top trendy organizeri v kuchyni moderne kuchyne ulozny priestor top trendy byvanie

 

Tráviť čas v kuchyni by malo byť pre vás príjemné. Zariadiť svoju domácnosť a vybrať si vysnívanú kuchyňu je jedna vec, druhou vecou sa stáva jej udržiavanie v poriadku a čistote. Všetko má svoje miesto, v kuchyni nevládne chaos a varešky a valčeky sú vždy na svojom mieste.

 Poriadok a organizáciu v kuchyni ovplyvňuje napríklad veľkosť vašej domácnosti, nákupné a stravovacie návyky aj celkový životný štýl. Preto úložný priestor závisí od mnohých faktorov. Cieľom je vyťažiť priestory kuchyne na maximum. Avšak stáva sa, že v kuchyni nemáte poriadok a neviete v nej veci nájsť. Nechajte sa inšpirovať nápadmi, ktoré vám pomôžu vo vašej kuchyni spraviť raz a navždy poriadok.

 

top trendy organizeri v kuchyni moderne kuchyne ulozny priestor top trendy byvanie Foto: blum

Vnútorné vybavenie kuchynskej linky

Pri riešení vnútornej organizácie kuchyne máte v súčasnosti tie najväčšie možnosti, aké tu doposiaľ boli. Stupeň personalizácie umožňuje vytvoriť si kuchyňu presne podľa vašich požiadaviek a s dôrazom na najmenšie detaily. Obľúbenou možnosťou sú plnovýsuvné skrinky, ktoré sa jednoducho otvárajú a zároveň okamžite prinášajú prehľad o tom, čo všetko sa v rámci danej zásuvky nachádza. Zásuvky možno doplniť rozmanitými systémami, ktoré do organizácie vnášajú ešte väčšiu prehľadnosť a vďaka ktorým má všetko vybavenie aj potraviny svoje stále miesto. V domácnostiach bez špajze je najvhodnejšie riešenie použitia skríň slúžiacich na uskladnenie potravín – praktické sú napríklad výsuvy s prístupom z obidvoch strán. Nepodceňujte ani výber materiálu a kvalitu vyhotovenia. Kuchynské organizéry môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, prípadne ich kombinácií. Napríklad veľké drevené boxy, pomocou ktorých si možno zásuvky ľubovoľne vyskladať a súčasne pracovať s viacerými poschodiami.

 

top trendy v byvani kuchyna organizerFoto: schueller

Príborník, v ktorom má všetko svoje miesto 

Vecí, ktoré ak dodržíte…

Nie len v časopisoch, ale aj v niektorých domácnostiach majú veci svoje miesto. To je znakom toho, že sa to dá udržať. Prečo to však nemôže fungovať aj u vás v kuchyni? Samostatné poličky na riad, na koreniny a samostatná skrinka na poháre na víno. Nestačí len to! Musíte vedieť, kde sa koreniny nachádzajú – vždy, keď potrebujete nájsť druh koreniny a prehrabávate sa medzi papierovými vrecúškami, tak neviete nájsť tú správnu bylinku – asi bude chyba v organizácií. Nestačí bylinky zoradiť podľa abecedy. Odkladajte ich tak, aby boli na očiach. V tom prípade potrebujete nádobu na nové korenie, na oregano, na bazalku, na tymián, na rascu...Jednoducho sklenené (drevené, plastové) nádoby s popiskami vám uľahčia varenie aj orientáciu v kuchyni. Reorganizácia vám umožní zbaviť sa starého riadu, ktorý ste nie len nikdy nepoužili, ale nikdy ho ani nevyužijete.

 

top trendy kuchyna bylinky ulozny priestor

top trendy ulozny priestor kuchyna moderna byvanieFoto: schueller

Číslo tri je v organizácií magické

1. Zakaždým, keď niečo vyberiete zo zásuvky, pozrite sa, či tam je niečo, čo ste nepoužili viac ako tri mesiace. Premyslite si, či tú vec skutočne potrebujete a neváhajte – konečne ju vyhoďte.

2. Zásuvky a skrinky by ste mali dôkladne čistiť raz za tri mesiace, aby ste si udržali poriadok vo vašej domácnosti.

3. Neprepĺňajte!

Preplnená zásuvka, ktorú neotvoríte, alebo sa nezatvorí správne a poškodzuje tak mechanizmy skrinky, skutočne nevyzerá dobre. Nikdy nebude dôsledne uprataná. Ak nemáte vyhradenú jednu policu alebo šuplík samostatne na hrnce, radšej ukladajte jednotlivé riady od najväčšieho po najmenšie – pekne do seba.

 

Kueche Rocca Asteiche Hauptaufnahme ZoomFoto: schueller

Nehovoríme o tom, ako si poriadiť svoju kuchyňu, ale o tom, aby bola vždy udržiavaná a vždy zorganizovaná tak, aby ste našli, čo ste hľadali. Aby sa stala kuchyňa - kuchyňou, nie len priestorom na uskladnenie nepotrebných vecí. Vyhoďte potraviny po dátume spotreby, bez premýšľania, rovno do koša. Iné miesto im, totižto, v kuchyni nikdy nenájdete.

 

Naučte sa pravidelne dokupovať, a nie skladovať!

 

 

Text: Petra Laclavíková

Foto: schueller, blum

 

 

Prečítajte si tiež: 

Joel Escalona: jeho produkty povedia viac...                                  Svadobné obrúčky sú vyjadrením

top trendy v byvani dizajn             svadba prstene 3