mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 1

 

Hostia vstupujúci do bytu v modernom kyjevskom mrakodrape s výhľadom na rieku Dneper sú očarení jeho jedinečným architektonickým poňatím. Pri riešení a zariaďovaní bytu si jeho majiteľka Anastasia splnila svoje dlhoročné predstavy. Túžila po byte v tradičnom a starodávnom ukrajinskom štýle, tzv. mazanke.

 

mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 3

 

Mazanka v minulosti predstavovala malý dedinský domček postavený z dreva, hliny a tŕstia. V štýle využitia pôvodných stavebných postupov bol riešený aj tento apartmánový byt.

Ako sa vyjadrili architekti, ktorí na ňom pracovali, "išlo o dlhý a náročný dialóg s minulosťou. Jeho výsledkom je krok k originalite moderného ukrajinského dizajnu a ukrajinskej kultúry takej, aká je. Klientka a majiteľka bytu je mladá žena, ktorá zdieľa názory na domov ako na miesto sily, relaxu a koncentrácie. Pre splnenie jej dávneho sna si vybrala ekologické bývanie s prírodnými materiálmi a modernými technológiami, ktoré sú harmonicky kombinované a dizajn sofistikovane zdôrazňuje jedinečnosť priestoru."

 

mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 5  mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 8 

 

V byte bol najskôr navrhnutý otvorený ale tematicky zónovaný priestor pre obľúbené činnosti a aktivity majiteľky. Je milovníčkou tanca, cvičenia jogy a varenia. Preto bola do jedného priestoru skombinovaná kuchyňa, obývacia izba a balkón. Priestor je ale zreteľne tematicky rozdelený vďaka využitiu rôznych textúr a materiálov.

Kuchyňa sa nachádza v centrálnej časti bytu. Rebrované skrinky robia priestor rytmickým. Žulový kuchynský ostrovček koncepčne osvetlujú štyri džbánikové lampy, ktoré pútajú pozornosť svojou hravou variáciou formy. Boli vytvorené špeciálne pre potreby tejto kuchyne a architektom trvalo niekoľko mesiacov, kým našli majstra, ktorý sa odhodlal vytvoriť tradičné dielo pochádzajúce z ukrajinskej histórie. Celkovo sú línie kuchyne vzdušné a jemné.

 

mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 2

 

Obytný priestor je takmer umeleckou zónou. Steny sú zdobené sadrou imitujúcou povrch starodávnych hlinených búd. Na tento účel boli na sadru aplikované špeciálne hliníkové roztoky. Vytvoril sa tak zaujímavý reliéf s rôznymi vzormi.

Priestor spálne je tiež otvorený a prepojený s kúpeľňou. Navzájom sú tieto priestory oddelené priehľadnými dverami. Farby a textúry sú v porovnaní s obývacou izbou vzhľadovo podobné, fungujú však odlišne, v spálni podporujú možnosť relaxu a uvoľnenia na oddych a zdravý spánok. Svetlo v spálni zabezpečuje keramická lampa Makiivka.

 

mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 2

mazanka ukrajina byt apartman mrakodrap tradicia 7

 

"Môj sen sa splnil. Som spokojná a mám dobrú náladu kdekoľvek uprostred môjho bytu. Moji hostia sú obzvlášť fascinovaní stvárnením bytu, hovoria, že majú pocit akoby boli v hlinenej jaskyni, v ktorej je pobyt neobvyklý ale pôsobivý. Pokiaľ ide o mňa, cítim sa tu ako niekde uprostred divokej nedotknutej prírody. Verím, že tento štýl si podmaní ešte viac sŕdc. Tiež si myslím, že bytov a apartmánov v tradičnom ukrajinskom štýle, ale napriek tomu moderných a praktických bude čoraz viac“, uzatvára tému spokojná majiteľka bytu Anastasia.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily