pexels photo 716437

 

Najlepšie tipy do života prináša sám život. A tak sa pre zmenu tentokrát dozviete to, na aké vychytávky sme prišli počas hľadania nášho ideálneho bývania my. Niektorí z nás mali šťastia viac, iní sa k svojmu vysnívanému domovu dostávali niekoľko rokov a počas nich si zažili scény ako vystrihnuté z americkej situačnej komédie. 

 

 

Dobrý pocit je najviac

 

pexels photo 901424

 

Začnime obhliadkou bytu. Nie je to najjednoduchšie rozhodovanie, ale ak dáte na dobré rady priateľov, ušetrite si veľa nervov. Dizajnér vám povie, aby ste sa rozhodovali na základe svetlosti priestoru, toho, ako sa budete v byte pohybovať, koľko v ňom budete tráviť času... Áno, áno, je to naozaj kvantum hľadísk, ktoré musíte brať do úvahy a povedzme si pravdu, myslieť na toto všetko, dokáže zabrať omnoho viac času, než v skutočnosti máte k dispozícii. Ale čo keby to bolo jednoduchšie. Dajte na dobrý pocit. Predstavte si, že ste sa práve vrátili z práce a potrebujete sa skryť pred celým svetom. Stojím v prázdnom byte, dívam sa okolo seba a ten vibe, ktorý cítim, je pozitívny? Je to jasné. Toto je miesto pre môj budúci život, tu si založím rodinu. Ďalej hľadať nemusíte. 

 

 

Aj kúpeľňu treba sprchovať

 

pexels photo 716437

 

 

Teraz sa pozrime do kúpeľne. Je nová, z každého rohu sála čistota a belosť. V hlave sa začínajú odohrávať scenáre, ako po návrate z práce vkĺznem do vane, vypnem pod prúdom sprchy a celý svet nechám točiť sa za dverami. Lenže realita je po niekoľkých mesiacoch taká, že ležiac vo vani skúmate, kedy a ako sa začala zjavovať tmavá škvrna v rohu kúpeľne a ani sa nenazdáte, už tam máte pleseň. Stačí však nechávať pootvorené dvere dokorán a zabrániť kondenzácii vody v rohoch a okrajoch sanity. Pozornosť venujte obzvlášť podlahe. Čistá a voňavá kúpeľňa nemusí byť výsledkom hodinového drhnutia počas víkendu. Nepotrebujete ani arzenál čistiacich prostriedkov. Stačí dôsledné a pravidelné pretretie armatúry po každom použití. Je to otázka desiatich sekúnd a ten pocit, keď vojdem niekam, kde sa všetko leskne a blyští, je naozaj epický! 

 

 

Tajomstvo môjho domova je v záclonách 

 

pexels photo 206370

 

Je fakt, že každý priestor bez záclony pôsobí sparťansky. Jedinú výnimku tvoria okná od podlahy po strop. A či sa vám to páči, alebo nie, psychologický efekt je taký, že v miestnosti s oknami bez záclon je to po čase naozaj ako na bojovom poli. Samostatnou kapitolou sú detské izby. Chápem, že deti zatiaľ neplánujete. Ale verte mi, ten efekt sa odrazí aj v kuchyni či obývačke. Navyše, záclony nie sú len na to, aby zakrývali okná. Ukryte za ne radšej lampu. Aj náladové osvetlenie s nižšou svetelnosťou vynikne a záclona šikovne poslúži ako difúzor. Obzvlášť s bielymi textíliami docielíte v priestore viac svetla. Ďalším plusom je, že organzové záclony či závesy evokujú čistotu a poriadok. Mám pre vás perfektný tip, ako s ich pomocou dosiahnete luxusný pocit v celom byte. Vykúpte ich v studenej vode a použite adekvátne množstvo aviváže. Ešte polovlhké (keď z nich už nekvapká voda) ich zaveste naspäť na garniže a vôňa aviváže vám ihneď prevonia absolútne všetko, čo jej príde do cesty. Keď sa raz vrátite domov a ucítite tú vôňu priamo odo dvier, už nikdy na tento trik nedáte dopustiť. 

 

 

 

 

Life Hacks: Aj vy máte 30 a hypotéku? Poznáme spôsob, ako pokojnejšie spať 

 

 

 

Zbytočné hromadenie

 

pexels photo 390403

 

Tiež máte v kuchyni odkvapkávač riadu triumfálne vyložený na kuchynskej linke? Ja už veru niekoľko rokov nie. Vystriedal som niekoľko bytov a poučil som sa, že akékoľvek zhromaždisko vecí pôsobí ako odpudzovač chuti do jedla. Nič nie je horšie ako večera, po ktorej nasleduje umývanie riadu. Okej, beriem, posledné, na čo človek po jedle myslí je umývanie riadu v plnom dreze. Lenže, ruku na srdce. Kedy ste mysleli na to, že by ste mali umyť riad? Je úplne jedno, či je to umývačka riadu, alebo len drez. Moja skúsenosť? Čím skôr si riad umyjete a odložíte, tým lepšie. Niekedy sa mi dokonca stáva, že pred odchodom z kuchyne mám pocit, že by som mal ešte niečo umyť, no zisťujem, že všetko je už odložené na svojom (zdôrazňujem, svojom) mieste. Odchádzať z bytu s pocitom, že vás doma nečaká halda riadu a vracať sa do celkom čistej kuchyne? Do-ko-na-losť! 

 

 

Vôňa domova

 

 pexels photo 264698

 

 

Prať záclony každý deň, to je už naozaj veľký prepych. Ale malé triky dokážu prevoniať byt kedykoľvek. Párkrát som si pri návštevách iných bytov všimol osviežovač vzduchu v predsieni. Dnešné osviežovače vzduchu sú elegantné a už dávno nevyzerajú ako sklená vázička s dvomi vonnými tyčinkami. A prečo by ste to vlastne mali robiť? Každý byt má svoju špecifickú vôňu a trik, ktorý robia aj drahé butiky a obchodné domy, stojí za to vyskúšať. Povedzme, že k vám príde návšteva a chcete, aby sa cítila naozaj príjemne. Prídu opäť a už od dverí ucítia ten charakteristický závan vône. Verte tomu, že toto privítanie si vychutnáte, ako žiadne! A akú arómu voliť? Najlepšie vôňe sú také, ktoré uvoľnia stres ihneď po návrate z práce. 

A sme vlastne tam, kde sme začali. Od holobytu po kompletne zariadené bývanie. Stačí poznať pár trikov a vaše bývanie bude už od prvého momentu tým najluxusnejším miestom na zemi. A to najlepšie? Bude presne také, aké ho chcete. My v redakcii sme sa zhodli na tom, že tešiť sa po celom dni na návrat domov je niečo, čo nemožno len tak nahradiť. Tak si to vychutnávajte podľa seba. A ak sa inšpirujete našimi trikmi, garantujeme vám, že budete žiariť spokojnosťou ešte veľmi, veľmi dlho. Na záver nám dovoľte ubezpečiť vás o tom, že nikto z nás nie je dokonalý. Všetci máme u seba tašku na tašky a stoličku na oblečenie.