnej nestálosti. Kočovný spôsob života sa stáva novou témou pri navrhovaní bývania. Výsledkom sú „prenosné“ domovy s  nábytkom, ktorý sa ľahko premiestňuje a  rozoberá, čo uľahčuje rekonfiguráciu, prípadne kompletné sťahovanie obytného priestoru. Dokonca pozorujeme čoraz viac domov, komfortných v každom smere, ktoré sa dajú ľahko premiestniť do ktoréhokoľvek kúta sveta.Tento trend rezonuje najmä s realitou mnohých mladých ľudí s obmedzenými príjmami a túžbou po vzdelaní, skúsenostiach a práci, ktorí premenlivosť a neistotu prijali ako normu.

 

Hypersvet zvany domov 07Foto: Sedačka MERA by Rolf Benz

 

6. Výnimočne obyčajný domov

Takýto domov vám dokáže zjednodušiť život, pretože prvoradé sú v ňom vlastnosti ako praktickosť a funkčnosť. Estetika pri tom však nijako netrpí. Bežný každodenný život usmerňuje jednoducho a inteligentne, nie však triviálne. Nájdete v ňom minimum objektov, no každý z nich je výnimočne funkčný a môže pozitívne ovplyvniť kvalitu života jeho obyvateľov. Ako na margo tohto trendu uvádza dizajnér Jasper Morrison: „Nezáleží na tom, že sa dizajn stáva menej nápadný. V skutočnosti sa určitá nenápadnosť stala žiadanou. „Superobyčajné“ predmety sú výsledkom dlhej tradície a evolúcie,“ dodáva.

 

Hypersvet zvany domov 05Foto: Stijn Poelstra

 

7. Zdieľaný domov

Nové možnosti spolužitia predstavujú aj komunitou riadené domácnosti, ktorých obyvatelia možno nie sú zviazaní pokrvným putom, no rozhodli sa spoločne zdieľať priestory svojho domova a vytvárať tak nové vzorce pre život. O  tom, že veľké rezidenčné komplexy zohrávajú i  dnes v oblasti bývania dôležitú úlohu, svedčia aj výsledky ostro sledovanej ceny Európskej únie za súčasnú architektúru Mies van der Rohe Award 2017, ktorú získal projekt renovácie bytového domu Defla Kleiburg v  Amsterdame. Porota pritom zdôraznila význam kolektívneho bývania v 21. storočí.